En Sıcak Konular

Uğur Tandoğan
Ekonomim.com

Uğur Tandoğan
23 Haziran 2015

Nasıl el sıkıyorsunuz?



Nasıl el sıkıyorsunuz?

 

 

Dünya

 

“Sıkıyorsan adam gibi sık” 

Bir dönem milletvekilliği yapmış bir dostum anlatmıştı. Seçim öncesi, köyleri geziyormuş. Köy kahvesine gidip kendini tanıtıyor ve seçmenlere partisinin programını anlatıyormuş. 

Bir köyde konuşmasını yapmış, oradan ayrılırken bir yaşlı adam yanına yanaşmış. Yaşlı adam şöyle konuşmuş “Bey, seni sevdim. İnşallah kazanırsın. Ama sana bir şey diyeceğim. El sıkışını sevmedim. Elini sıktığın adamın elini öyle iğreti tutma. Tutuyorsan adam gibi tut; sıkı tut ve salla.” 

İletişim ve el sıkma 

Yaşlı köylü, güzel bir iletişim ilkesine değinmiş. Çünkü iletişimde f iziksel temas da önemli bir boyuttur. Bize elini uzatan kişi, iletişimin ilk hamlesini yapmış demektir. Sadece vücut diline bakarak bile ortaya çok zengin bir mesaj tablosu çıkarabiliriz. Örneğin, elini uzatırken vücudunun duruşu nasıldı? Saygı ile sevgi ile eğiliyor muydu? Yoksa baston yutmuş gibi dimdik miydi? Gözleri ne söylüyordu? Yüzündeki 43 kas ile aşağıdaki duygulardan hangisini ifade ediyordu: Kızgınlık, üzüntü, korku, sürpriz, iğrenme, aşağılama, mutluluk.

Elinizi sıktığında ne demek istiyordu? Acaba kendine güvenen, güçlü bir el sıkışı mı? Yoksa utangaç, dokunup elimi kaçırayım tipi mi? Evet, ben dostum; dostluğum elim kadar sıcaktır mı diyordu? Yoksa, protokol gereği mi elinizi sıkıyordu? 

El sıkmanın fizyolojik boyutu 

El sıkışma ile karşı tarafa çok zengin sinyaller yollarız, dedik. Bu, işin duygu yönü. İşin bir de fizyolojik yönü varmış. 

Bir araştırmaya göre, el sıkışan kişi, vücut sağlığı ile ilgili de önemli bir mesaj yolluyormuş. Kanada’nın McMaster Üniversitesi’nden Dr. Darry Leong ve ekibinin yaptığı bir araştırmaya göre el sıkışıyla vücut, kaç yıl ömrünün kaldığı mesajını da veriyormuş. 

Araştırma 17 ülkede, yaşları 35 ile 70 arasında değişen 142. 861 gönüllü kişi üstünde yapılmış. Bu 17 ülkeden üçü, İsveç, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak zengin ülkeler. Öte yandan dördü ise Hindistan, Pakistan, Bengaldeş ve Zimbawe olarak fakir ülkeler. Geri kalan 10 ülke ise orta zenginlikte ülkelermiş. Kişilerin el sıkışlarında kullandıkları güç, dinamometre (dynamometer) denen kuvvet-ölçer ile ölçülmüş. Ve bu kişiler ortalama 4 yıl içinde gözlenmiş. Bu süre zarfında kimlerin öldüğü ve neden öldüğü kayıt edilmiş. 

Uluslararasında el sıkışmada da farklılıklar varmış. Örneğin, bu 17 ülke arasında en güçlü el sıkan İsveçliler, en zayıf Pakistanlılarmış. 

Fakat tüm uluslar için ortak nokta şu: Kişinin el sıkarken kullandığı güç, onun yakın gelecekte sağ kalması veya ölmesi olasılığını ölçen iyi bir gösterge. 

El sıkışırken kullanılan kuvvetin ortalaması 300 newton imiş. (1 newton, 30,6 kg’lık bir kütleyi yer çekimine karşı elde tutmak için gerekli kuvvet). 

Araştırmaya göre bu ortalamadan her 50 newtonluk düşüş, ölüm riskini %16, ve kalp rahatsızlığından ölme riskini %17 artıyormuş. Aynı biçimde kalp krizi geçirme ihtimalini %7, öte yandan felç geçirme riskini de %9 artırıyormuş.

Sonuç 

El sıkışırken, karşımızdakine bilinçli olarak yolladığımız sinyaller vardır; duygularımızı fiziksel dokunuşumuza yükleriz. Yukarıda sözünü ettiğimiz araştırmaya göre, bir de vücut makinemizin, elimizin sıkma gücüyle yolladığı önemli bir sinyal varmış: Olmak veya olmamak. Birisinin elini sıkarken bunları düşünüyor musunuz? 

Şimdi düşünüyorum... Koalisyon çalışmalarının yapıldığı şu günlerde, acaba siyasiler el sıkışacakları parti ile siyasal ömürleri arasındaki ilişkinin farkındalar mı? Seçim meydanlarında verdikleri sözlerin adam gibi arkasında mı duracaklar, yoksa kırmızı çizgileri pembe geceliğe mi dönüşecek? 

Son not: Yukarıdaki seçim gezisi öyküsünü tamamlayayım. Milletvekili adayı arkadaşım, yaşlı köylünün tavsiyesini iyice ciddiye almış. Seçmenlerin elini adam gibi sıkıca sıkarken, seçim heyecanı ile kolunu da iyice sallamış. Bunu günde yüzlerce kişiye yapmış. Seçimi kazanmış, ama kolu, omuzu iki ay kendine gelememiş.


Bu yazı 2,707 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 23 Nisan 2024 Genç işsizliği
    • 16 Nisan 2024 İklim değişimi hayati bir konudur
    • 2 Nisan 2024 Yalan söylemenin yeni biçimleri
    • 26 Mart 2024 Nereden nereye
    • 19 Mart 2024 Çalışma saatleri azalırken
    • 12 Mart 2024 Başarılı üç güzel insan
    • 5 Mart 2024 Çalışma düzeninde esneklik: Hibrit çalışma
    • 27 Şubat 2024 Bir cesur yürek daha durdu
    • 20 Şubat 2024 Akıllı telefona akılsızca bağımlılık
    • 13 Şubat 2024 Bulutlara nasıl bakıyorsunuz?
    • 6 Şubat 2024 İşten çıkarmalar üzücüdür
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 30 Ocak 2024 Etik ve meslekler
    • 23 Ocak 2024 Bir motor yolculuğu
    • 16 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken (2)
    • 9 Ocak 2024 Yeni bir yıla başlarken
    • 26 Aralık 2023 Toplam ücret paketinde seyahat
    • 19 Aralık 2023 Mangal partisi
    • 12 Aralık 2023 Toplu işten çıkarmalarda iletişim
    • 5 Aralık 2023 Faydalı bir meyve ve zararlı üretimi




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,431 µs