En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
9 Ağustos 2015

El sıkışarak işten ayrılmanın yolları



El sıkışarak işten ayrılmanın yolları

 

 

Milliyet

 

İşten çıktığında hemen iş bulabileceğini düşünen, işe iade davasını kazansa bile işverene çalışmaya hazır olduğunu bildiremeyecek durumda olan ya da hemen iş bulabilecek durumda olmasa bile kendisine haklarının üstünde veya haklarına yakın tutarlar önerilen ve buna güven duyan çalışanlar, dava süreciyle uğraşmak yerine işverenle anlaşmayı tercih edebiliyor.

İşverenler de İş Kanunu’ndaki fesih nedenleri doğmadığı halde anlaşamadıkları çalışanlarını işten çıkarmak istediklerinde ya da fesih nedenleri doğsa da dava sürecinin ek maliyetlerine katlanmak istemediklerinde işçiyle anlaşma yoluna gidebiliyor.

İşçi tarafı daha iyi şartlarla bir iş bulduğunda, haklarının ödenmesi şartıyla ya da duruma göre sadece ihbar süresinde çalışmamak şartıyla bu öneride bulunurken; işveren tarafı yasal haklarını ödemek ve karşılığında çalışanın dava açmaması şartıyla bu öneriyi sunabiliyor.

‘İkale’ sözleşmesi nedir?

Hukuk dilinde ‘ikale’ olarak geçen bu sözleşmeler, tarafların isteğiyle yapılabilir. Çokça karşılaştığımız gibi, işverenin, sözleşmeyi imzalaması, aksi takdirde kendisine iftira atıp haklarını hiç vermeden işten çıkaracağı şeklindeki tehdidine karşı işçinin bu sözleşmeyi imzalamak zorunda kalması hiçbir anlam ifade etmez. Burada çalışanın özgürce karar verdiği bir durum olmadığından yapılan sözleşme geçersizdir. Çalışanlar yine de dava açıp haklarını isteyebilir. Bu durumda, sözleşmeye rağmen söz konusu durum işverenin feshi olarak kabul edilir ve çalışan bütün haklarını alabilir. Bu durumun ispatının ne kadar zor olduğu sorusu akla gelebilir fakat Yargıtay işverenin baskısına ve tehdidine ilişkin şüphe olması halinde işçi lehine değerlendirme yapılması gerektiğini ifade etmektedir.

Sözleşme nasıl imzalanır?

Yargı, çalışanın baskı altında olmadan kendi isteğiyle imzaladığı sözleşmeleri de yeterli bulmuyor. Çalışanın ikale sözleşmesinin sonuçları hakkında bilgilendirilmesi ve sözleşme içeriğinin çalışanın haklarını ihlal etmemesi şartı da aranıyor. Bilgilendirmede, işçinin kaybedebileceği hukuki olanaklara ilişkin açıklamanın yapılması bekleniyor. Sözleşmenin sona ermesinden önceki durumlar inceleniyor ve eğer fesih o durumlar sonucunda olsaydı çalışanın hakları ne olurdu sorusunun cevabına göre tespit yapılıyor. Hakların, yapılan tespite yakın veya daha fazla ödenmiş olması halinde sözleşmenin sonuç doğuracağı ifade ediliyor. ‘Makul yarar’ diye ifade edilen bu durumlarda olayın ağırlığına bakılıyor. Örneğin, çalışan işverene ayrılma talebini iletmiş ve başka bir işe geçecekse, çalışana ihbar ve kıdem tazminatları tutarında ya da duruma göre sadece kıdem tazminatı tutarında bir ödemenin yapılması yeterli olabiliyor. İşçi kıdem tazminatına hak kazanacak durumda değilse, kıdem tazminatına gerek olmuyor.

İşçiye ne önerilmeli?

Çalışan iş güvencesi kapsamında ise sözleşmesinin feshi halinde elde edebileceği tutarlar daha yüksek olduğundan, ikale sözleşmesinde kendisine sağlanan yararın da o oranda yüksek olması aranıyor. Yargıtay, işçiye ihbar ve kıdem tazminatına ek olarak altı aylık ücreti tutarında bir bedel ödendiği ve geçerli fesih nedenlerinin doğduğu belirtilerek ikale sözleşmesini geçerli sayıyor. Geçerli fesih nedenlerinin doğmaması halinde ise daha hassas bir değerlendirme yapılmakta ve iş güvencesi kurallarının yerine getirilmesiyle kanuna karşı hile yapılması önlenmektedir. Çünkü iş güvencesiyle getirilen sistemde işçi sadece parasal kayıplara uğramamakta, sosyal güvenlik haklarına ilişkin de kayıpları söz konusu olmaktadır.

İbraname imzası 30 gün sonra

İşveren tarafında ise işveren sözleşme yapıp da ödediği bu tutarlara karşılık kendini güvenceye almak istiyor ve işçiye ibranameler imzalatabiliyor. Bugüne kadar işçinin haklarını almasını engellemek üzere defalarca kötüye kullanılan bir kurum olması nedeniyle ibra önce yargı kararlarıyla, sonrasında da Borçlar Kanunu’nda düzenlenerek sıkı şartlara bağlandı. Taraflar anlaşsa da ibra ancak sözleşmenin sona ermesinden otuz gün sonra imzalandıysa, işçinin alacakları kalem kalem detaylı olarak tutarlarıyla birlikte gösterildiyse ve bu tutarlar banka aracılığıyla işçiye ödendiyse geçerli olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, ikale sözleşmelerinin içinde yer alan “bütün alacaklarımı aldım” gibi ifadeler, sonrasında işçiyi bağlamıyor.


Bu yazı 2,161 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,626 µs