En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
29 Ağustos 2015

Gazeteciler için neler değişti?



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34 

 


                                                 Gazeteciler için neler değişti?

 

 

Star

 

Basın emekçileri çoğu zaman zor ve meşakkatli koşullarda görev yapıyor. 25 Ağustos 2015 günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Basın Kartı Yönetmeliği ile gazetecilere yönelik  bazı değişiklikler yapıldı. 

Yeni yönetmelikle göze çarpan en büyük değişiklik bekleme sürelerinin kısaltılmasıdır. Bu çok önemli bir yenilik olarak kabul edilebilir. Yine Basın Kartı Komisyonunda basın sektörü temsili genişletildi. 

Çağa uyum sağlanması amacıyla, online başvuru, online mesleki çalışma gönderimi, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında online olarak gönderilmesi ve e-Komisyon oluşturulması gibi yeniliklerin de hukuki zemini Yönetmelik ile sağlanmış oldu. Yapılan değişikliklerden önde gelen bazıları ise şunlardır:

1. Gazetecilerin Basın Kartı almak için beklemeleri gereken süreleri kısaltıldı. Bekleme sürelerinin uzunluğuna ilişkin uzun zamandır yapılan eleştiriler de böylelikle çözüme kavuşturulacak.

2. Engellilik durumlarını usulüne uygun olarak belgelendiren çalışanlara bekleme süresi aranmaksızın basın kartı verilmesi imkanı sağlandı. 

3. Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgelendiren gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan Basın Kartı verilebilmesi imkânı getirildi.

4. Unvan ve kontenjan karmaşasına son verilerek, standart hale getirildi.

5. Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek Komisyon, daha demokratik bir yapıya kavuşturuldu. Üye sayısı 13' den 15' e çıkarıldı. Böylece sektörün her kesiminin Komisyonda daha geniş temsil imkanı bulması sağlandı.

6. Fazla sayıda uluslararası basın mensubunun Türkiye' de görev yapmaları ve dış dünya ile iletişimin daha güçlü sürdürülmesi amacıyla yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek Basın Kartı kontenjanı artırıldı.

7. TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde Basın Kartı alabilecek unvanlar artırıldı. Yine bu kurumlarda Basın İş Kanunu'na tabi çalışmayan basın mensuplarının da Basın Kartı alabilmelerinin önü açıldı.

8. Basın Kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.

Ancak bu arada bir konuya da dile getirmekte fayda var. Uzun bir süredir sarı basın kartı komisyonu toplanamıyor. 2015 yılında hiçbir gazetecinin basın kartı dosyası görüşülmedi ve bu durum gazeteciler arasında çok fazla şikayete konu oldu. Birçok gazeteci arkadaşımız sarı basın kartı alabilmek için Basın Kartı Komisyonunun toplanmasını bekliyor. Basın kartları verilemediğinden dolayı bu gazeteciler için emeklilik primleri de normal şekilde veriliyor ve bu gazeteciler için mesleki ihtiyaç dışında ayrıca emeklilik açısından da mağduriyetler doğuyor.

Umarız en kısa zamanda Basın Kartı Komisyonu toplanarak ilgili dosyaları görüşür ve gazetecilerin bu mağduriyetleri giderilir.

                         Sel mağdurlarının vergi ve sigorta borçlarında erteleme

Artvin' in Arhavi, Borçka ve Hopa İlçelerinde meydana gelen sel felaketi ülkemizde derin üzüntülere sebep olmuştur. Halen yaşamı normalleştirme çabaları devam etse de bu çabaların hemen sonuç vermeyeceği açıktır. "Mücbir sebep" olarak nitelendirilen bu tip durumlarda, kamuya olan bazı borçlar ertelenmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından 24.08.2015 tarihinde meydana gelen sel sebebiyle mücbir sebep hâlinin; 24.08.2015 tarihinde başlaması, 29.02.2016 tarihinde (bu tarih dahil) sona ermesi uygun görülmüştür. Buna göre:

- Mücbir sebep halinin başladığı 24.08.2015 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 29.02.2016 tarihine kadar verilmesi gereken vergi beyannamelerinin verilme süresinin 14.03.2016 günü sonuna kadar, bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergilerin ödeme süresinin 21.03.2016 günü sonuna kadar,

- 2015 yılına ilişkin olarak basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilme süresinin 25.03.2016, bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergilerin ödeme süresinin 31.03.2016 günü sonuna kadar,

- Mücbir sebep halinin başladığı 24.08.2015 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 29.02.2016 tarihine kadar verilmesi gereken Bildirimlerin verilme süresinin 14.03.2016 günü sonuna kadar,

- Mücbir sebep halinin başladığı 24.08.2015 tarihinden önce tahakkuk edenler ile mücbir sebep süresi içerisinde tahakkuk edecek olanlardan vadesi mücbir sebep süresi içerisine rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin 31.03.2016 günü sonuna kadar,

- 24.08.2015 tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep süresi içerisine rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresinin 31.03.2016 günü sonuna kadar uzatılmıştır.

- 2015 yılı 3 üncü ve 4 üncü geçici vergi dönemlerine ilişkin geçici vergi beyannameleri verilmeyecek,

- 2015 yılına ilişkin olarak 01.03.2016-25.03.2016 tarihleri arasında verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamesi, kanuni süresinde verilecek ve tahakkuk edecek vergi kanuni süresinde ödenecek,

- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre verilmesi gereken beyannamelere istinaden tahakkuk eden/edecek özel tüketim vergisi ile 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince işlem yapılmadan ödenmesi gereken harçlar mücbir sebep kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Söz konusu ilçeler dışındaki ilçelerdeki mükelleflerin, durumlarını ispat veya tevsik eden bilgi ve vesikalarla etkilendikleri süreyi de belirtmek suretiyle gelir/kurumlar vergisi bakımından bağlı oldukları vergi dairesine müracaat etmeleri de mümkündür.

Mücbir sebep halinde olduğunu ileri süren mükelleflerin müracaatları tetkik edilerek, olaylardan vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak derecede etkilendikleri anlaşılanların durumlarının, mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi ve bu mükelleflerin Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinden faydalandırılması mümkündür.

İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4/(b) bendi kapsamındaki sigortalılar, bu durumu belgeler neleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren Uç ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerini, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile aferin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üçaylık prim borçlun, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ertelenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından henüz resmi bir detaylı açıklama yapılmasa da, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların da 5510 sayılı Kanunun 91. Maddesi çerçevesinde ertelenmesi söz konusu olacaktır.

Umarız yaralar en kısa zamanda sarılır.


Bu yazı 2,201 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,515 µs