En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
1 Ekim 2015

Gurbetçilerin emekliliği çözüldü!



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34 


                                          Gurbetçilerin emekliliği çözüldü!

 

 

Star

 

Okurumuz Mustafa Kaya, "Merhabalar Resul Bey, ben yurtdışında çalışıyorum emekliliğim de geldi. Ödemeyi de yaptım. Ancak bir türlü emekli olamıyorum. Bizler için kanun çıkma ihtimali var mı? Müracaat etsek veya mahkemeye versek bir sonuç alabilir miyiz" diyor.

Esasen hangi nedenle emekli olunamadığı açık bir şekilde belirtilmiş olsaydı daha sağlıklı bir cevap yazabilirdik. Ancak yurtdışında yaşayan gurbetçiler için sigorta başlangıç tarihinden kaynaklanan sorunlar vardı ve bu sorunlar 6552 sayılı Torba yasa ile çözüldü. Yapılan düzenleme ile bazı ülkelerdeki sigorta başlangıç tarihi Türkiye'de sigorta başlangıcı sayılmaya başlanmıştır. 6552 sayılı Kanunla 3201 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Ancak, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce âkit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların âkit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir" hükmü ile sosyal güvenlik sözleşmesinde özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların bu ülkelerdeki ilk işe giriş tarihi, Türkiye'deki sigortalılık başlangıç tarihinden önce ise Türkiye'de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecektir.

Ülkemiz ile imzalanmış sözleşmelerde, diğer taraf ülkedeki ilk işe başlama tarihi de dikkate alınır hükmü olan ülkeler; 1) Almanya, 2) Arnavutluk, 3) Avusturya, 4) Azerbaycan, 5) Belçika, 6) Bosna Hersek, 7) Çek Cumhuriyeti, 8) Fransa, 9) Gürcistan, 10) Hırvatistan, 11) Hollanda, 12) İsviçre, 13) Kanada, 14) Kebek, 15) KKTC, 16) Lüksemburg, 17) Makedonya ve 18) Slovakya'dır.

Bu hüküm bulunmayan sosyal güvenlik anlaşmamız bulunan diğer ülkeler ise Danimarka, İngiltere, İsveç, Libya, Norveç, Romanya, Sırbistan'dır.

Ayrıca Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi kapsamında hizmet birleştirilmesi yapılan İspanya, İtalya ve Portekiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde geçen sürelerini borçlananların bu ülkelerdeki çalışmaları ilk işe giriş tarihi kabul edilmeyecek, Türkiye'deki ilk sigortalılık tarihinden önceki bu ülkelerde geçen çalışma süreleri için borçlanılan gün sayısı kadar geriye gidilerek ilk işe giriş tarihi bulunulacaktır.

Dolayısıyla sosyal güvenlik anlaşmalarında bu yönde hüküm olmayan ülkelerdeki sigorta başlangıç tarihi kabul edilmemektedir.

***

İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı'nda yeni dönem başlıyor

Çalışma hayatı ve iş dünyasının en önemli ihtiyaçlarından biri iş ve sosyal güvenlik alanında uzman personel sağlanmasıdır. 

İş hukuku, sosyal güvenlik, ücret ve tazminatların vergilendirilmesi, İK Uygulamaları, gibi konularda işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayacak uzman personel talebi fazla olmasına rağmen, bu alanda yetişmiş az sayıda personel bulunmaktadır.

İşte piyasanın bu ihtiyacını karşılayacak ve nitelikli personel yetiştirmek için Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde program koordinatörlüğünü yürüttüğüm 'İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı' açılmıştır.

Program, uygulamaları doğru ve süreklilik arz edecek şekilde hayata geçiren, gerek pratik gerekse teknik bilgi ve alt yapıya sahip, donanımlı İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bahçeşehir Üniversitesi ile Kurt ve Koçak Danışmanlık işbirliğiyle 'İş Hukuku Ve Sosyal Güvenlik Uzmanlığı Sertifika Programı'nda yeni dönem açılmış olup, eğitim 10 Ekim 2015 tarihinde başlayacak.

Şirketlerin en çok ihtiyaç duyduğu Bireysel İş Hukuku (Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık İzin, İş Güvencesi, Fazla Çalışma Vb) Toplu İş Hukuku (Sendikalar Ve Toplu İş Sözleşmesi Ve Grev Lokavt Konuları Vb.) Sosyal Güvenlik Mevzuatı Uygulamaları, İnsan Kaynakları Uygulamaları gibi temel alanları kapsayan program toplam 72 saat sürecektir. Programda alanında uzman eğitimci ve uygulamacılar ders verecek.

Bilgi ve kayıt işlemleri için 0212 381 59 36 / 381 59 35 / 381 59 34 telefon numaralarını arayabilir, busem@bahcesehir.edu.tr  mail adresinden bilgi alabilir veya bausem.bahcesehir.edu.tr/program/is-hukuku-ve-sosyal-guvenlik-uzmanligi web sayfasından ayrıntıları öğrenebilirsiniz.


Bu yazı 2,483 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,416 µs