En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
1 Kasım 2015

Dedemin aldığı maaşı babam alabilir mi?



Dedemin aldığı maaşı babam alabilir mi?

 

 

Posta

 

Soru: 4 Mart 2004 tarihinde annem Devlet memuru iken emekliliğine 8 ay vardı ve vefat etti. Babam çalışan devlet memuruydu. 2013 yılında emekli oldu. Kardeşimde erkek 14 Nisan 1989 doğumludur. Annemin maaşının belli kısmını babam-kardeşim ve annemim babası(dedem) alıyordu. Dedem 25 Haziran 2015 yılında öldü. Dedemin aldığı maaşı babam alabilir mi? Kardeşimin yaşı 25'i geçtiğinde erkek olduğundan babam yine bu maaştan da faydalanabilir mi? Faydalanabilirse ne yapmamız gerekmektedir? Veya Babam annemden tek başına maaşın yüzde kaçından faydalanabilir?

Mehmet ER

Cevap: Babanız da, anneniz gibi Emekli Sandığı(memur) emeklisi olduğundan, annenizden dolayı yüzde 50 oranında dul aylığı bağlanmıştır. Dedenizin ve kardeşinizin kesilen aylığı babanıza bağlanmaz. Fakat babanız annenizden dolayı 1.210 liradan az aylık alıyorsa, alt sınır aylığı uygulaması nedeniyle, aldığı aylık dedenizin ve kardeşinizin aylığının kesilmesiyle 1.210 liraya yükseltilir.

Eksik primi yurtdışı borçlanmasıyla tamamlayıp emekli olabilirsiniz

Soru: 1970 Almanya doğumluyum. İlkokul, ortaokul lise ve yüksekokulu Almaya’ da okudum.  2000 senesinin Mart ayına kadar Almaya’ da bulundum ve çalıştım. 1988 senesinde Almanya’da part-time çeşitli kurumlarda çalıştım. Okul sonrası 1992 den 2000 senesine kadar tam zamanlı olarak çalıştım. 2000 senesinin Mayıs ayında Türkiye’ ye kesin dönüş yaptım. 2001 senesinden itibaren Türkiye’de çalışıyorum. Sorum; eksik gün sayımı Almanya’daki çalışma süremi borçlanarak tamamlayarak, emekli olmam mümkün mü? Ne zaman emekli olabilirim ve bu yolu takip etmem için ne yapmam lazım?

L.CİKİK

Cevap: Sorunuzu bayan okur olduğunuz varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Yurtdışı çalışma sürenizi borçlanmanız halinde, Almanya’daki sigorta başlangıcınız Türkiye’de de sigorta başlangıcı sayılır. Almanya’da 1988 de 18 yaşını doldurduğunuz tarihten sonra sigortalı çalışmaya başladığınızı ve borçlandığınızı varsayarsak, Türkiye’de emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 45 yaş şartlarına tabi olursunuz. Türkiye’de 2001’den beri aralıksız olarak prim ödüyorsanız, muhtemelen 5000 gün civarında prim ödemeniz var. Almanya’daki çalışma sürenizin 300 gününü(Türkiye’deki priminiz 5000 günden az ise, toplam priminizi 5300 güne tamamlayacak kadarını)  borçlanarak toplam prim ödemenizi 5300 güne tamamlayacağınız tarihte 45 yaşınızı da doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz.

Emekli iken bitirilen üst öğrenim dereceyi etkilemez

Soru: 1987 yılında devletten 22 yılda emekli oldum. bu arada Eskişehir üniversitesi eğitim ön lisansını bitirdim. Devlete geçmeden 12 yıl özel inci abla ilköğretim  okulunda öğretmenlik yaptım; daha sonrada moda palmiye anaokulunda 6 müdürlük yaptım. Özelde çalışmalarım devlete geçer ise (6+12) yıl 18 yıl bir fiil çalıştım. 4/2 sinden ayrıldığım için özellerde sayılıp 3/1 ine gelebilir miyim? Yeşil pasaport alabilir miyim? Maaş artışım alabilecek mi? Tazminat hakkım olur mu?

Sevda OLCAYSOY

Cevap: Üst öğrenim nedeniyle intibak,  sadece memur olarak görev yapmakta iken öğrenim değişikliğinde yapılmaktadır. Emekli olduktan sonra üst öğrenimlerin bitirilmesi intibakı etkilemiyor. Sadece emekli olduktan sonra tekrar memuriyete başlanması halinde, yeniden intibak yapılıyor. Dolayısıyla, emekli olduktan sonra bitirmiş olduğunuz ön lisans programına göre intibakınız yapılmayacaktır.

Amcanız hizmet tespit davası açabilir

Soru: Amcam 1975’te 4 yıl orman bekçiliği yapmış. Fakat kendisini sadece bir yıl sigortalı göstermişler. Tespit davası için 5 yıllık bir süre söz konusu. Bu konuda ne yapabiliriz.

Celal DOĞAN

Cevap: Amcanız hiç sigortalı gösterilmese, işten ayrıldığı tarihi takipten yılbaşından itibaren, zamanaşımı süresi olan 5 yıl içinde hizmet tespit davası açması gerekirdi.  Ancak bir yıl sigortalı göstermişler, diğer 4 yıl gösterilmesini yeni öğrendiği için amcanız hizmet tespit davası açabilir. Ancak davayı kazanabilmesi için, bildirilmeyen çalışma süresini mahkemede şahit veya belgeyle kanıtlaması gerekir.


Bu yazı 1,724 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)
    • 5 Şubat 2024 Sözleşmeye göre haklar
    • 29 Ocak 2024 Küresel istihdamda 3 endişe kaynağı var
    • 26 Ocak 2024 Sözleşme feshinde ölçülü olmak şart
    • 22 Ocak 2024 Torba yasa yolda neler değişecek?
    • 19 Ocak 2024 İlave tediyeler bu ay ödenecek
    • 15 Ocak 2024 Değişikliğe zorlama haklı fesih nedeni
    • 8 Ocak 2024 Çalışma hayatında her şey birlikte




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,343 µs