En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
0 0 0000

Bankalara istihdam teşviki geldi



Bankalara istihdam teşviki geldi  

Resul KURT
info@resulkurt.com
www.resulkurt.com

Okurlarımız hatırlayacaktır, geçen haftaki ‘Bankalara istihdam teşviki yok’ başlıklı yazımda istihdamı artırmaya yönelik getirilen teşviklerden, 506 sayılı Kanunun Geçici 20 nci maddesi kapsamında kurulan banka ve oda sandıklarının yararlanamadığını belirtmiştim. Bunun da hem bankalar arasında haksız rekabete ve hem de Anayasa’da anlamını bulan eşitlik ilkesine aykırılık oluşturduğunu, bunun çözüme kavuşturulması ve banka-oda sandıklarının devredileceği tarihe kadar da istihdamı teşvikle ilgili hükümlerden yararlandırılmaları gerektiğini yazmıştım.

İşte 31 Temmuz’da TBMM’de kabul edilen ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la bu soruna çözüm getirildi. Bize de, bu duyarlığa teşekkür etmek düşüyor. İşte yapılan değişiklikler;

Beş puanlık teşvik

Bu değişiklik sonrasında, 01/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettiği birlikler personelinin emekli sandıkları da 5510 sayılı kanunun 4/(a) bendi kapsamındaki sigortalıları çalıştıran özel sektör işverenlerinin, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutarın Hazinece karşılanacak.

İlave işçi teşviki

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 7’nci maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlara yönelik teşvikten aynı şartlarda olmak üzere 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki sandıkların da faydalanacağı öngörülmüştür. Buna göre; 01.07.2008 tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerinde çalışan ortalama sigortalı sayısına ilave olarak, 01.07.2009 tarihine kadar yeni işe alınan 18 yaşından büyük kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki erkek işçilere ait SSK primlerinin 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Özürlü işçi teşviki

Yapılan değişiklikle, 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinin altıncı fıkrasında düzenlenen teşvikten, kamu idareleri hariç 506 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılara ilişkin matrah ve oranlar üzerinden olmak üzere, banka, oda, sigorta şirketi sandıklarına tabi personeli için de uygulanacağı hükme bağlandı. Özürlü sigortalıların, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamının kontenjan fazlası özürlü çalıştıran veya yükümlü olmadıkları halde özürlü çalıştıran işverenlerin de çalıştırdıkları her bir özürlü için asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karşılanacak.


1 Ekim’den sonra sandıkların durumu belirsiz


5510 sayılı Kanunla Sosyal Sigortalar Kanunu’nun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki sandıkların üç yıl içinde (2 yıl uzatılabilecek) devir işlemi tamamlanıncaya kadar, sandık iştirakçileri, sandıktan aylık ve gelir alanlar ile bunların hak sahiplerinin sağlık ve sosyal sigorta yardımlarının sağlanması ile primlerinin tahsil edilmesine, ilgili sandık mevzuat hükümlerine göre sandıklarca ve sandık iştirakçilerini istihdam eden kuruluşlarca devam edilecek.

Ancak, burada önemli bazı sorunlar ortaya çıkıyor. 1 Ekim’den itibaren banka sandıkları da 5510’da yer alan şekliyle 30 günle sağlık yardımı, 90 günle geçici iş göremezlik ödeneği kapsamına girecek mi? GSS karşısındaki durumları ne olacak? Sosyal güvenlik reformunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, oda-banka sandıklarından isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin durumu ile genel sağlık sigortası kapsamında prim ödeyip ödemeyecekleri önemli bir sorun oluşturuyor. Örneğin, banka sandıklarına isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler ayrıca genel sağlık sigortası primi ödeyecekler mi? Ya da, banka sandıklarına isteğe bağlı ödenen primler 4/a’ lı mı, yoksa 4/b’li mi sayılacak? Banka sandıklarına zorunlu veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin GSS karşısındaki durumu ne olacak? Özellikle bu sandıkların 1 Ekim’den sonraki dönemde sosyal sigorta yardımlarında hangi kriteri esas alacakları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacak. Örneğin, Banka sigortalısının kızı eşinden boşanıp tekrar baba evine geldiğinde veya çalıştığı işten ayrıldığında babası üzerinden sağlık yardımı alabilecek mi? Cenaze yardımı, doğum yardımı, hastalık sigortası uygulamasında referans noktası neresi olacak, 506 mı, 5510 mu?



Bu yazı 3,203 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Nisan 2024 Belediye başkanlarının sosyal güvenliği nasıl olacak?
    • 19 Nisan 2024 Belirli süreli iş sözleşmesinin kurulma esasları
    • 16 Nisan 2024 ''Kötüniyetli işveren tazminat öder''
    • 12 Nisan 2024 İşçilerin mazeret izinleri
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,059 µs