En Sıcak Konular

Cem Kılıç
Milliyet Gazetesi

Cem Kılıç
27 Mart 2016

Çalışma hayatının 2015 yılı karnesi



Çalışma hayatının 2015 yılı karnesi

Milliyet

2015 yılı hanehalkı işgücü anketi sonuçları, bir önceki yıla kıyasla işgücüne katılım oranında artış olduğunu gösteriyor. 2014’te yüzde 50.5 olarak gerçekleşen işgücüne katılım oranı, 2015 itibarıyla yüzde 0.8 puan yükselmiş ve yüzde 51.3 olmuş. Madalyonu tersine çevirdiğimizde bu durum çalışma çağındaki nüfusun diğer yarısının işgücüne dahil olmadığı anlamına geliyor. Türkiye’de işgücüne dahil olmama yönünde güçlü bir eğilim var. Bunun en önemli nedenleri, ev işleriyle meşgul oldukları için kadınların işgücüne katılımlarının düşük olması, sosyal yardımlar nedeniyle işgücünün dışında kalmayı tercih edenler, eğitime katılımın genişlemesi ve uzun süre iş arayan ancak bulamadığı için ümidini kaybeden kişiler.

2015’te işgücü piyasası içinde yer almadığını beyan eden kadınların sayısı 11 milyon 498 bin. İş bulma ümidini kaybederek iş aramaktan vazgeçen kişi sayısı da 676 bin. Bu iki göstergeden daha olumlu yorumlanabilecek olan ise eğitime katılımdaki artışa dair ipuçları veren, eğitim/öğretim nedeniyle işgücünün dışında yer alanların sayısı. Bir taraftan, işgücünün nitelik düzeyindeki artışa işaret eden bu gösterge; diğer taraftan, işsizliğin ertelenmesi ya da ötelenmesi demek de olabiliyor.

 

İşsizlik çift hanede

2015’te işgücüne katılan kişilerin tamamı istihdamda yer alamadığından işsizlik de bir önceki yıla kıyasla artmış durumda. 2014’te yüzde 9.9 olan işsizlik oranı 2015 yılı itibarıyla yüzde 10.3 düzeyinde gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre 204 bin kişi daha işsiz kalmış. Bu oran, son dört yıldır tek haneli rakamlarda seyreden işsizlik oranının tekrar çift haneye çıkmış olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, yetişkinlere oranla 2 kat daha fazla işsizlik riskiyle karşı karşıya olan gençler arasında işsizlik oranı yükselmiş durumda. Buna göre, bir önceki yıl yüzde 17.9 seviyesinde gerçekleşmiş olan genç işsizlik oranı 2015’te yüzde 18.5’e yükselmiş.

İşgücü piyasası verileri cinsiyetler açısından incelendiğinde, 2015’te bir önceki yıla göre işgücüne katılan 496 bin kadının 369 bininin istihdamda yer aldığı ortaya çıkıyor. Bu, 2015’te işgücü piyasasına giren kadınların yüzde 74’ünün bir iş sahibi olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, aynı dönem itibarıyla işgücüne katılan 396 bin erkeğin yüzde 80’inin de istihdam içinde yer aldığı görülüyor.

Azalmış olsa da, hala yüzde 33.6 gibi yüksek düzeyde seyreden kayıt dışı istihdam oranı, sosyal güvenceden yoksun çalışan insanlar kadar talep tarafında haksız rekabet olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ekonomisindeki büyümenin işgücü piyasasına yansımasının kayıtlı sektörlerde ve ücretli istihdamda olması, kayıt dışı istihdamla mücadele açısından son derece önemli.

 

Şanslı mezunlar

Geçen yıl en çok veterinerlik fakültesi ile sağlık bilimleri mezunlarının istihdam edildiklerini söylemek mümkün. Bununla birlikte, göreli olarak daha az işsiz kalanlar da hukuk, eğitim ve sağlık alanından mezun olanlar. Bu durumun temel nedeni, sözü edilen eğitim alanların doğrudan bir meslek kazandırmaya yönelik olması. Buna karşılık, 2015 yılında en çok işsiz kalanlar yaşam bilimleri, bilgisayar, sosyal ve kişisel hizmetler, sanat, gazetecilik ve ulaştırma hizmetleri alanlarından mezun olanlar.

Söz konusu veriler, ülkemizde çok sayıda gencin üniversiteye giriş sınavı maratonunu yaşadığı şu günlerde, şimdiden mezun oldukları zamanı ve olası iş fırsatlarını da değerlendirmeleri gerektiği anlamını taşıyor.

 

Güneydoğu işsiz

İstatistikler, Türkiye’de en yüksek işsizlik oranının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da olduğunu gösteriyor. İşsizlik rakamlarının bazı Doğu illerinde, Türkiye ortalamasının 2 katının üzerine çıkması pek şaşırtıcı gelmeyebilir. Bu anlamda, en yüksek işsizlik oranı yüzde 24.8 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt bölgesinde gerçekleşmiş   durumda.

 

Sektörel dağılım

Tarım sektörünün payının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 59.5 oranıyla Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan bölgesi olduğu görülüyor. Sanayi sektörü istihdamı bakımından istihdam ambarı bölgeler ise Bursa, Eskişehir, Bilecik ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgeleri. Son olarak, kamu sektörü istihdamının merkezi olması nedeniyle Ankara yüzde 71.9 oranıyla hizmetler sektörü istihdamının toplam istihdam içindeki payının en yüksek olduğu bölge.




Bu yazı 2,021 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 15 Nisan 2024 Buluş yapan işçi bedelini nasıl alır?
    • 12 Nisan 2024 Yıllık izinle ilgili her şey
    • 9 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada yıllık izin hakkı
    • 8 Nisan 2024 Aralıklı çalışmada kıdem tazminatı
    • 6 Nisan 2024 Bayram sonrası telafi çalışması
    • 3 Nisan 2024 Yaşlılık yüküne yeni çözüm gerek
    • 29 Mart 2024 Fazla çalışmanın ispatı
    • 25 Mart 2024 Yoksulluk ve zorla çalıştırma
    • 22 Mart 2024 Özel güvenlik ilgi bekliyor
    • 18 Mart 2024 Yemek yardımı neden önemli?
    • 15 Mart 2024 Ramazanda çalışma hayatı
    • 11 Mart 2024 İş sözleşmesi ve işyeri devri farklı
    • 8 Mart 2024 Çocuk hakları
    • 2 Mart 2024 Dışarıdan primle memur emekliliği
    • 26 Şubat 2024 Haftalık çalışma süresi kısalır mı?
    • 23 Şubat 2024 Sosyal hareketlilik ve gelir eşitsizliği
    • 19 Şubat 2024 Emeklilik için doğum borçlanması
    • 16 Şubat 2024 Dövizle ücretin sınırları neler?
    • 12 Şubat 2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı
    • 9 Şubat 2024 Yemek yardımı için sınır var mı? (1)




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,137 µs