En Sıcak Konular

Resul Kurt



Resul Kurt
14 Nisan 2016

Çalışma hayatında hangi sorunlar yaşanıyor?



Dr.Resul KURT

info@resulkurt.com

twitter/resulkurt34

 


                               Çalışma hayatında hangi sorunlar yaşanıyor?

 


Star

 

Çalışma hayatının temel dinamiklerini işveren örgütleri ile memur ve işçi sendikalarımız oluşturuyor. Çalışan-İşveren arasında denge sağlanması ve iş barışı bir yandan üretim ve istihdam artışı sağlarken öbür yandan da çalışma hayatındaki gerilim ve sıkıntıları ortadan kaldıracaktır.

Benim de Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığım AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı bir süredir, sivil toplum ve iş dünyasına yönelik ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Bu ziyaretlerin temel amacı, reel sektör ile iş dünyası işçi sendikaları ve işveren örgütlerinin taleplerini, AK Parti’den beklentilerini dinlemek, sahadaki yaşanan sorunları tespit etmek ve her şeyden önce görüş alışverişinde bulunarak diyalog mekanizmalarını güçlendirmektir. Çalışan ve işverenler arasında iş barışının sürdürülmesi ve yasal mevzuattan kaynaklanan istihdamı engelleyici düzenlemelerin ayıklanmasıdır.

Geçtiğimiz günlerde de İstanbul Ticaret Odası Yönetimini, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Sayın Mehdi Eker ile AK Parti Ekonomi İşleri olarak ziyaret ettik. Sayın İTO Başkanı İbrahim Çağlar’ın ev sahipliğinde oldukça kapsamlı bir görüş alış verişi yaptık. İTO yönetimi 17 klasör olarak hazırladıkları ve bugüne kadar yapmış oldukları çalışmaları içeren iş dünyasının beklenti ve taleplerini tarafımıza ileterek makro ve mikro açıdan birçok probleme değinmiştir.

Özellikle çalışma hayatına ilişkin ilettikleri görüş ve talepler, Türkiye’nin bu anlamda ihtiyaçlarının bir resmi olarak karşımıza çıkıyor. Çalışma hayatına ilişkin talepler ve sorunlara baktığımızda;

1- Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun mayıs ayında başlayacak olması ve çoğu işletmelerce bunun bilinmemesi, ağır cezai yaptırımları da beraberinde getirecek. Dolayısıyla bu konuda çözüm talebi var. Bir yandan çalışanları mesleki olarak eğitmek ve öte yandan da ağır cezai müeyyidelerle işletmelerin kapatılmaması gerekiyor.

2- Mesleki yeterliliğe sahip işgücünün bulunması çok güçtür. Nitelikli işgücü ve mesleki eğitim müfredatının yeterli hale getirilmesi gerekiyor.

3- Mesleki eğitim kurslarının düzene sokulması, çok başlı ve verimsiz yapının ortadan kaldırılması gerekiyor. Burada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu görevi layıkıyla yerine getirebilecek kurumlara ve tecrübeye sahip. Bu nedenle bu yönde bir düzenleme olmasında fayda vardır.

4- 1774 sayılı Kanunun uygulamaları muhakkak kaldırılmalı, SGK’ ya yapılan bildirimler yeterli kabul edilmelidir. Burada sıkıyönetim döneminde çıkartılmış olan Kimlik Bildirim Kanunu gereğince çalışanların işe giriş ve çıkışlarına ilişkin 60 milyon sayfa döküm yapılarak polis ve jandarma karakollarına verilmesi hem devlete arşiv yükü oluşturması ve hem de kağıt israfıdır, milli ekonomiye zarardır. Zaten SGK elektronik ortamda tüm işe giriş ve çıkışları tutamaktayken bir de karakola bildirim zorunluluğu bürokratik yüktür.

5- İş mevzuatının gerektirdiği mevzuattan kaynaklanan ağır yükümlülükler, yargı süreçleri, sektörel teftişler işverenleri mümkün olduğunca az istihdama yönlendiriyor.

6- Çalışma hayatına ilişkin mevzuat değişiklikleri, sosyal diyalog mekanizmasına açık olmalı ve odaların temsilcileri bulunmalıdır.

7- İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasında, devletçe destekler uygulanmalıdır. OSGB kurulması için aranan diğer sağlık personeli şartı kaldırılmalıdır. OSGB’lere getirilen komşu il dışındaki illere hizmet verilmemesi kuralı değiştirilerek OSGB’lerin dispanser gibi görülmesi sonlandırılmalıdır. Hiçbir OSGB kurulu bulunduğu mekanda hizmet vermiyor, tamamen sahada ve işyerlerinde hizmet veriyor. Bu nedenle OSGB kurulma şartları esnetilmelidir.

8- İşçi-işveren ilişkilerinden doğan sorunlarda devletin uzlaştırıcı bir mekanizması bulunmuyor. İşçi lehine yorum ilkesi tabi ki makuldür, ancak bu ilke ve yorum gücünün sadece “İşveren her zaman haksızdır” mantığı ile kurgulanması hatalıdır.

9- İşletmeler hakkında sosyal medya üzerinden yayılan ve çoğunlukla yanlış/kışkırtıcı bilgiler işletmeye bağlılık ve verimliliği olumsuz etkiliyor.

10- Gelişmiş ülkelerin temel bir verisi de hizmetler sektörünün piyasadaki en geniş tabana sahip olmasıdır. Burada özellikle sanayinin teknolojik hamleleri, istihdamın azalması eğilimini güçlendiriyor.

11- Engelli çalıştırma yükümlülüğünün sektör ve iş bazlı ayrımı yapılmaması, sektörden dolayı fiili olarak fiziki engelli istihdam edemeyen işverenler için de zorlayıcı oluyor. Burada en azından yüzde 40 engelli şartı 20’ye düşürülebilir, sağlanan destek tutarı artırılabilir. Burada çözüm noktası olarak inşaat, makine imalatı gibi çok tehlikeli işlerde çalışanlar engelli sayısının tespitinde dikkate alınmayabilir. Yine engelli yakını çalıştırılması gibi durumlarda da yükümlülüğün yerine getirildiği değerlendirilmelidir.

12- Ücretler üzerindeki ağır mali yük azaltılması hem çalışanların ve hem de işverenlerin en önemli taleplerinden birisidir. Özellikle ayni ve sosyal yardımlardan vergi (ve nakit ödenince) sigorta primi alınmamalı. Gelir vergisi dilimlerinin (ücret vergi tarifesinin) revize edilmesi gerekiyor. Asgari ücretli bir çalışanın bile ikinci vergi dilimine girmesi, hem çalışanları hem de işverenleri olumsuz etkiliyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Gelir ve Kurumlar Vergisi ile beklentileri karşılayacak düzenlemelere gidilmesinde yarar var.

13- Asgari ücret artışının bir domino etkisi yarattığı açıktır. Bu hususta SGK prim tavanlarının indirilmesi, idari para cezası tutarlarının azaltılması yerinde olacaktır.

14- Kıdem tazminatı sistemi sonuçlandırılarak, uygulamada teklik ve netlik kazanılmalı.

15- Belirli süreli sözleşme yapılmasındaki ‘objektif koşullar’ aranması kuralı esnetilmeli, AB ülkelerindeki mevzuat getirilmeli.

16- Özel sektör işverenlerinden, kreş açma yükümlülüğü kaldırılmalı, bu hizmet Belediyelerce yerine getirilmelidir.

17- 10 işçiden az kişi çalıştıran işyerlerinde, SGK eksik gün bildirimi uygulaması sona erdirilmelidir. Esasen bu uygulamanın bugün bir anlamı kalmamıştır. Günümüz koşulları çerçevesindeki işverenler üzerindeki bu bürokratik yük kaldırılmalıdır.

18- Sigorta prim teşviklerinden yararlanma koşulları esnetilmeli, bürokratik engeller kaldırılmalıdır.

19- Raporlu çalışanların SGK’ya ‘Çalışmazlık Kaydı’ ile bildirilmesi uygulaması sona erdirilmeli. Bir gereği ve yararı olmayan, SGK sisteminin de tam olarak çalışmadığı bu mekanizma sadece işverenlere idari para cezasına dayanak teşkil etmektedir. Burada ihbar ve şikayet olmadığında doğrudan geçici iş göremezlik ödeneğinin verilmesi ve ancak bir kişinin raporlu olduğu dönemde çalıştığı yönünde bir ihbar veya şikayet varsa işverenden talepte bulunulması yoluna gidilmelidir.

20- Özellikle karayolu taşımacılık sektörüne ilişkin önemli düzenlemeler yapılması gerekmektedir.

Esasen bir kısmını özet olarak yukarıya aldığımız bu talepler son derece makul ve iş barışına hizmet edecek niteliktedir. Diliyoruz ki, milyonlarca kişiyi, hatta tüm vatandaşlarımızı etkileyen bu sorunların çözümü, bundan önceki süreçte olduğu gibi AK Parti tarafından iş barışı korunarak çözüme kavuşturulacaktır.


Bu yazı 2,761 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 9 Nisan 2024 Bayramda çalışana ilave ödeme var!
    • 5 Nisan 2024 Telafi çalışması
    • 5 Nisan 2024 İşçi sağlık nedeniyle iş sözleşmesini feshedebilir mi?
    • 2 Nisan 2024 Part-Time Çalışanlar Mesai Yapabilir mi?
    • 29 Mart 2024 Mazeretsiz devamsızlıkta İş Sözleşmesinin feshi
    • 29 Mart 2024 İbranamede süreye dikkat!
    • 26 Mart 2024 İşçiye Ramazan yardımı
    • 22 Mart 2024 Boşta geçen sürenin kıdem tazminatına etkisi
    • 19 Mart 2024 Kimler Gelir Vergisi Beyannamesi verecek?
    • 15 Mart 2024 Performans düşüklüğünde feshin son çare olması
    • 15 Mart 2024 Taşeron ilişkisinde muvazaa
    • 12 Mart 2024 Kaçak yabancı işçinin cezası var
    • 8 Mart 2024 Çalışanlar süt iznini toplu kullanabilir mi?
    • 8 Mart 2024 "Ulusal Staj Programı"
    • 5 Mart 2024 Sağlıkta neler değişti?
    • 1 Mart 2024 "Çalışma Belgesi Düzenleme Yükümlülüğü"
    • 1 Mart 2024 Çocuk ve genç işçileri koruyucu düzenlemeler
    • 27 Şubat 2024 Maaş bordroları dijital ortamda düzenlenebilir mi?
    • 23 Şubat 2024 "İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları"
    • 23 Şubat 2024 "İş ekipmanlarının periyodik kontrollerinde yeni dönem"




    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,833 µs