En Sıcak Konular

Kiraz ile Çin kapısı aralanacak

3 Eylül 2015 09:46 tsi
Kiraz ile Çin kapısı aralanacak Yaş meyve sebze ihracatçısı, Çin pazarına kiraz ile girmeye hazırlanıyor.

Kiraz ile Çin kapısı aralanacak

 

 

Dünya

 

Yaş meyve sebze ihracatçısı, Çin pazarına kiraz ile girmeye hazırlanıyor.

Yaş meyve sebze ihracatçısı, Çin pazarına kiraz ile girmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Türkiye ile Çin arasındaki karşılıklı protokoller tamamlandı. Diğer ürünlerin de gerekli tedbirlerle birlikte kademeli olarak ihracatı hedefleniyor. 

Yeni pazarların ihracat için çok önemli olduğuna dikkati çeken Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Arif Güney, bu doğrultuda devlet işbirliğiyle üzerinde çalıştıkları önemli hedef pazarlar olduğunu söyledi. Bunların başında Çin’in geldiğine dikkati çeken Güney, “Çin ile karşılıklı protokollerimizi bu yıl tamamladık. Önerilerimizi kabul etti. Karantinaya yönelik beklentileri vardı. 2016 yılı itibariyle büyük ihtimalle Çin’e kiraz ihracatına başlayacağız. Çin pazarı açıldığında bizim için en önemli pazarlardan biri olacak. Kiraz ile başlayacak, akabinde diğer ürünlerle de devam edilecek bir pazar. Hem gemi hem uçak kargo sevkiyatıyla çok önemli bir pazar kazanmış olacağız. Çin Tarım Bakanlığı Karantina Dairesi’nin, Türkiye Tarım Bakanlığı’ndan talep ettiği belli karantina tedbirlerini aldığınızda ihracat izniniz verilmiş oluyor. Yaş meyve sebzeciler olarak bu doğrultuda zor aşamaları geçtik” dedi. Akdeniz ülkesi olduğu için Türkiye’ye karantina tedbirleri uygulandığını dile getiren Güney, Çinlilerin bazı zararlıların kendi ülkelerine girmesini istemediğini aktardı. 

“Çin bugün dünyanın en kalabalık ülkesi olmasının yanı sıra alım gücü en yüksek ülkelerden biri. Son yıllarda Çin’deki alım gücünde meydana gelen yükselme kaliteye de yansıdı” ifadesini kullanan Güney, “Kalabalık bir tüketiciden bahsediyoruz. Amerika’nın bugün birçok üründe, özellikle de en değerli ürünlerinden biri olan kirazda ana pazarı Çin haline geldi. Aynı şekilde daha önce pazarı Amerika ve AB ülkeleri olan Şili’nin de bugün ana pazarı Çin’dir. Bunun nedeni Çin’in en yüksek satış değerini ödemesidir. Türkiye de kiraz üreticisi ve dünyada söz sahibi bir ülke. Ne var ki üretim rakamlarımıza rağmen ihracat oranımız dünya sıralamasında aşağılarda” dedi. Üretimin fazlalığı olarak devam ettiğinin altını çizen Güney şunları kaydetti: “Meyve sebzeciler açışından Avrupa Birliği ülkelerine yönelik ihracat artış göstermez. Yıllar bazında satılacak ürün miktarı bellidir. Bugün en önemli pazarımız konumundaki Rusya’da ise artış olabilir. Türkiye’nin üretimde arz fazlalığı devam ettiği için yeni pazarlara ihtiyacı var. Sektör olarak Çin’e bu sebeple odaklandık. Ardından Japonya ve Kore’yi hedefliyoruz. Bu doğrultuda çalışmalar yürütüyoruz.”


Bu haber 1,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,311 µs