En Sıcak Konular

Yerli ürünün fiyatı yükseldi

5 Ekim 2015 16:46 tsi
Yerli ürünün fiyatı yükseldi TESK Genel Başkanı Palandöken, "Yeni sezon bakliyat ürünlerinin çıkmaya başlamasına yakın fiyatların düşmesi beklenirken, şimdi artıyor" açıklamasını yaptı.

Yerli ürünün fiyatı yükseldi

 

 

Dünya 

 

TESK Genel Başkanı Palandöken, "Yeni sezon bakliyat ürünlerinin çıkmaya başlamasına yakın fiyatların düşmesi beklenirken, şimdi artıyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni sezon bakliyat ürünlerinin çıkmaya başlamasına yakın fiyatların düşmesi beklenirken, arttığına dikkati çekerek, "Dövizdeki artış bakliyat fiyatlarına da yansıdı ve yerli ürünün fiyatı yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, bakliyatta yaşanan fiyat artışlarına değindi. 

Yeni sezon ürünlerin çıkmasına yakın eski malın bitirilmesi için genellikle fiyatların düşürüldüğünü ifade eden Palandöken, hasat yapılan yeni ürünün piyasaya girmesi ve ürünün bollaşmasına kadar geçen sürede fiyatların yükseldiğine işaret etti. Palandöken, "Bakliyatta yaşanan ithalatın fiyatları dengelemesi beklenirken, döviz fiyatlarının artışı bakliyat fiyatlarına da yansıyarak yerli ürünün fiyatını artırdı" ifadesini kullandı. 

Bakliyat arzında sıkıntı olmadığını kaydeden Palandöken, Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada’dan bezelye ithal edildiğini aktardı. Palandöken, şunları kaydetti:

"Dövizdeki artış piyasayı etkiliyor. Müşteri geldiğinde bir daha aynı fiyattan alamayınca bize tepki gösteriyor ama bizden kaynaklanan bir durum değil. Hatta elimizdeki malı eski fiyattan veriyoruz ama insanlar artık eskisi gibi çuvalla almıyor kilo ile gram ile alıyor ve en ucuzunu tercih ediyor. Esnaf ve sanatkarlar olarak mevsimsel etkilerin olumlu olması, yeni ürünlerin yaygınlaşarak fiyatların dengelenmesini bekliyoruz."  

"Bakliyat üretimi için teşvik gerekli"

Fasulye, nohut, mercimek, bezelye üretimindeki işçilik maliyetlerine değinen Palandöken, şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin maliyetlerini azaltıcı, yerli ve dayanıklı tohum kullanımını teşvik edici tedbirler alınmalı. Üreticiye kilo başına verilen destekler artırılmalı, belki de en önemlisi 800 bin dekara düşen ekim alanlarını tekrar artırılma çalışmaları başlatılmalı. Yoksa ithalatçı durumdan kurtulamayız." 


Bu haber 1,301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,631 µs