En Sıcak Konular

Dolar 3 lirayı geçti

26 Eylül 2016 09:50 tsi
Dolar 3 lirayı geçti Dolar kuru, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi sonrasında 3 liranın üzerine çıktı.

Dolar 3 lirayı geçti

Dünya 

Dolar kuru, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmesi sonrasında 3 liranın üzerine çıktı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesi ardından dolar kuru 3 lira oldu.

Moody's açıklaması öncesi cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.9550 civarında işlem gören dolar/TL, haftasonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test etti. Kurda bu sabah ilk işlemler 2.9921/2.9930 seviyesinden gerçekleşiyor.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.13 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.1754/3.1765, 3.31'in hemen altında olan euro/TL ise 3.3586/3.3601 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar satış baskısının bugün üç ihalenin de gerçekleşeceği bono piyasalarına da yansımasını bekliyorlar.

Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "İki yatırım yapılabilir notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kuruluşunda yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar" dedi ve ekledi:
"Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak."

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Bu etkinin özellikle bono piyasalarında yabancı çıkışlarına neden olması beklenirken JP Morgan daha önce yayımladığı bir notta, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi halinde yatırımcıların Türk devlet ve şirket tahvillerinde yaklaşık 10 milyar dolar tutarında satış yapmak durumunda kalabileceklerini belirtmişti.

Hazine bugün 11 Temmuz 2018 itfalı altı ayda bir yüzde 4.35 kupon ödemeli sabit kuponlu gösterge tahvili, 14 Ocak 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 1.35 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvili ve 11 Şubat 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 5.30 kupon ödemeli gösterge tahvili yeniden ihraç edecek.

Moody's, yüksek dış finansman gereksiniminden kaynaklanan risklerin artması ve ekonomik büyüme ile politika yapıcı ve uygulayıcı kurumların zayıflamasını gerekçe göstererek kredi notunu bir kademe düşürdü.

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Moody's Türkiye ekonomisini ülke dışından sermaye bulunan ve tüketime dayalı büyüme modelinden, daha dengeli bir modele kavuşturacak reformların süreklilik arz ederek uygulanabilme olasılığını düşük gördüğünü belirterek, "Güç kaybeden kurumların dikkati kısa vadede büyümeyi artırma gereksinimi, artan güvenlik risklerine karşılık verilmesi, darbe girişimi sonrası gücün konsolide edilmesi ve aynı anda anayasa değişikliği gibi konular arasında bölünecek. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda dış risklerin azalması ihtimali düşük, hatta yükselmesi olası" denildi.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Türkiye'yi negatif görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviye olan BBB- ile, S&P ise negatif görünüm ile yatırım yapılabilirin iki kademe altı BB düzeyinde derecelendiriyor.


Bu haber 1,109 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,024 µs