En Sıcak Konular

Yapılandırma çiftçiyi rahatlatacak

25 Şubat 2017 09:44 tsi
Yapılandırma çiftçiyi rahatlatacak TZOB Başkanı Bayraktar, "Tarımsal kredi borçlarının 5 yıl vadeyle yapılandırılması borçlu çiftçimizi rahatlatacak." dedi.

Yapılandırma çiftçiyi rahatlatacak

Dünya 

TZOB Başkanı Bayraktar, "Tarımsal kredi borçlarının 5 yıl vadeyle yapılandırılması borçlu çiftçimizi rahatlatacak." dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal kredi borçlarının 5 yıl vadeyle yapılandırılmasının borçlu çiftçiyi rahatlatacağını belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, TBMM de kabul edilen torba kanuna göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 31 Aralık 2016 itibarıyla takip hesaplarında izlenen tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılacağını ifade etti.

Bu konudaki açıklama ve uyarılarının kanunun çıkmasında etkili olduğunu kaydeden Bayraktar, "Tarımsal kredi borçlarının 5 yıl vadeyle yapılandırılması borçlu çiftçimizi rahatlatacak. Yapılandırma olmasaydı borçlar çevrilemeyecek hale gelecekti. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan borçların 18 eşit takside kadar varan taksitlerle yapılandırılması da çiftçimizin önemli bir sorununu çözecek." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, borçlara uygulanan faizin yüzde 11 ile sınırlandırılacağını ve bunun yüzde 6 sının Hazine, yüzde 5 inin çiftçi tarafından karşılanacağını bildirerek, "Yapılandırmaya esas tutarın tek seferde ödenmesi veya taksitlendirilmesi halinde ilk taksit, bu yılın ekim ayı sonuna kadar, izleyen taksitler 2018 yılının ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş taksitte ödenecek." ifadelerini kullandı.

- "Elektrik borçları da yapılandırılıyor"

Bayraktar, Torba Kanun ile Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından ötürü oluşan borçların da yeniden yapılandırılacağını bildirdi. Bayraktar, tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklı borçlara da benzer imkanın getirildiğini aktardı.

Tarımsal sulamadaki elektrik giderlerinin çiftçi için ciddi bir yük haline geldiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Elektrikteki yüzde 18 lik KDV ile fon ve paylar kaldırılmalı, birim fiyatı düşürülmeli. Hayvancılık işletmeleri, kültür balıkçılığı ve kümes hayvanları çiftliği, tarımsal amaçlı soğuk hava depolarında kullanılan elektrik de tarımsal sulama abone grubu tarifesine dahil edilmeli, maliyetler aşağı çekilmelidir."

Bayraktar, zirai kazanç elde edenlerin de gelir vergisini düzenli ödeyenlere getirilen yüzde 5 vergi indiriminden yararlanacağını bildirdi.

    


Bu haber 1,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    10,472 µs