En Sıcak Konular

Vergi yükünü azaltacak adımlar ekimde atılıyor

3 Ağustos 2017 09:41 tsi
Vergi yükünü azaltacak adımlar ekimde atılıyor Bakan Ağbal, Kurumlar Vergisi’nde bazı sektörlere yönelik özel indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda çalıştıklarını belirterek “Ekim ayında tamamlanacak” dedi.

Vergi yükünü azaltacak adımlar ekimde atılıyor

Star 

Bakan Ağbal, Kurumlar Vergisi’nde bazı sektörlere yönelik özel indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda çalıştıklarını belirterek “Ekim ayında tamamlanacak” dedi.

Vergi reformu kapsamında Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nu birleştirmeyi amaçlayan Maliye Bakanlığı hem sistemi basitleştirmeyi hem de bütçeye yük getirmeden işletmeler ve mükellefler üzerindeki bazı vergi yüklerini hafifletmek için çalışma başlattı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, halen çalışmaları süren Gelir Vergisi Reformu kapsamında yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi’nde, genel oranın yanı sıra bazı sektörlere yönelik özel indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda çalıştıklarını söyledi. Kurumlar Vergisi oranları en son 2006’da yüzde 20 seviyesine indirmişti.

BÜYÜK İNDİRİM YOK

Soruları yanıtlayan Ağbal, Gelir Vergisi Kanunu çalışmalarını Bakanlar Kurulu ve ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (EKK) sunduklarını belirterek, çalışmayı ekimden önce tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti. Yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranının, basında yer alan yüzde 5 seviyelerine indirilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Ağbal, “Şu anda iki nokta üzerinde çalışıyoruz; genel oranda bir indirim yapılabilir mi ve bazı ülkelerde olduğu gibi bazı sektörlere özel indirimli Kurumlar Vergisi uygulaması olabilir mi?” diye konuştu.

KDV’YE İNCE AYAR

Yapılması gündemde olan bir başka düzenlemenin KDV Reformu olduğunun altını çizen Ağbal, mevcut haliyle söz konusu düzenlemenin firmalar üzerinde finansman yükü oluşturduğunu ve yatırımlarda caydırıcı etki yarattığını belirterek, mükellefler üzerindeki bu yükü kaldıracak farklı alternatifler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ağbal “KDV reformunu 2018 yılına girmeden önce kamuoyuna açıklamak istiyoruz; kimse yüzde 18’lik genel oran düşürülecek şeklinde algılamasın. KDV’de oran farklılıklarına (yüzde 1,8,18) bağlı işletmeler üzerinde oluşan yükleri yüzde 18 olan genel oranı yaygınlaştırarak işletmeler üzerinden alacağız” dedi. Ağbal “Bazı ürünlerde toptan ve perakendede farklı KDV oranları uygulanıyor; bu piyasayı kayıtdışılığa itiyor; bu farklılığı da ortadan kaldıracağız” dedi.

Yeniden yapılandırmada tahsilat 26 milyarı aştı

Ağbal “Yeniden yapılandırmada Maliye’nin tahsilatı 20.8 milyar TL’ye ulaştı. Gümrük İdaresi 1.5 milyar TL, SGK ise 3.9 milyar TL tahsilat yaptı. Dolayısıyla iki yeniden yapılandırmadan yapılan toplam tahsilat 26.2 milyar TL’yi geçti. Önümüzdeki birkaç günde mahsup rakamlarının gelmesiyle bu rakam daha da artacak” dedi. Bütçede 2017’de yeniden yapılandırmadan sadece 1.5 milyar TLgelir öngördüklerini de hatırlatan Ağbal, “Bu yıl ise bugüne kadar yapılandırmadan toplamda 10.6 milyar vergi ve SGK prim gelirini tahsil etmiş olduk” dedi.


Bu haber 1,056 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,752 µs