En Sıcak Konular

Kurumlar vergisinde ilk 10’un performansı en az yüzde 55 arttı

9 Ağustos 2017 09:26 tsi
Kurumlar vergisinde ilk 10’un performansı en az yüzde 55 arttı 2016 yılında en fazla gelir ve kurumlar vergisi tahakkuk eden mükellefler belli oldu. Kurumlar vergisinde ilk 10’a girenlerin performansının en az yüzde 55 artması dikkat çekti.

Kurumlar vergisinde ilk 10’un performansı en az yüzde 55 arttı

Dünya 

2016 yılında en fazla gelir ve kurumlar vergisi tahakkuk eden mükellefler belli oldu. Kurumlar vergisinde ilk 10’a girenlerin performansının en az yüzde 55 artması dikkat çekti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2016 yılında en fazla gelir ve kurumlar vergisi tahakkuk eden mükelleflerin listesini açıkladı. Kurumlar vergisinde ilk kez en fazla vergi veren kuruluş ismini gizledi. Gelir vergisinde ise bir önceki yılda olduğu gibi Semahat Arsel en fazla vergi tahakkuk eden gelir vergisi mükellefi oldu.

Kurumlar vergisinde dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin büyümesinin sınırlı olduğu ve darbe girişiminin yaşandığı bu yılda kurumlar vergisinde ilk 10 firmanın tahakkuk eden vergisi en az yüzde 55 düzeyinde gerçekleşti. Çünkü ilk sırada yer alan firma ismini ve tahakkuk eden verginin gizlenmesini istedi. İlk firmanın da en az ikinci sırada bulunan firma kadar vergi tahakkuk ettiği varsayımı altında, 2016’da ilk 10 firmaya tahakkuk eden vergi tutarı 10 milyar 393 milyon TL’ye ulaştı. 2015’te ise tamamı açık olan veriye göre tahakkuk eden vergi tutarı ilk 10 firma için 6 milyar 705 milyon TL seviyesindeydi.

Kurumlar vergisi

Kurumlar vergisinde ilk 20 içinde bankacılık sektörünün ağırlığı 2016 yılında da devam etti. Bankacılığı kamu enerji firmaları izledi. İlk 20 içine bankacılık dışında, Elektrik Üretim A.Ş. TPAO, Türk Telekom, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, LC Waikiki giyim-mağazacılık, Eti Maden işletmesi, ERDEMİR ve BİM market işletmesi girdi.

Milyar TL ve milyara yaklaşan vergiler

2015 listesinde kurumlar vergisinde birinci sırada 2.5 milyar TL ile Merkez Bankası yer almıştı. İkinci sıradaki Ziraat Bankasının ise tahakkuk eden vergisi 773 milyon TL düzeyindeydi. 2016 listesinde ise ön sıralardaki kuruluşların vergilerinin birbirine yaklaşması dikkat çekti. Ziraat Bankasının tahakkuk eden vergisi 773 milyon TL’den 1.864 milyon TL’ye ulaştı. Ziraat’i 1.6 milyar TL ile Merkez Bankası, 928 milyon TL ile Garanti Bankası izledi.

Gelir vergisi: Koç’tan 4 isim, Konukoğlu’dan 7 isim listede

Gelir vergisi tahakkukunda da ilk 4 sıra değişmedi. 2016’da da, 2015’te olduğu gibi ilk 4 isim sırasıyla; Semahat Arsel, Rahmi Koç, Şarık Tara ve Suna Kıraç’tan oluştu. Gelir vergisi mükelleflerinin büyük kısmının ismini gizlemesi dikkat çekti. 100 isimden 54’ü kimliğini gizledi. Sabancı ailesinden Suzan Sabancı Dinçer ile Çiğdem Sabancı Bilen dışında isim yer almadı.

Tara ailesinden ise Şarık Tara yanında, Sinan Tara ile Şarık Tara’nın kardeşi, ENKA ortaklarında Vildan Gülçelik'in kızı Sevda Gülçelik yer aldı. Konukoğlu ailesinden Zekeriye, Abdulkadir, Hakan, Adil Sani, Fatih, Sami, Cengiz olmak üzere 7 Konukoğlu listede yer aldı.

Koç Grubu’nun iki eski CEO’su Bülent Bulgurlu ve Turgay Durak da listede yer aldılar.

Sanat ve gösteri dünyasından listeye giren iki isim TV8’in sahibi ve çok sayıda TV şovunun yapımcısı Acun Ilıcalı ile oyuncu Cem Yılmaz oldu. Gelir vergisinde ismi açık olanların büyük bir kısmının şirket hisselerinden ve gayrimenkullerden gelir elde edenler olması dikkat çekti.

11 kadın

Gelir vergisinde ismi açık olan 46 kişi arasında 11'i kadınlardan oluştu. Koç Grubu hissedarlarından Semahat Sevim Arsel birinci, Suna Kıraç ise dördüncü sırada yer aldı.

2016'da "olağanüstü" performans gösteren firma

2016 Kurumlar Vergisi rekortmenleri arasında ilk sırayı alan firmanın ismini gizlemesi nedeniyle ilginç bir durum ortaya çıktı. Çünkü, 2016 listesinde ilk 20 içinde bulunan firmaların hemen hepsi yine üst sıralarda yer buldu. Dolayısıyla 2016 yılında kurumlar vergisi rekortmenliğine ulaşan firmanın alt sıralardaki bir firma olması gerekiyor. 2015’te 10. sırada bulunan firmanın tahakkuk eden kurumlar vergisi 274.2 milyon TL.

Yine 2015’te olağanüstü şartlar nedeniyle çok büyük vergi tahakkuk eden Merkez Bankası dikkate alınmadığında, 2. sıradaki Ziraat Bankası’nın bile tahakkuk eden vergisi 773 milyon TL. 2016’da ismini gizleyen firmanın olağanüstü bir performansla, bir önceki yılda 200 milyon TL ve altında olduğu kesin olan kurumlar vergisi tahakkukunun 1 milyar 863 milyon TL’nin üzerine taşıyacak kadar gelir elde etmiş olması dikkat çekici bulundu.



Bu haber 1,188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,254 µs