En Sıcak Konular

Oda ve borsa seçimleri yaz sıcağını sonbahara taşıyacak

22 Ağustos 2017 10:03 tsi
Oda ve borsa seçimleri yaz sıcağını sonbahara taşıyacak TOBB'a bağlı 365 oda ve borsa seçim yarışına hazırlanıyor. Ekim-kasım aylarında tamamlanması gereken seçimler için kulisler hareketlendi. Bir çok kentte başkanlar yeniden aday olduğunu açıkladı. Seçimlere hazırlanan isimlerin bayramlaşmalar sırasında zemi

Oda ve borsa seçimleri yaz sıcağını sonbahara taşıyacak
DÜNYA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsa seçime gidiyor. TOBB Organ Seçimleri Yönetmeliği’ne göre tüm oda ve borsalar Ekim-kasım aylarında seçimlerini tamamlamak zorunda. Yönetim kurullarında karar alarak süreci başlatan erkenci odalar seçimlerini ekim ayında yapacak. Oda ve borsa seçimleri dört yılda bir gerçekleştiriliyor.
Referandum sürecinden bu yana iş dünyası daha önceki yazlarından farklı bir Haziran-Ağustos dönemi yaşadı. Nisan ayındaki referanduma kadar ertelenen işler, yaz döneminde ticaret ve sanayi dünyasının ‘tatil yerine iş’ tercihinde etkili oldu. Yazı yoğun toplantılarla geçiren iş dünyası şimdi de 10 gün olarak açıklanan Kurban Bayramı tatilinde ‘seçim kulisi’nde olacak. Özellikle bazı kentlerde ‘metal yorgunluğu’ nedeniyle istifa eden AK Parti İl Başkanları’nın yerine gelecek isimlerin, oda ve borsa seçimlerinin ve hemen ardından düzenlenecek Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne bağlı (TİM) birliklerin seçimlerinin kentin ileri gelen isimlerinin gündemi olacağına işaret ediyor. İhracatçı birliklerinde seçimler nisan ayında yapılacak. Bu seçimle birlikte devreye girecek iki dönem kuralı sebebiyle mevcut 60 ihracatçı birliğinin en az 39’u değişecek. Değişecek bu 39’dan isimden bazılarının oda ve borsalar için talip olduğu belirtiliyor. Üstelik tüm bu isimlere, hali hazırda milletvekili olanların, 2019 ya da daha önceki bir tarihte yapılacak seçimlerde yeniden aday olmadan iş dünyası örgütlerine dönmesi de eklenecek. Geçtiğimiz seneler siyasi açıdan bol seçimli geçerken, önümüzdeki süreçte iş dünyasının kendi seçim maratonu başlıyor. Bayramı seçim için uygun bir kulis ortamı olarak bulan bazı adaylar, tatillerini erteleyerek çalışmalarına şimdiden başladı.
Gazeteniz DÜNYA, Anadolu’daki temsilcilik ağı ile oda ve borsa seçim kulislerini sizler için derledi. İşte, yaz sıcağını sonbahara taşıyacak seçim kulisleri:
Ankara Ticaret Odası'nda yeniden Baran-Gökçek yarışı
Mevcut Başkan Gürsel Baran, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Osman Gökçek ile girdiği seçim yarışını kazandıktan sonra, ilk etapta yeni seçimde aday olmayacağını deklare etse de bu kararından vazgeçtiği ve yeni seçimde yeniden aday olacağı kaydediliyor. Önceki seçimde yenilen Osman Gökçek’in ise ATO başkanlığı için ısrarının sürdüğü, seçimde iki listenin yarışacağı ifade ediliyor.
Ankara Sanayi Odası'nda Özdebir tek aday, gözler muhalefette
Mevcut Başkan Nurettin Özdebir, yeni seçimde de aday olacak. Nurettin Özdebir’in karşısında ise çok güçlü olmasa da teknik olarak ikinci bir listenin çıkması mümkün görünüyor. Şu an için üzerinde uzlaşılan bir isim yok. Muhalif kesimin ASO Meclisi’ne güçlü şekilde girmesi halinde ancak Özdebir’in karşısında aday çıkarılabileceği vurgulanıyor.
Ankara Ticaret Borsası'nda şimdilik tek aday; Yavuz
Aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, yeni dönemde de başkanlık için en güçlü isim olarak ön plana çıkıyor. Muhalefetten henüz bir isim yok. Seçimlerde başkan adayı olabilmek için meslek komitesi seçiminden çıkarak meclise girmek gerekiyor. İkinci ismin bu süreçte çıkacağı söyleniyor.
Adana Sanayi Odası'nda Kıvançlı tek liste beklentisi
Adana Sanayi Odası’nda seçimde mevcut yönetimin güven tazeleyeceği öne sürülüyor. Mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’ın seçime tek liste ile gitmesi ve karşısına kimsenin çıkmaması bekleniyor. Başkan Kıvanç, “Adana’da güzel bir sinerji yakaladı. Tüm odalar birlik içerisinde Adana’nın gelişmesi ve ilerlemesi için çalışıyoruz. Adana’daki bu birlik ve beraberliğin bozulmaması için bir dönem daha aday oldum” dedi.
Adana Ticaret Odası'nda aday sayısı henüz 4!
Adana Ticaret Odası’nda ise seçimler kentin sıcağını Ekim-Kasım aylarına da taşıyacak. Mevcut Başkan Atila Menevşe yeniden aday. Eski yönetim kurulu başkanı Şaban Baş, şuan ki Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz’ın isimleri de adaylar arasında geçiyor. Hatta seçim sırasında komitelerden çıkacak bazı isimlerinde adaylığını açıklayacağı, ilerleyen dönemlerde çeşitli ittifakların kurulacağı öngörülüyor. Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, “Kentte tesis edilebilen birlik tablosunun sürdürülebilmesi için yeniden adayım” şeklinde konuştu. Meclis Başkanı ve Kulak İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarkan Kulak, “74 yıldır bu kente yatırım yapan, bir ailenin ferdi olarak, Adana ekonomisine katkı sunmak için aday oldum” dedi. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Şahbazlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahbaz da “Odada 4 yıl meclis üyesi, 4 yıl yönetim kurulu üyesi, 8 yıl da başkan vekili olarak görev yaptım. Deneyimlerimi aktarmak için yola çıktım” diye konuştu.
Adana Ticaret Borsası'nda Bilgiç ve Yamanyılmaz çekişecek
Adana Ticaret Borsası’nda yarışın mevcut Başkan Şahin Bilgiç ile ihracatçı Alican Yamanyılmaz arasında geçeceği öngörülüyor. Her iki isim de adaylıklarını açıkladı. Yamanyılmaz, ihracatçı birliklerinde iki dönemini doldurup yeniden aday olamayan isimlerden.
Sakarya'da Altuğ, Güneş ve İnci Kuliste
Sakarya TSO başkanlığı için şu ana kadar resmi olarak adaylığını açıklayan olmadı. Ancak, mevcut başkan Mahmut Kösemusul’un haricinde oda başkanlığı için şu andaki Meclis Başkanı Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Günay Güneş ile işadamı Halit İnci, kulis çalışmalarını sürdürüyor. Sakarya Ticaret Borsası’nda da şu ana kadar adaylığını açıklayan olmadı ancak, mevcut başkan Cevdet Mete’nin bir dönem daha başkanlık için kulis çalışmaları yaptığı ifade ediliyor.
Gaziantep'te Sanayi Odası sessiz Ticaret Odası'nda gözler komitelerde
Gaziantep’te seçimlerin en heyecanlı geçeceği yer Ticaret Odası olarak göze çarpıyor. Sanayi Odası’nın mevcut başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun yeniden adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ticaret Odası’nda ise heyecan dorukta. Bir önceki dönemde seçilen başkan Eyüp Bartık’ın istifası üzerine yeni başkan olan Beyhan Hıdırlıoğlu’nun yeniden aday olması bekleniyor. Hıdırlıoğlu’nun karşısına, geçen seçimde aday olan ve kaybeden Rıdvan Köksüzer ile Taner Özdurak’ın çıkacağı söyleniyor. Tüm bu isimlerin komitelerden çıkması halinde yarışın kızışacağı belirtiliyor.
Bursa'da tam bir sessizlik hakim
Yaklaşan oda ve borsa seçimleri öncesi Bursa’da tam bir sessizlik hakim. Genel kanı, mevcut başkan İbrahim Burkay’ın yeniden aday olacağı yönünde. Geçen dönem yapılan seçimleri az bir oy farklıyla kaybeden İlhan Parseker’in zaman zaman başkan adayı olacağı yönünde çıkışları olsa da henüz bu konuda henüz resmi bir açıklaması olmadı. Kulislerde ayrıca Bursa Ticaret Borsası Başkanlığı’nı yürüten, Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı’nın adı da geçiyor.
Güral'a Hisarcıklıoğlu'ndan öneri, üyelerden ısrar
Geçtiğimiz günlerde Kütahya’ya ziyarette bulunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na ‘Bana müsaade artık bırakmak istiyorum’ demişti. Hisarcıklıoğlu’nun bu isteğe, ‘Kütahya’nın ve ülkemizin sana ihtiyacı var” diyerek şu öneriyi getirdiği belirtiliyor: “Mevcut Meclis Başkanı İsmail Özotraç görev yerlerinizi değiştirelim. Bir dönem daha hizmet verin…” Güral da bu öneriye sıcak bakmıştı. Son düzenlenen meclis toplantısında ise üyeler Nafi Güral’ın başkan adaylığı konusunda ısrar ettiler. Özellikle Serbest Bölge sürecinin tamamlanmasını ve TOBB ETÜ’nin ileri teknoloji fakültesinin kurulması sürecinde Güral’ın problemleri daha hızlı çözebileceğine inanan meclis üyelerine Güral’ın cevabı “Siz de düşünün, ben de düşüneyim” oldu.
Eskişehir sanayisinde 'gelecek' ve 'biz' yarışacak
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) için adaylığını ilk açıklayan isim Lande, Alfafonet, Lava gibi markaların üreticisi sanayici Celalettin Kesikbaş oldu. Kesikbaş’ın ardından ağustos ayının başında Küpeliler AŞ Başkan Yardımcısı Nadir Küpeli, ESO Başkanlığı’na adaylığını ilan etti. Her iki aday da bugünlerde Eskişehirli sanayicileri ziyaret ederek nabız yokluyor. ESO Başkanlığı’nı 28 yıldır kesintisiz sürdüren Savaş M. Özaydemir’in yönetiminde yer alan ve geçtiğimiz ay seçildiği EOSB Başkanlığını da yürüten Küpeli, mevcut yönetimin desteğiyle başkanlığa adaylığını koydu. Gelecek İçin Sanayi Grubu adı altındaki ekibiyle birlikte başkanlığı halinde uygulayacakları projeleri ‘26 Vizyon Proje’ başlığı altında toplayan Küpeli, toplam 36 projenin hayata geçirileceğini ifade ediyor. Celalettin Kesikbaş ise Sanayi 2021 ‘Biz Kazanacağız’ sloganıyla yola çıktı. Kesikbaş ve ekibi, “Büyük gemiler kolay manevra alamaz ancak biz, sanayimizi bir hücumbot gibi kullanacağız” diyor.
Eskişehir Ticaret Odası'nda Güler ve Sezer başkanlığa talip
Eskişehir Ticaret Odası’nda (ETO) mevcut başkan Metin Güler ismi ön plana çıkıyor. Başkan Güler, yapımına 2016 yılında başlanan ve önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan Eskişehir Fuar ve Kongre Merkezi’ne (EFKM) büyük önem veriyor. Güler, 16 bin 500 üyeli ETO’ya bu yıl ayrıca ETOMÜZE’yi de kazandırdı. ETO adayları arasındaki ikinci isim inşaat sektöründe faaliyet gösteren Ayhan Sezer. Sezer, sıklıkla esnaf ve tüccarları ziyaret ederek, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyor. Sezer, ETO’da bir yorgunluk olduğunu ve yönetimin değişmesi gerektiğini vurguluyor.
Eskişehir Ticaret Borsası'nda tek aday şimdilik Zeydan
Eskişehir Ticaret Borsası’nda mevcut başkan Ömer Zeydan’ın karşısına henüz bir rakip çıkmadı. İlerleyen günlerde bir başka adayın çıkması muhtemel.
'Antalya TSO'da aynı ekibin iki ismi yarışacak' iddiası
Antalya TSO’da hem mevcut başkan Davut Çetin aday hem de bir önceki dönem birlikte hareket ettiği ve halen OSB Başkanlığını yürüten Ali Bahar. Önceki dönemlerde TSO’nun başkanlığını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de yeni bir aday çıkarmayacağı söyleniyor. Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da yeniden aday. Ancak Ticaret Borsası’nın gündemini seçimden çok düzenlemeye hazırladıkları YÖREX’in belirlediği söyleniyor.
Samsun'da TSO seçimleri nisana ertelenebilir
Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kasım ayında yapılması planlanan genel kurulun ertelenebileceği sinyalini verdi. Seçimler için şu an her hangi bir başvuru ve baskının olmadığını belirten Murzioğlu, “Ak Parti’nin de Samsun’daki seçimleri aynı döneme denk geliyor. Yasal mevzuat doğrultusunda genel kurulu nisan ayına erteleyebiliriz” dedi. Şu an için ne Murzioğlu ne de üyeler arasından bir isim başkanlığa resmi olarak adaylığını açıkladı. Ancak, TOBB’un da yönetiminde görev alan Murzioğlu’nun aday olacağı belirtiliyor. Bu arada Murzioğlu’nun ortağı olduğu Elektrosan şirketi ekonomik kriz nedeniyle yıllar önce kapanmıştı. Ardından Kavak OSB’de strafor üreten bir şirketin başına geçen Murzioğu, burayı da yakın zamanda devretmişti. Murzioğlu’nun şu an inşaat sektöründe faaliyet gösteren kardeşinin şirketine ortak olduğu biliniyor.
Ordu TSO seçimleri kıran kırana geçecek
Bu yıl kasım ayında yapılması planlanan Ordu TSO seçimlerinin bir öndeki seçimlerde olduğu gibi yine kıran kırana geçmesi bekleniyor. Ordu TSO’nun Eczacı Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin, kasım ayında yapılacak genel kurula ilişkin adaylığını henüz açıklamadı. 2013 yılında ikinci kez aday olan ve oda üyesi Burhan Çakmak ile kıran kırana yarışan Şahin’in bu dönem de aday olacağı belirtilirken, seçimlerin yine çekişmeli geçeceği öngörülüyor.
Kayyuma emanet Şanlıurfa'da başkanlığa aday bereketi
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) İsmail Demirkol başkanlığındaki Kayyum heyeti tarafından yönetiliyor. Kentte oda başkanlığı için bir çok isimin aday olacağı konuşuluyor. Henüz net adaylık açıklamaları yapılmasa da ŞUTSO Meclis Üyesi ve Tümsiad İl Başkanı Mehmet Sadık Sade, Meclis Üyesi Halil Peltek, Meclis Üyesi Ahmet Oruç ve Meclis Üyesi İbrahim Toru Başkanlık için adı geçen isimlerden. Bu isimler çalışmalarına start vermiş durumda. Ancak adaylıkları ile ilgili henüz bir açıklama yapmış değiller. Ayrıca Eski Müsiad İl Başkanı Abdurrahman Yetkin ismi de kentte Başkanlığa aday olması beklenen kişiler arasında. Yeni isimlerin çıkmasının da söz konusu olacağı söyleniyor.
Adıyaman'da Uslu yeniden aday
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığını 2 dönemdir Mustafa Uslu yapıyor. Uslu, başkanlık için yeniden aday olacak. Uslu’nun dışında henüz ismi geçen bir aday yok.
Kilis'te Öndeş aday, bayram kulisi yeniden adaylara işaret ediyor
Kilis TSO Başkanlığını Mehmet Erdal Öndeş yürütüyor. Öndeş yeniden aday olacağını açıkladı. Birkaç adayın daha çıkacağı edindiğimiz bilgiler arasında. Bayram sonrası isimlerin netleşeceği belirtiliyor.
Trakya'da başkanlar yeniden aday
Edirne TSO Başkanı Recep Zıpkınkurt yeni dönem için de adaylığını açıkladı. Kırklareli TSO Başkanı Ertuğrul Ziya Çetintaş’ın yeniden başkanlık için adaylığını açıklaması bekleniyor. Çorlu TSO Başkanı İbrahim Gönül tekrar aday olacak. Bunun yanında Orhan Çebi, İzzet Volkan ve Mehmet Diktaş da kesin olmamakla birlikte aday olabilir. Tekirdağ TSO Cengiz Günay aday olacak. Mustafa Yurdanur da aday olacağını çevresine açıklamış durumda.
Diyarbakır'da sessizlik sürüyor, pazarlık tek liste için deniyor
Diyarbakır’da hem TSO hem de Ticaret Borsası için çalışmalar her zaman ki gibi yoğun bir sessizlik içerisinde sürüyor. TSO’da mevcut yönetim yine seçime girecek. Yönetimden bir ismin yeni listede yer almadığı öğrenilirken, mevcut yönetimin çıkaracağı listeden kimin başkan adayı olduğu ile ilgili bilgiler kesinleşmedi. Eski başkanlardan Mehmet Kaya’nın da çalışma içerisinde. Ancak Kaya’nın seçime tek bir liste ile gidilmesi yönünde çalışmalarının yürüttüğü belirtiliyor. İsmi geçen adaylardan OSB Başkan Vekili Abdulkadir Karavil ise DÜNYA’ya aday olmayacağını belirtti. Diyarbakır Ticaret Borsası seçimi için ise mevcut başkan Engin Yeşil’in tekrar aday olduğu kesinleşti.
Trabzon'da dört isim gündemde
Trabzon TSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu yeniden aday. Ancak karşısına Erkut Çelebi’nin çıkacağı söyleniyor. Eski MÜSİAD başkanı Ahmet Sarı ve Ekrem Çapkınoğlu’nun da adaylığını koyabileceklerini kulislerde konuşuluyor. Hacısalihoğlu tekrar seçilmesi halinde 3. dönem başkanlığı sürdürecek. Adaylar henüz kamuoyu ile adaylıklarını paylaşmadılar.
Van'da Takva ve Kandaşoğlu'nun isimleri geçiyor
Van TSO Başkanı Necdet Takva, yeniden adaylığını açıkladı. Ancak daha önceki yıllarda başkanlık yapmış Zahir Kandaşoğlu da adaylığını açıklamak için kentte kulis çalışmalarına başlamış durumda.
Parmaksız aday, Baştuğ görevi bırakacak
Niğde TSO Başkanı Arif Parmaksız yeniden aday. Karaman Ticaret Odası Başkanı Ekrem Baştuğ görevi bırakacak.
Hisarcıklıoğlu, Anadolu turunda
TOBB’un Genel Kurul’u tüm seçimlerin tamamlanmışın ardından mayıs ayında gerçekleştirilecek. Odalar, meslek komiteleriyle birlikte meclislerini de seçecek. TOBB yönetim kurulunda olacak isimler ve TOBB Başkanı kendi odalarının seçimlerinden de çıkmak zorunda. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘istihdam seferberliği’ ve ‘yerli oto’ çıkışları nedeniyle başkanlığa devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Hisarcıklıoğlu, her zaman düzenlediği Anadolu gezilerine de ağırlık verdi.


Bu haber 1,276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,023 µs