En Sıcak Konular

Çalışan anneye devletten 17,5 milyon lira

29 Kasım 2017 11:07 tsi
Çalışan anneye devletten 17,5 milyon lira Doğum yapan kadın veya evlat edinenlere, yarım gün çalışmayı tercih etmeleri halinde verilen ödenekten 10 bin 371 kişi yararlandı.

Çalışan anneye devletten 17,5 milyon lira

Star

Doğum yapan kadın veya evlat edinenlere, yarım gün çalışmayı tercih etmeleri halinde verilen ödenekten 10 bin 371 kişi yararlandı.

Hükümetin kadınların çalışma hayatından kopmadan çocuğunu büyütebilmesi için 2016 başında yasalaştırdığı yarım çalışma ödeneğine ilgi artarak devam ediyor.
 
Uygulamanın başladığı Nisan 2016'dan bu yılın ekim sonuna kadar 10 bin 997 kişi ödenekten yararlanmak için İŞKUR'a başvurdu. Gerekli şartları karşılayan 10 bin 371 kişi ödenek almaya hak kazanırken, 19 aylık sürede vatandaşlara 17,5 milyon lira ödeme yapıldı.
 
Son 3 yılda en az 600 gün işsizlik primi şart
Yasaya göre, yarım çalışma uygulamasından, doğum yapan kadın ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek yararlanabiliyor.
 
Bu şartlara sahip olanların, sağlanan imkandan yararlanabilmesi için öncelikle çalıştıkları iş yerlerine dilekçeyle başvurması gerekiyor.
 
İşverenin, işçinin yarım çalışma talebini engelleme yetkisi bulunmuyor. İşveren, yarım çalışma yapacağı gün ve saat aralıklarını belirleyip işçiyi uygulama kapsamında çalıştırıyor.
 
Uygulamadan yararlanabilmesi için işçi adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması ile analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesiyle başvurulması gerekiyor.
 
Birinci doğumda 60, ikinci doğumda 120 gün
Şartları karşılayan ve başvuruda bulunan kişilere birinci doğumda 60, ikinci doğumda 120, sonraki doğumlarda da 180 gün haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veriliyor.
 
Çoğul doğum halinde bu sürelere 30'ar gün eklenirken, çocuğun engelli doğması durumunda bu süreler 360 gün olarak uygulanıyor.


Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,150 µs