En Sıcak Konular

TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konut

12 Aralık 2017 10:51 tsi
TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konut Türkiye’deki konut ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan TOKİ, önümüzdeki 5 yılın konut planlamasını yaptı. TOKİ Başkanı Ergün Turan “2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konuta ulaşmak” dedi.

TOKİ’nin 2023 hedefi 1 milyon 200 bin konut

Star 

Türkiye’deki konut ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan TOKİ, önümüzdeki 5 yılın konut planlamasını yaptı. TOKİ Başkanı Ergün Turan “2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konuta ulaşmak” dedi.


    Türkiye'de yatay mimarili ve mahalle kültürüne uygun her bütçeye uygun konut üretimi yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), çalışmalarına devam ederken  TOKİ Başkanı Ergün Turan, konut üretiminde yaklaşık 815 bin konut rakamına ulaşıldığını belirterek, “2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konuta ulaşmaktır” dedi. Konut ihtiyacının nüfus artışı ve kentsel dönüşümle birlikte oluştuğuna dikkat çeken Turan, bu yıl 79 milyon 814 bin olan Türkiye nüfusunun 2023’te 84 milyon 240 bine çıkmasının öngörüldüğünü dile getirerek, şöyle konuştu: “5 yıllık plan dönemi de dahil olmak üzere 2023’e kadar nüfusumuza 4 milyon 432 bin kişi daha eklenmiş olacaktır. Ortalama hane halkı büyüklüğünü 3,5 olarak alırsak, sadece nüfus artışı kaynaklı konut ihtiyacının plan döneminde 1 milyon 266 bin civarlarında olacağını söyleyebiliriz. Ülkemizde göçler, yenileme ve kentsel dönüşümünden kaynaklı ciddi konut ihtiyacı doğmaktadır. Şu anda 54 ilde 72,5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm yenileme projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda ihale ettiğimiz konut sayısı yaklaşık 140 bindir.” 

İNŞAATA 252.6 MİLYAR TL

Kalkınma Bakanlığınca düzenlenen ‘11. Kalkınma Planı Konut Politikaları Özel İhtisas Komisyonu’ toplantısında, Komisyon Başkanlığına seçilen Turan, genel ekonominin 2017’nin ilk yarısında yüzde 5,1, inşaat sektörünün yüzde 6,4 büyüdüğüne dikkati çekerek, toplam inşaat harcamalarının da bu yılın ilk yarısında 252.6 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. TOKİ Başkanı Turan idarenin nitelikli ve düşük fiyatlı konut ürettiğini belirterek, ailelerin ortalama yüzde 16-20 tasarruf oranlarını kullanarak ev sahibi olmak için hareket ettiğini ifade etti.      

50 bin konutluk ‘Kuzey Şehir’ yükseliyor

GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ iş birliğiyle yürütülen 50 bin konutluk ‘Kuzey Şehir’ projesinin ilk etabını oluşturan 3 bin 500 konutun inşaatı tamamlanma aşamasına geldi. Şehitkamil ilçesinde 8.5 milyon metrekare alan üzerinde kurulacak, yaklaşık 250 bin kişinin yaşayacağı Kuzey Şehir, Türkiye’nin en büyük toplu konut alanlarından olacak. Projede 5 katlı 2+1’den 4+1’e kadar evlerin tasarımının yapıldığını belirten  Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Altyapı hizmetlerinin başladığını belirten Şahin “3 bin 500 konut büyük oranda tamamlandı. TOKİ Başkanı Ergün Turan 2019’un sonunda 10 bin konut yapılacak şekilde projenin hızlandırılacağını söyledi. Biz de proje için taraftan 5. Organize Sanayi Bölgesinden diğer taraftan da, Kuzey Antep’i Aktoprak’a bağlıyoruz” dedi.

12 bin emlakçı % 3 komisyonla kapanır 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gayrimenkul alım satımında emlakçıların aldığı yüzde 6 komisyonu yüzde 3’e indiren taslağına emlak şirketlerinden itiraz geldi. Kurumsal Gayrimenkul Danışmanları Derneği’ni de kurmaya hazırlanan Coldwell Banker Türkiye, ERA Gayrimenkul Türkiye, Keller Williams Türkiye, Turyap, Realty World, Eskidji, Remax gibi markaların üst yöneticileri yönetmeliğin bu haliyle çıkması halinde 12 bin danışmanın çalıştığı kurumsal ofislerin kapanabileceği, sektörde konut satış hızının yavaşlayacağı ve nitelikli kişilerin de sektörden uzaklaşacağı uyarısında bulundu. 



Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,727 µs