En Sıcak Konular

"Katılım" payını katladı

21 Mart 2018 10:24 tsi
Katılım sigortacılığı pazarında geçen yıl 1,3 milyar liralık prim üretildi. Bu tür sigortacılığın genel sigorta pazarındaki pazar payı yüzde 2,83’e çıktı. Bu pay 2014’te yüzde 1,48’di.

"Katılım" payını katladı

Dünya  

Katılım sigortacılığı pazarında geçen yıl 1,3 milyar liralık prim üretildi. Bu tür sigortacılığın genel sigorta pazarındaki pazar payı yüzde 2,83’e çıktı. Bu pay 2014’te yüzde 1,48’di.

Geçen yılın sonunda yürürlüğe giren Katılım Sigortacılığı Yönetmeliği sonrası, bu alandaki veriler de ocak ayından buyana Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından farklı bir başlık altında tasnif edilmeye başlandı. Geçmiş yıllara doğru da yapılan bu çalışma, katılım sigortacılığının yıllık performasını ilk kez ortaya çıkardı. Şimdilik 2014’e kadar güncellenen veriler, katılım sigortacılığının önemli bir büyüme trendinde olduğunu gösterdi. Ancak prim üretiminde zorun trafik sigortası ve kasko sigortasındaki yoğunlaşma dikkat çekici.

Katılım sigortacılığında toplam prim üretimi 2017’de 2016’ya göre yüzde 25,8 artarak 1 milyar 316 milyon liraya çıktı. Bu kapsamda üretim; hayatdışı branşında yüzde 24,5 artışla 1 milyar 269 milyon liraya, hayat branşında yüzde 77,1 artışla 47 milyon liraya çıktı.

Bu sonuçlara göre katılım sigortacılığının genel sigorta pazarındaki payı da toplamda yüzde 2,83, hayatdışında yüzde 3,2 ve hayat branşında yüzde 0,68’e çıktı.

Bu oranlar 2016 yılında sırasıyla yüzde 2,58, yüzde 2,88 ve yüzde 0,52 idi. 2014 yılında ise bu oranlar yine sırasıyla yüzde 1,48, yüzde 1,67 ve yüzde 0,1 idi.

Sektörün önde gelen temsilcileri prim üretimini 2021 yılında 2,5 milyar liraya, genel sigorta pazarındaki katılım sigortacılığı payını da yüzde 6,2’ye çıkarmayı hedefliyor.

Yüzde 56’sı ‘trafik’ten

Bu sonuçlar 2014’ten buyana katılım sigortacılığının pazar payını neredeyse katladığını, hayat branşında ise daha hızlı hareket ettiğini gösteriyor. Yeni yasal düzenlemelerin ve kurulması beklenen yeni şirketlerin pazarı daha da canlandırması bekleniyor.

2017 yılı verileri, katılım sigortacılığının özellikle hayatdışı branşlardaki pazar yapısını göstermesi açısından da çarpıcı sonuçlar içeriyor.

Hayatdışı branşındaki prim üretiminin yüzde 55,8’i olan 708,6 milyon lira zorunlu trafik sigortasından sağlandı. Yüzde 16,4’ü olan 207,8 milyon lira da kaskodan geldi. Bu iki sigortanın hayatdışındaki toplam payının yüzde 72,2 olması, otomotivde önemli bir yoğunlaşmayı gösteriyor. Genel sigorta pazarında bu toplam oran yüzde 48,8.

Üretimdeki payları açısından hayatdışının diğer önemli alt branşları; yüzde 10 ile kaza, yüzde 8 ile yangın ve doğal afet, yüzde 5,8 ile genel zarar ve yüzde 1 ile hukuksal koruma.

Sektörün önemli bir alt branşı olan hastalık-sağlıkta ise prim üretimi çok düşük. Bu branşın hayatdışı pazarından aldığı pay yüzde 0,02. Ancak 2018 yılıyla birlikte şirketlerin bu alandaki çalışmaları hızlandı.

Katılım sigortacılığı içinde hayat branşının pazar payı ise yüzde 3,5.



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,395 µs