En Sıcak Konular

Bayramdan sonra yem fiyatında indirim sinyali

14 Haziran 2018 10:09 tsi
Bayramdan sonra yem fiyatında indirim sinyali TMO’nun hububatta fiyatı dengelendiğini belirten Ülkü Karakuş, yağlı tohumlarda da benzer gelişmelerin sağlanması halinde, Ramazan Bayramı sonrasında yem fiyatının gerileyebileceğini söyledi.

Bayramdan sonra yem fiyatında indirim sinyali 

DÜNYA
TMO’nun hububatta fiyatı dengelendiğini belirten Ülkü Karakuş, yağlı tohumlarda da benzer gelişmelerin sağlanması halinde, Ramazan Bayramı sonrasında yem fiyatının gerileyebileceğini söyledi.
ANKARA - Et fiyatlarının artışında temel sebeplerden birisi olarak gösterilen yem fiyatlarında kurların da etkisiyle yaşanan artış, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesiyle birlikte tersine dönme eğilimine girdi. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, yem sektörünün girdilerinin yaklaşık yarısını oluşturan hububatta, TMO’nun devreye girmesiyle fiyatın dengelendiğini belirterek, yağlı tohumlarda da benzer gelişmelerin sağlanması halinde, Ramazan Bayramı sonrasında yem fiyatının gerileyebileceğini söyledi.

Yerinde müdahale sonuç verdi
Enflasyon sepetinde yüzde 23 civarında payı olan gıda sektöründe, önemli bir yer tutan et fiyatları, gıda enflasyonunun düşürülmesi için oluşturulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin de temel gündem maddesini oluşturmuştu. Komitenin organlarından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TMO’nun yem maliyetlerinin düşürülmesi için yaptığı çalışmalar meyvesini vermeye başlıyor.

Gelişmeleri DÜNYA’ya değerlendiren Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, TMO’nun bu yıl hububatta alım ve satım fiyatını önceden açıklamasıyla birlikte, geçmiş yıllarda yaşanan spekülasyonların önüne geçildiğini söyledi.

Tüketici fiyatlarına da olumlu yansıyacak
Bu uygulamanın, yem üretiminin yaklaşık yarısını oluşturan kısımda fiyat dalgalanmasını önlediğine işaret eden Karakuş, enflasyon hedefi doğrultusunda yapılan fiyat ayarlamasının maliyeti olumlu yönde etkilediğini aktardı.

Karakuş, yağlı tohumlarda da aynı fiyat ayarlaması ve oynak fiyatların önlenmesinin fiyatlarda gerileme sağlanması halinde, üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.

Karakuş, bu koşulların sağlanmasının Ramazan Bayramının ardından yem fiyatlarında düşüşe yol açacağını bildirdi. Bunun bir diğer koşulunun da döviz artışının önlenerek geriye gitmesi olduğuna değinen Karakuş, “Kuşkusuz burada sürdürülebilirlik de çok önemlidir. Hayvansal üretim girdilerinde maliyetin büyük kısmını oluşturan yemde ucuzlama sağlanırsa, hayvansal ürünleri tüketenlerin de alım gücünü ve miktarını yükseltecektir” ifadelerini kullandı.


Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,879 µs