En Sıcak Konular

Mersin açıklarında sığ deniz sondaj çalışmalarına başlandı

27 Kasım 2018 08:48 tsi
Mersin açıklarında sığ deniz sondaj çalışmalarına başlandı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih gemisiyle ekim ayında gerçekleştirdiği derin deniz sondajının ardından, Mersin açıklarında sığ deniz arama sondajına başladı.

Mersin açıklarında sığ deniz sondaj çalışmalarına başlandı

DÜNYA 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin açıklarında başlatılan sığ deniz sondaj çalışmalarının daha sonra Adana açıklarında devam ettirileceğini belirterek, “Keşfedilmemiş, aranmamış ne sığ ne de derin deniz bırakacağız” dedi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih gemisiyle ekim ayında gerçekleştirdiği derin deniz sondajının ardından, Mersin açıklarında sığ deniz arama sondajına başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin’in 40 kilometre güneyinde olan Kuzey Erdemli 1 bölgesinde doğalgaz aramasının başladığı platformu ziyaret etti. Dönmez, platformda yaptığı açıklamada, 101 metre deniz derinliği olan bölgede, 2 ay boyunca yapılacak delme işleminde 2100 metreye kadar inileceğini açıkladı.

Aynı platformun Mersin’in ardından Adana Karataş’a taşınacağını açıklayan Bakan Fatih Dönmez, burada da 4 bin 100 metre derinliğindeki Kuzupınarı- 1 kuyusunun açılacağını ve 4 ay boyunca çalışılacağını bildirdi.

Petrol ya da doğalgaz arama faaliyetlerinin kararlılıkla yürütüleceğini belirten Bakan Fatih Dönmez, “Keşfedilmemiş, aranmamış ne sığ ne de derin deniz bırakacağız. Hidrokarbon aramacılığının sabır gerektiren faaliyetler gerektirdiğinin farkındayız. Bu nedenle yerli mühendislerimizin gayretiyle çalışmalarımız devam edecek. Sabırlı olacağız. Her zaman söylediğimiz gibi, varsa mutlaka bulacağız. Gayret bizden takdir Allah’tan” diye konuştu.

Bakan Fatih Dönmez, Mersin açıklarında başlayan sondaj faaliyetinin Türkiye ruhsat sahasında olduğunu söyledi. İki adet kuyu açılacağını belirten Fatih Dönmez, “Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanmış ve planlanmış bu kuyularımızdan sonra da sonuç ne olursa olsun, sondaja devam edeceğiz. Kazdığımız kuyularda petrol ya da doğal gaz bulana değin asla durmayacağız” ifadelerini kullandı.

Yeni sondaj gemisi göreve başlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sismik arama gemileri olan Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemilerinin faaliyetini sürdürdüğünü, derin deniz sondajı yapabilen Fatih gemisinden sonra alınan bir sondaj gemisinin de yakın zamanda denizlerde sondaj faaliyetine başlayacağını açıkladı.

"Türkiye oyunu değiştirmek istiyor"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin enerji alanında büyüyen talebi, jeostratejik önemi ve istikrarıyla vazgeçilemez bir ülke olduğunun altını çizdi.

Enerji piyasasında etkinliğin artacağını belirten Dönmez, “Artık enerji piyasasındaki oyunculardan birisi olmakla yetinmiyoruz. Artık oyunu değiştirmek ve enerjide dışa bağımlılığımızı sonlandırarak oyunu değiştirmek niyetindeyiz. İşte bugün başlattığımız sığ deniz çalışmamız ve 30 Ekim’de sondaja başlayan Fatih gemimizin faaliyetleriyle oyunu değiştireceğiz” dedi. Bakan Fatih Dönmez, atılan adımların Türkiye yanında bölgedeki enerji piyasasını temelden etkileyeceğini söyledi. Enerji açısından bağımsız ve güçlü bir Türkiye hedefini izlediklerini anlatan Dönmez, uygulamadaki bütün plan ve stratejilerin Türkiye’nin enerjide kendi öz yeterliliğini sağlaması üzerine kurulduğunu vurguladı. Bakan Dönmez, Doğu Akdeniz’deki enerji odaklı gerginliklere yönelik doğrudan bir açıklama yapmadı. Türkiye’nin faaliyetlerinin bölge barış ve huzuruna katkı vereceğinin altını çizen Dönmez, “Bölgemizde barış, huzur ve istikrarın sağlanması temel amacımız. Türkiye, tarihi misyonuna uygun hareket ederek Doğu Akdeniz’de de barış ve istikrarın savunucusu olacak. Daha önce de birçok defa söylediğimiz gibi bizim kimsenin kaynaklarında gözümüz yok. Derdimiz hukuki haklarımızı kullanarak kendi kaynaklarımızı ekonomimize kazandırmak. Böylece bölgemize de katkı yapmak. Biz kendi enerji stratejimiz doğrultusunda hareket ediyoruz” diye konuştu.


Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,923 µs