En Sıcak Konular

TCMB para politikası raporunu yayımladı

5 Aralık 2018 10:54 tsi
TCMB para politikası raporunu yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), '2019 Yılı Para ve Kur Politikası' raporunu yayınladı.

TCMB para politikası raporunu yayımladı

DÜNYA 

2019 enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirleyen Merkez Bankası, enflasyon hedefi etrafındaki belirsizlik aralığının, önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunduğunu bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), '2019 Yılı Para ve Kur  Politikası' raporunu yayınladı.

TCMB, enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi, daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Para politikasının enflasyonu hedefe yaklaştıracak şekilde oluşacağını kaydeden TCMB, repo ihalelerinin temel fonlama aracı olarak kullanılmaya devam edileceğini duyurdu.

Merkez Bankası ayrıca, 2019 yılında 8 faiz toplantısı planlandığını bildirdi.

Raporun ayrıntıları şu şekilde:

"TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Para  politikası kararları, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları  ve enflasyonu etkileyen diğer tüm unsurlardaki gelişmeler dikkate  alınarak oluşturulmaktadır. TCMB, fiyat istikrarı açısından  destekleyici bir unsur olan finansal istikrarı da gözetmeye devam  edecektir.

Enflasyon hedefi Hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak  yüzde 5 seviyesinde korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe  kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır. TCMB  tarafından Enflasyon Raporlarında güncellenen tahminler, enflasyonun  orta vadede hedefe yakınsarken izleyeceği dezenflasyon süreci için  referans teşkil edecektir. Belirlenen bu patika ile enflasyonun  öncelikle tek hanelere indirilmesi  daha sonra kademeli olarak  azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması hedeflenmektedir.

Enflasyon hedefi etrafındaki belirsizlik aralığı, önceki yıllarda  olduğu gibi her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunmuştur. Yıl içinde  enflasyon gelişmelerine ilişkin kapsamlı değerlendirmeler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır. Yıl sonunda  gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması  durumunda ise hesap verebilirlik ilkesi gereği Hükümet'e "Açık Mektup"  yazılacaktır.

Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir. Uygulanmakta  olan kur rejiminde, döviz arz ve talebini belirleyen esas unsurlar,  iktisadi temeller, uygulanan para ve maliye politikaları, uluslararası  gelişmeler ve beklentilerdir. TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir  kur hedefi bulunmamaktadır. Ancak, döviz kurunun iktisadi temellerden  belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara  dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır. Döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak  etkilemesi durumunda ise TCMB para politikası duruşunu değiştirerek  gerekli tepkiyi verecektir. TCMB, döviz piyasasının etkin bir şekilde  çalışabilmesi için döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü  risk faktörünü yakından takip etmeye, gerekli önlemleri almaya ve  ilgili araçları kullanmaya devam edecektir."


Bu haber 1,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,702 µs