En Sıcak Konular

Asgari Ücret Komisyonu çalışmalarına başlıyor

6 Aralık 2018 08:26 tsi
Asgari Ücret Komisyonu çalışmalarına başlıyor Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını yapacak. Çalışmaların bu ay içinde tamamlaması beklenirken, CHP asgari ücretin en az 2 bin 200, İYİ Parti de 2 bin 100 lira olması için yasa teklifi verdi.

Asgari Ücret Komisyonu çalışmalarına başlıyor

DÜNYA 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını yapacak. Çalışmaların bu ay içinde tamamlaması beklenirken, CHP asgari ücretin en az 2 bin 200, İYİ Parti de 2 bin 100 lira olması için yasa teklifi verdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da uygulanacak ücreti belirlemek üzere çalışmalarına bugün başlıyor. İlk toplantıda, taraflar genel görüşlerini açıklayacak ve çalışma takvimi belirlenecek. Komisyon genellikle 4 toplantıda karar alıyor.

Yeni ücretin 1 Ocak gününden itibaren geçerli olması şartı bulunduğu için bu toplantıların tamamı aralık ayı içinde yapılacak.

İlk toplantıda tarafların genel görüşlerini açıklaması yanında, ücret belirlenmesinde kullanılan günlük kalori ihtiyacı ve genel ekonomik duruma ilişkin kurumlardan resmi olarak bilgi talep yazıları gönderilmesi kararı alınacak. Komisyon genellikle yıllık olarak uygulanacak ücreti belirliyor ancak iki yıllık olarak belirlenmesinde de herhangi bir engel bulunmuyor. Ücret artışı da altı aylık dilimler halinde yapılabiliyor. Komisyon, hükümet, işverenleri temsil eden TİSK ve işçileri temsil eden TÜRK İŞ'ten 5'er üye olmak üzere 15 üyeyle görev yapıyor.

Asgari ücret halen bekar-çocuksuz işçinin asgari geçim indirimiyle birlikte net 1603,2 TL olarak uygulanıyor. Halen yürürlükteki brüt ücret 2 bin 29,5 TL, işverene maliyet ise 2 bin 348,66 TL düzeyinde bulunuyor. Komisyon toplantıları öncesinde taraflar genellikle herhangi bir seviye telaffuz etmekten kaçınıyor. Türk-İş, Ekim ayında yaptığı bir çağrı ile 2019'da uygulanacak asgari ücretin 2 bin TL üzerinde olması gerektiğini belirtmişti. İşçi kanadında komisyon üyesi olmayan konfederasyonlar da bu açıklamanın "2 bin TL olarak algılanabileceği" ve bu tutarı çok düşük bulduklarını açıkladılar. Hak-İş, "Alelacele bir açıklama, 2 bin TL ile geçinmek mümkün değil" açıklamasını yaparken, DİSK ücretin en az net 2 bin 800 TL olması gerektiği yönünde bir açıklama yaptı.

Komisyonun çalışmalarında önceki yıllara göre daha fazla zorlanacağı tahmin ediliyor. Hükümetin işveren kanadından enflasyonun yüksekliği ve ekonomik aktivitedeki yavaşlama nedeniyle sınırlı bir artış yapılması yönünde; işçi kanadından ise yüksek enflasyonun ücretlerde yol açtığı aşınmanın telafisi için yüksek oranlı bir artış yönünde baskı göreceği tahmin ediliyor. Buna karşılık 2018 yerel seçimleri nedeniyle de hükümetin geniş kitleleri ilgilendiren artışta siyasi fayda-ekonomik durum dengesi kurması gerekeceği vurgulanıyor.

TÜRK-İŞ işçi davet etti, toplantı öncesi basın toplantısı yapacak
Bu arada, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, komisyonun ilk toplantısını yapacağı günün sabahında basın toplantısı düzenleyecek. TÜRK-İŞ ayrıca, komisyona ilk kez bir işçi davet ederek görüş açıklamasını planlıyor. Asgari ücret, sosyal güvenlik prim ve teşvikleri için alt veya üst limit belirlenmesinde, işsizlik maaşı hesaplanmasında, BES katkı payları, sosyal güvenlik idari para cezaları hesaplanmasında da kullanılıyor.

Muhalefetten asgari ücret teklifi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını işçi, işveren ve kamu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirmeye hazırlanırken, Mecliste de muhalefet cephesinde asgari ücret hareketliliği yaşanıyor. CHP asgari ücretin 2 bin 200 liraya çıkarılması ve asgari ücretin vergi yükünden kurtarılması için yasa teklifi verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve grup başkan vekillerinin imzasıyla verilen yasa teklifinde, ayrıca asgari ücret komisyonunun yapısında da değişiklik öneriliyor. İYİ Parti ise asgari ücretin en az yüzde 26 artırılmasını için yasa teklifi verdi. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok'un imzası ile Meclis'e sunulan yasa teklifinde asgari ücretin 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren en az bir önceki yıla göre yüzde 26 zam yapılması öngörülüyor. Teklife göre, asgari ücret 2100 TL'den az olmayacak şekilde artırılacak.


Bu haber 1,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,828 µs