En Sıcak Konular

Türkiye hava kargoda globali 5'e katladı

6 Aralık 2018 08:33 tsi
Türkiye hava kargoda globali 5'e katladı Havayolu yolcu taşımacılığında bu yıl birçok alanda lider olan Türkiye, hava kargoda da hızlı bir büyüme gösterdi.

Türkiye hava kargoda globali 5'e katladı

DÜNYA 

Küresel hava kargo pazarı yılın ilk dokuz ayında yüzde 2.8 büyürken aynı dönemde Türkiye yüzde 10.2 büyüme gösterdi. İhracattaki artışına paralel yılın son aylarında büyümenin daha da hızlanması bekleniyor. 

Havayolu yolcu taşımacılığında bu yıl birçok alanda lider olan Türkiye, hava kargoda da hızlı bir büyüme gösterdi.

World Air Cargo Data'nın (WACD) açıklanan son küresel hava kargo pazar verilerine göre; bu yılın ilk dokuz ayında globalde yüzde 2.8 ile son beş yılın en düşük büyüme ortalaması gerçekleşti. Türkiye ise bu dönemde 10.2 büyüdü. Türkiye'nin ihracattaki artışına paralel yılın son aylarında bu büyümenin daha da hızlanması bekleniyor. En hızlı büyüyen hava kargo markalarından biri olan bayrak taşıyıcı şirket Turkish Cargo 2018 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla gelirini yüzde 29, taşıdığı kargoyu yüzde 25 artırdı.

Uluslararası hava kargo pazarı bilgi sağlayıcısı olan WACD verilerine göre bayrak taşıyıcı hava kargo şirketi Turkish Cargo dünyanın 122 ülkesine hizmet sağlıyor, 300'den fazla destinasyona uçuyor. Turkish Cargo, bu başarılı performansıyla WACD'nin listesinde 8. sıradaki yerini korudu .Şirket, İstanbul Havalimanı ile birlikte 2 milyon ton kapasiteye ulaşmayı ve ilk etapta dünyanın kargoda en büyük ilk 5 havayolu arasına girmeyi hedefliyor. 2023'te ise hedef 4 milyon tona çıkarak ilk 3'te yer almak.

Yeni havalimanı ile bölgesel üs olacağız
Sektör, hava kargoda asıl sıçramayı ise İstanbul Havalimanı ile yapacak. UPS, DHL, FedEx gibi global lojistik devleri Türkiye'yi havada bölgesel bir üs yapmak için başvurularını yaparken yabancı teknoloji ve otomotiv şirketlerinin de şimdiden İstanbul Havalimanı'ndan ihracat yapmak için yerel firmalarla depo konusunda işbirliği yapma hazırlığında olduğu belirtiliyor. Türkiye pazarına giriş yapmaya hazırlanan Uzak Doğulu bir cep telefonu firması İstanbul Havalimanı operasyonları için Fevzi Gandur Lojistik ile görüşüyor. Atatürk Havalimanı'nda 250 bin metrekareye yayılmış 9 uçak park kapasiteli terminal alanı mevcutken, İstanbul Havalimanı'nda 1,4 milyon metrekarelik, 29 uçak park kapasiteli bir kargo şehri inşa edildi.Tahminlere göre 2021'de e-ticaret hacmi 4,9 trilyon dolara çıkacak. Uçaklarla taşınması zorunlu çabuk tüketilmesi gereken ve elektronik, ilaç gibi pahada bu yüksek ürünler, İstanbul'a ciddi bir ticaret akışı sağlayacak. Yeni havalimanının dört etabı tamamlandığında, yıllık 5.5 milyon tonluk hava kargo kapasitesine ulaşılacak. Türkiye, hava kargoda bölgesel bir merkez olacak.

Fevzi Gandur, yüzde 300 büyüdü, yabancı ilgisi arttı
Fevzi Gandur Logistics Hava ve Deniz Taşımacılığı Genel Müdürü Hasan Şafak, hava kargo taşımacılığında son 2 yılda yüzde 305 büyüme sağladıklarını vurgulayarak çalışmalarını şöyle anlattı: "Özellikle İstanbul Havalimanı ile birlikte Türkiye, havayolu taşımacılığının en önemli aktörleri arasında yer alacak.Yeni takip ettiğimiz ihaleler var. İstanbul Havalimanı'nda 2 bin 700 m2'lik bir depo yatırımı planımız var. Bu bizi çok heyecanlandıran bir konu.Firmalara büyük bir avantaj sunuyoruz. IATA'da ihracat hacmine göre belirlenen listeye 127. sıradan giriş yapmıştık, ilk ay ikinci ay 86. sıraya çıktık. Şimdi ise 60'lara yaklaştık. Bu başarı bize yeni ihracatçı getirecek. Depo faaliyetine başladıktan sonra hem yurtdışı temaslarımız biraz daha artacak hem de buradaki sıramız daha yukarı çıkacak. Yurtdışından çok önemli teklifler aldık. Örneğin şu anda ismini açıklayamayacağım ama Türkiye'de cep telefonu satmak isteyen Uzak Doğulu bir firma bizimle işbirliği yapmak istiyor. Yine otomotiv firmalarından teklifler geliyor. Tedarik zincirlerinin sekteye uğramaması için mallarını havalimanında depoda hazır bekletmek istiyorlar. Şu anda bunun yazılımlarını yapıyoruz. Ciromuzda yüzde 12 olan havayolu payını yüzde 40'lara çıkarmak istiyoruz."

Türkiye, yolcu taşımacılığında da lider

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), üçüncü çeyrek verilerini de içeren 2018 yılı Ocak-Eylül dönemine ilişkin hava trafiği verilerini, günlük ilave uçuş sayılarını, hava aracı trafiğini en çok arttıran havaalanlarını ve yolcusunu en fazla arttıran havayolu işletmelerini açıklamıştı. Ocak - Eylül 2018 dönemini kapsayan raporda hava aracı trafi ğine en fazla katkı yapan ilk beş ülke açıklandı. Buna göre, günlük ilave 192 uçuş ile Türkiye birinci sırada yer aldı. EUROCONTROL üyesi ülkeler içerisinde Ocak-Eylül 2018 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcıları içinde ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) Genel Müdürlüğü söz konusu dönemde ilk sıraya yerleşti. Avrupa hava trafiğine en fazla uçuş ekleyen havalimanları içinde ise, Frankfurt Havalimanı'ndan sonra Antalya Havalimanı ikinci sırada yer aldı.


Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,846 µs