En Sıcak Konular

Sıkı duruş söylemi TL'yi güçlendirdi

6 Aralık 2018 08:38 tsi
Sıkı duruş söylemi TL'yi güçlendirdi Birkaç gündür 'erken faiz indirimi' söylentileri ile değer kaybeden TL, dün Merkez Bankası ve Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nden gelen açıklamalarla iki gün aradan sonra güçlendi.

Sıkı duruş söylemi TL'yi güçlendirdi

DÜNYA 

Birkaç gündür 'erken faiz indirimi' söylentileri ile değer kaybeden TL, dün Merkez Bankası ve Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nden gelen açıklamalarla iki gün aradan sonra güçlendi.

Enflasyon verilerinin ardından piyasada oluşan 'erken faiz indirimi' endişeleri, Merkez Bankası ve hükümetten gelen açıklamalarla duruldu.

Merkez Bankası'nın, 'para politikası enflasyonu hedefe yaklaştıracak şekilde oluşacak' ve 'döviz hareketlerindeki aşırı oynaklıklara kayıtsız kalınmayacak' ifadesi kur üzerindeki baskıyı azalttı. Öğleden sonra Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nde (FİKKO) sıkı duruşa devam edileceği açıklaması ise düşüşü hızlandırdı. Sabah saatlerinde 5,45 seviyelerine yükselen kur, ilk etapta 5,34'e kadar, akşama doğru ise 5,30'a kadar düştü. Analistlere, "13 Aralık'ta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısı kritik olacak. Şu an için gelen söylemler sıkı duruşun devam edeceği yönünde. Eğer ki piyasalar bu söylemlere ikna olursa TL lehine bir miktar daha gevşeme görülebilir" dediler.

Enflasyon hedefi yüzde 5'te korundu
TCMB, 2019 yılı para ve kur politikası raporunda enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu yüzde 5'te korunduğunu; para politikasının ise enflasyonu bu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde oluşturulacağını belirtti. Metinde önümüzdeki yıl da sekiz PPK toplantısı gerçekleştirileceğine, bankanın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğuna, dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edileceğine de dikkat çekildi. Açıklamada, "Banka döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü risk faktörünü yakından takıp etmeye, gerekli önlemleri almaya ve ilgili araçları kullanmaya devam edecek" denildi. TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi olmadığına dikkat çekilen metinde, döviz kurunun iktisadı temellerden belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma "kayıtsız kalınmayacağı" da belirtildi.

Yabancı satışa geçti
Sabah saatlerinde hızlanan yükseliş eğilimi ile üç haftanın en yüksek seviyesi olan 5,4550 seviyesini test eden dolar/TL, Merkez'in bu açıklamaları sonrasında 5,3390'a kadar düştü. Bir ara tekrar 5.38 seviyelerine yükselen dolar/ TL öğleden sonra FİKKO'dan gelen açıklamalarla hızlı düştü. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nde (FİKKO) de sıkı duruşa devam edileceği açıklaması ile kur 5,30'lu seviyelere kadar çekildi. Euro ise 6.03'e kadar geriledi. Analistler, yabancı satışlarının da düşüşü hızlandırdığını ifade ettiler. Öte yandan, faizler sakin seyir izledi. Hazine'nin ihale programının beklendiği piyasada, iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 20,09'dan, 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 16,73'ten kapandı.

Ticaret savaşlarına yönelik artan belirsizlik ile küresel piyasalarda riskli varlıklardan çıkışlar ve Moody's ile Fitch'ten gelen açıklamaların etkisiyle Borsa İstanbul'da hafif satıcılı seyir etkili oldu. Endeks gün genelinde 93-94 bin aralığında seyretti. Öte yandan, Akbank'ın sermayesini 1,2 milyar TL nominal artırarak 2,5 TL rüçhan kullanım fiyatı ile 4 milyar TL nakit girdisi sağlayacağını açıklamasıyla hisse fiyatında gün içerisinde yüzde 5'in üzerinde düşüş yaşadı.

Faiz indirimleri 2019'un ikinci yarısında
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, şunları söyledi: "Bugünkü metinde gelecek yıla ait para politikası adına önemli bir değişiklik ve ipucu bulamadık. TCMB, 2019 yılında fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğini belirtiyor ancak sıkı duruşun devamına dair bir söylem notta yer almıyor. Sıkı duruş söylemi doğrudan notta yer almasa da TCMB'nin enflasyonda kayda değer bir düşüş olmadan mevcut duruşunda bir değişikliğe gitmeyeceğini düşünüyoruz. Küresel piyasa koşulları ve TL'nin seyrine bağlı olarak faiz indirimlerinin 2019'un ikinci yarısında başlayacağını düşünüyoruz."

Yabancı borsada 2 yılın en güçlü alımını yaptı

Borsa İstanbul'da kasım ayında net 380 milyon dolarlık hisse senedi alımı yapan yabancı yatırımcı, böylece Ocak 2017'den bu yana en yüksek tutarlı alımını gerçekleştirdi. Borsa İstanbul verilerinden derlenen bilgilere göre, yıl başından bu yana yabancı yatırımcı işlemlerine bakıldığında ise kasımdaki alışlara karşın halen 1 milyar 953 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdikleri görülüyor. Yabancı yatırımcıların kasımda en çok tercih ettiği hisseler arasında yılın 3'üncü çeyreğinin genelinde olduğu gibi yine THY öne çıkarken, en fazla satış yapılan iki hissenin demir çelik şirketleri olması dikkati çekti.


Bu haber 1,610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,883 µs