En Sıcak Konular

Gayrimenkul Kıymetler Borsası için adımlar atıldı

7 Aralık 2018 08:56 tsi
Gayrimenkul Kıymetler Borsası için adımlar atıldı MÜSİAD, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ortak olduğu Gayrimenkul Borsası AŞ (GABORAS) kuruldu. GABORAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili İshak Kurtuluş Altun, ilk hedeflerinin gayrimenkulde güvenli alım satım platformu oluşturmak olduğunu söyledi.

Gayrimenkul Kıymetler Borsası için adımlar atıldı

DÜNYA 

MÜSİAD, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin ortak olduğu Gayrimenkul Borsası AŞ (GABORAS) kuruldu. GABORAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili İshak Kurtuluş Altun, ilk hedeflerinin gayrimenkulde güvenli alım satım platformu oluşturmak olduğunu söyledi.

Sadece 2017'de 2.7 trilyon TL değerinde 6.1 milyar metrekarelik gayrimenkulün piyasaya arz edildiği Türkiye'de, Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nın kurulması için başlayan çalışmalar ilerliyor.

Bu amaçla Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ortak olduğu Gayrimenkul Borsası AŞ (GABORAS) kuruldu. GABORAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili İshak Kurtuluş Altun, ilk hedeflerinin gayrimenkulde güvenli alım satım platformu oluşturmak olduğunu, Millet Bahçesi, Kanal İstanbul gibi büyük projelerin halka arz edilmesi ve şehirlerin endeks çalışmalarını yapmak istediklerini belirterek, "800 bin konut stoğundan bahsedilen gayrimenkulde artık yeni argümanlardan bahsetmek gerekiyor. Bu anlamda 2014 yılında bahsedilmeye başlanan Gayrimenkul Kıymetler Borsası söylemi gerçek olabilir. Çünkü gayrimenkul ihraç edilebilir bir ürün. Ayrıca MÜSİAD 80 ülkede faaliyetleri olan bir sivil toplum kuruluşu. Biz bu ağı ihracat amaçlı kullanarak gayrimenkul ve kıymetlerini ihraç etmeye çalışıyoruz" dedi. Türkiye'de bankaların henüz yurtdışına gayrimenkul temelli seküritizasyon yapmadığını belirten Altun, "Bankalar sekiritizasyon yapıp böyle bir rahatlama yaşamazsa gayrimenkul kara delik gibi parayı çeker. İnşaatçılar projelerini gelişmiş ülkelerdeki gibi bir sermaye aracı olarak kullanmadığı için biz gayrimenkulü yastık altı yapıyoruz. 23 milyon binadan 13 milyonu kayıtdışı olduğu için görülmüyordu. Şimdi İmar Barışı'yla kayıt altına alıyor. Yapısal sorunlar çözülmezse bu sektör daha ciddi problemler yaşayacak" dedi.

Sektöre denetim mekanizması getirecek
Altun, uygulamaya önce Türkiye'den başlayarak daha sonra buna Azerbaycan, Afrika ülkeleri eklenerek sistemin yaygınlaştırılabileceğini söyledi. Bu nedenle Gayrimenkul Kıymetler Borsası'nın ölü sermayenin geri kazandırılmasını sağlayacağını vurgulayan Altun şöyle konuştu: "Çok ciddi bir ölü sermayemiz var. İmar Barışı'ndan yüzde 4 tapu harcı üzerinden 50 milyar TL gelir bekleniyordu. Teorik olarak burada dönen ekonomi ise 1.1 trilyon TL'dir." Gayrimenkul Kıymetler Borsası'yla sektöre denetim mekanizması getirileceğini ifade eden Altun, SPK, BBDK gibi tüm kurumlarla görüşüldüğünü ve 508 milyar TL'lik bir hacim gördüklerini anlattı.

Yabancıya güven verecek
Sektörün borsalaşmasıyla vatandaşların gayrimenkulleri konusunda tüm bilgilere elektronik ortamda tek tuşla, en hızlı ve güvenilir şekilde erişebileceğini vurgulayan Altun, "GABORAS, tapularınızı ve/veya tapu üzerinden tesis edilmiş haklarınızı varlık olarak niteler ve kabul eder. Tek ya da binlerce tapu aynı elektronik altyapıda izlenebilir. GABORAS üzerinden tüm işlemleri gerçekleştirmek mümkün olacak. Konumsal İşlemle de sistem üzerinden alan metrekare ve konum odaklı işlemler yapılabilecek" dedi. Altun, birçok yabancı yatırımcının ihtiyacı olan güven ortamını da GABORAS'la sağlama imkanı sunacaklarını kaydetti.


Bu haber 1,052 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,608 µs