En Sıcak Konular

Kur sakin, gözler İngiliz Parlamentosunda

15 Ocak 2019 08:32 tsi
Kur sakin, gözler İngiliz Parlamentosunda Trump'ın mesajıyla yükselişe geçen dolar/TL'nin ateşi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme haberiyle düştü.

Kur sakin, gözler İngiliz Parlamentosunda

DÜNYA 

Trump'ın mesajıyla yükselişe geçen dolar/TL'nin ateşi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme haberiyle düştü. Piyasaların bugün izleyeceği kritik başlık ise İngiliz Parlamentosundaki Brexit oylaması...

Dün dolar/TL, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Kürtleri vurması durumunda Türkiye ekonomisi mahvolur" ifadesini kullandığı tweet'iyle 5.5450'ye yükseldikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi haberiyle geriledi ve günü 5.45'den tamamladı.

Kur, yeni günde saat 07:52'de 5.4600'dan işlem gördü. Dün 6.3675'e kadar çıkan euro/TL ise aynı saatte 6.2720'de yer aldı.

Trump, Erdoğan ile görüşmesinin ardından bugün paylaştığı mesajda, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişmesi için büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Bugün yurt içi piyasalarda veri gündemi yoğun. Saat 10:00'da TÜİK ciro ve perakende endeksleri ile işsizlik oranını açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı da, aralık ayı bütçe verilerini paylaşacak.

Ayrıca, Hazine, 12 aylık kuponsuz ve 5 yıllık TÜFE'ye endeksli tahvilleri ilk kez ihraç edecek.

Öte yandan saat 18:00'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de, Avrupa Parlamentosunda sunum yapacak ve soruları yanıtlayacak.

İngiltere için tarihi gün
Şüphesiz bugünün en önemli gündem maddesi ise İngiliz Parlamentosundaki Brexit oylaması. Başbakanı Theresa May ile AB arasında yapılan anlaşmanın parlamentoda reddedilmesine kesin gözüyle bakılırken Brexit'in hiç gerçekleşmeme ihtimali kuvvetleniyor.

Aralık 2018'de yapılacak oylamayı, kaybedeceğini gördüğü için bugüne erteleyen May, milletvekillerinin 2016 yılında yapılan referandumda Brexit'i destekleyen seçmenlere ihanet etmemelerini istedi.

İngiltere'nin 29 Mart'ta AB'den çıkışı yaklaşırken parlamento Brexit konusunda kilitlenmiş durumda. Ülkenin önünde AB'den anlaşmasız çıkış ya da birlik içinde kalmak gibi çok farklı seçenekler bulunuyor.

Aylardır merakla beklenen oylamanın Türkiye saatiyle 21:00'da başlaması bekleniyor. Kazanmak için 318 oya ihtiyaç duyan May'in şansı son derece zayıf görünüyor.

Oylama öncesi sterlin/TL yükseldi
Bu arada sterlin, oylama öncesinde hafif yükseldi ve yüzde 0.3 artışla 1.2901 dolara geldi. Sterlin/TL'de yüzde 0,60 primle 7.0600'den işlem gördü.

Dolar ise, Fed'in küresel büyümedeki yavaşlamadan dolayı bu yıl faiz artırımlarına ara vereceği beklentileriyle yüzde 0,12 düşüşle 95.48'e geriledi. ABD'de vadeli işlem piyasaları 2019 için daha fazla artırım fiyatlamıyor.

Öte yandan Asya borsaları, Pekin'in yavaşlayan ekonomiyi desteklemek için daha fazla önlem sinyali vermesiyle yükseldi.

Japonya'nın Nikkei endeksi dünkü piyasa tatilinin ardından bugün yüzde 0.55 arttı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi de kayıplarını toparlayarak yüzde 0.56 prim yaptı. Çin Shanghai ve Shenzhen hisselerinde de yüzde 0.62 artış kaydedildi.


Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,187 µs