En Sıcak Konular

TMO'ya verilen yetki üretimi olumsuz etkiler

16 Ocak 2019 12:05 tsi
TMO'ya verilen yetki üretimi olumsuz etkiler Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen 2.6 milyon tonluk sıfır gümrüklü ithalat yetkisi, buğday, arpa, mısır, pirinç ve bakliyat üretimi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.

TMO'ya verilen yetki üretimi olumsuz etkiler

DÜNYA 

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen 2.6 milyon tonluk sıfır gümrüklü ithalat yetkisi, buğday, arpa, mısır, pirinç ve bakliyat üretimi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yıl sonuna kadar Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç ve 100 bin ton bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla) ürünleri olmak üzere toplamda 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi verildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen 2.6 milyon tonluk ithalat yetkisi 31 Aralık 2019 tarihine kadar kullanılabilecek. Her yıl verilen ithalat yetkisi piyasanın durumuna ve ihtiyaca göre değerlendiriliyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, piyasaları izleyerek ihtiyaç duyduğunda bu ürünleri ithal ediyor. Ayrıca verilen yetki, 2.6 milyon tonluk ürünün tamamının ithal edilmesi anlamına gelmiyor. Bazı yıllar verilen yetkinin sadece bir bölümü kullanılıyor. Bazı yıllar ise yetki kapsamında verilen ithalat miktarı yetmediği için ek kararname ile ithal edilecek ürün miktarı artırılıyor.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen 2.6 milyon tonluk sıfır gümrüklü ithalat yetkisi, buğday, arpa, mısır, pirinç ve bakliyat üretimi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır. Bu ürünleri eken üreticiler ithalat baskısını her zaman hissedecek.Bundan iki yıl önce hububat hasadının yapıldığı dönemde 27 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile canlı hayvan ve et, buğday,arpa ve mısır ithalatında g gümrük vergisi indirilmiş ve çiftçi çok büyük zarar görmüştü. Şu anda hasat yok. Fakat, ithalat yetkisi yıl boyunca kullanılacağı için çiftçi tedirgin olacak.

Tüketici ithal ürünlerle mi korunacak?
Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilen ithalat yetkisinin temel gerekçesi iç piyasada artan fiyatların ithalatla düşürülmesi olarak sunuluyor. Piyasayı düzenleme görevi verilen Toprak Mahsulleri Ofisi, fiyatı artan ürünleri ithal ederek piyasayı düzenleyecek ve tüketicinin yüksek fiyattan olumsuz etkilenmesi önlenecek.Türkiye daha fazla üretim yapsa ve Toprak Mahsulleri Ofisi, ithalat yerine üreticiden aldığı ürünlerle piyasayı düzenlese hem üretici hem tüketici hem de ülke ekonomisi için daha yararlı olmaz mı?

İthalat yok deniliyor, yetki veriliyor
Yıllardır, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bütçe görüşmelerinde , muhalefet partilerinin soru önergeleri üzerine hükümet yetkilileri buğday ithal edilmediğini savunur. Bu yıl da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında buğday ithalatı tartışması yaşanmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli buğday ithal edilmediğini, makarna,bisküvi ve diğer ürünler için ithalat yapıldığını dile getirmişti. Her yıl verilen ithalat yetkisi ile Türkiye buğday ithal ediyor. Son yıllarda ortalama 4-5 milyon ton buğday ithalatının yarısından fazlası Rusya'dan yapılıyor.


İthalat yetkisi verilen ürünler(ton)
Buğday: 1.000.000
Arpa: 700.000
Mısır: 700.000
Pirinç: 100.000
Bakliyat: 100.000


Bu haber 1,146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,725 µs