En Sıcak Konular

Kayseri Şeker, halka arza hazırlanıyor

18 Ocak 2019 15:21 tsi
Kayseri Şeker, halka arza hazırlanıyor Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi, hisselerini halka açmaya hazırlanıyor.

Kayseri Şeker, halka arza hazırlanıyor

DÜNYA 

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi, hisselerini halka açmaya hazırlanıyor. Hisselerin Borsa İstanbul'da alınıp satılabilmesi için şirketin yüzde 10 hissedarı olan Varlık Fonu'yla görüşmeler yapılıyor. 

Kayseri Şeker Fabrikası'nın yüzde 58.6 hissesine sahip olan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi, hisselerini halka açmaya hazırlanıyor. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, hisselerin Borsa İstanbul'da alınıp satılabilmesi için şirket yüzde 10 hissedarı olan Varlık Fonu'yla görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Akay, tarıma dayalı endüstri sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan Kayseri Şeker'in hisselerinin halka arzı konusunda başlatılan çalışmalara ilişkin DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulundu. Kayseri Şeker'in yaklaşık 1.3 milyar TL'lik ciroya ulaştığını ve 424 bin ton şeker üretimi gerçekleştirdiğini belirten Akay, 80 bin üyeye sahip kooperatif bünyesinde yer alan yaklaşık 15 bin çiftçi ile sözleşmeli pancar tarımı gerçekleştirdikleri bilgisini aktardı. Kayseri Şeker'in tarım alanında yürüttüğü önemli Ar-Ge çalışmaları ile ürün gamını genişleten ve kendisini sürekli yenileyen bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Akay, önemli başarılar elde eden kuruluşlarının hisselerinin halka arzı için bir süreç başlattıklarını ifade etti. Akay , "Kayseri Şeker, büyüyen, gelişen, değeri artan, kâr eden bir kuruluş. Çiftçilerimizin ve çalışanlarımızın da bu kârdan pay almaları, aynı zamanda Kayseri Şeker'in artan değerinden de nemalanmaları için bunu önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Profesyonel yönetim anlayışı
Akay, "19 Eylül 2018 Çarşamba gün ve 30540 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre; 'Pay sahibi sayısı en az 500 olan kooperatifler ile kendisine ortak olan kooperatiflerin pay sahibi sayısı tek başına ya da toplam paylarının çoğunluğuna sahip olduğu anonim ortaklıklar halka arz edilmiş sayılır' denildi. Bu da bizlerin halka arz sürecini başlatmamıza vesile oldu. Kayseri Şeker'in halka açık şirket statüsü kazanması, Sermaye Piyasası Kurulu'nun denetimine tâbi hale gelmesiyle daha profesyonel bir yönetim anlayışı sağlanmış olacak" açıklamasını yaptı.

Bu yılı Kayseri Şeker'de verimlilik ve randımanda rekor yılı olarak nitelendiren Akay, yatırımların geri dönüşünü verimlilikle aldıklarını söyledi. Kayseri Şeker'in yatırımlarında her daim bölge çiftçisini gözettiğini vurgulayan Akay, çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Avrupa'da olan ve Türkiye'ye ilk kez bizim getirdiğimiz 'randevulu söküm sistemi' ile pancarda verimliliği artırdık. Sökülen pancarların silolarda ve fabrikada bekleme süresini azaltarak, içindeki şeker oranını daha çok korumuş olduk. Zayi oranını düşürdük ve bu durumun çiftçilerimize faydası oldu. Ayrıca daha önce söküm zamanlarında yığılmalar yaşanıyordu, randevulu olan bu sistemle bu yığılmanın da önüne geçilmiş oldu. Ayrıca pancarın polar değerlerine de katkısı olan bu sistem sayesinde, alınan pancar ile işlenen pancarın birbirine daha yakın oranda çıkmasını sağladık. Ayrıca verimlilik çalışmaları dahilinde pancarın toprağını temizlediğimiz 'maus ' ile yükleme sistemi kuruldu ve verimli topraklar tarlada kaldı. Sadece bu yıl sistem sayesinde 50 bin ton yani 2 bin kamyon toprak taşınmadı. Pancar taşıma seferleri azaltılarak sera gazı emisyonunun azaltılmasına da katkı sağlandı"


Bu haber 1,096 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,478 µs