En Sıcak Konular

Davos zirvesinde patronlara güven çıktı

22 Ocak 2019 09:13 tsi
Davos zirvesinde patronlara güven çıktı Ana gündem maddeleri küreselleşme ve iklim değişikliği olarak belirlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İsviçre Alpleri’nin Davos kasabasında bugün başlıyor.

Hükümetten çok "patronlara" güven duyuluyor!

DÜNYA 

Davos zirvesi öncesinde açıklanan Edelman Güven Barometresi, siyasi karmaşanın tetiklediği ekonomik belirsizlikleri ve otomasyondaki gelişmeleri işlerine tehdit olarak gören insanların gelecekleri için devletten çok işverenden çözüm beklediğini gösteriyor. 

Ana gündem maddeleri küreselleşme ve iklim değişikliği olarak belirlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İsviçre Alpleri’nin Davos kasabasında bugün başlıyor. ABD-Çin ticaret gerginliği, Brexit endişeleri ve kürüsel büyümenin hız kestiğine dair artan kaygıların gölgesinde iş dünyası, siyaset ve akademi çevrelerinden 3 binden fazla kişinin bir araya geleceği zirvenin hemen öncesinde yayınlanan Edelman 2019 Güven Barometresi, siyasi ve ticari gerginliklerin arttığı ortamda insanların siyasi liderlerden çok ‘patronlarına’ güvendiğini ortaya koydu.

Araştırma, Türkiye’nin de dahil olduğu 27 ülkede 33 bin kişiyle internet üzerinden yapıldı. Sonuçlar, siyasi karmaşanın tetiklediği ekonomik belirsizlikleri ve otomasyondaki gelişmeleri işlerine tehdit olarak gören insanların gelecekleri için devletten çok işverenden çözüm beklediğini gösteriyor.

Araştırmaya katılan her beş kişiden dördü ekonomik, siyasi toplumsal sistemin kendi aleyhine geliştiğini düşünüyor. Yüzde 60’lık bölüm de ticaret savaşının şirketine ve işine zarar verdiğini söylüyor.

Siyasilerin sorunları çözmekte yetersiz kalacağını düşünenler çözümü şirketlerinden bekliyor. Anket, insanların işverene duyduğu güvenin yüzde 75 olduğunu ortaya koyarken, hükümetlere duyulan güven yüzde 48’de kalıyor.

İşverene güven en yüksek Endonezya’da
İşverene duyulan güven hemen hemen tüm ülkelerde yükselirken, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Çin ve Endonezya patronların en çok güven kazandığı ülkeler olarak öne çıktı.

Bu eğilim Türkiye’de de güçleniyor. İşverene duyulan güven geçen yıla göre 6 puan artışla yüzde 69 oldu. Şirketlerin bir taraftan karlarını artırırken diğer taraftan ekonominin ve toplumun gelişmesinde rol oynayabileceğini düşünenlerin sayısı özellikle Türkiye’de ciddi oranda yükseldi ve 20 puan artışla yüzde 72 seviyesine geldi.

Hükümetlere duyulan dünya genelinde 3 puan artarken; Almanya, Arjantin, İspanya, Fransa, Rusya’da erozyona uğradı. Güney Afrika 7 puanlık yükselişe rağmen halen yüzde 21 ile hükümete güvenin en az olduğu ülke olarak görülüyor. Bu ülkeyi İspanya ve Brezilya takip ediyor. Halkının en çok güvendiği hükümet ise yüzde 86 ile Çin.

Türkiye’de halkın yüzde 52’si hükümete güveniyor
Türkiye’de hükümete duyulan güven geçtiğimiz yılki yüzde 51 seviyesinden sadece 1 puanlık artışla yüzde 52’ye çıkarken, gelecek 5 yılda kendi ve ailesinin daha iyi durumda olacağını düşünen Türklerin oranı ‘genel halk’ içinde yüzde 53 ile dünya ortalamasının üzerinde, üniversite mezunu, orta gelir düzeyinin üzerindeki katılımcılar arasında yüzde 54 ile dünya ortalamasının çok altında kalıyor.

Araştırma sonuçlarına göre medyaya duyulan güven ise yüzde 47 ile son yılların en düşük seviyelerinde. Geçen yıla medyaya duyulan güven küresel çapta 3 puan artış gösterse de 16 ülkede güvenin çok zayıf olduğu görülüyor. Medyaya en az güven duyulan ülkelerin başında ise yüzde 26 ile Rusya, yüzde 27 ile Türkiye ve yüzde ve yüzde 25 ile Tayland geliyor. Endonezya ve Çin sırasıyla yüzde 70 ve 76 ile medyaya en çok güven duyulan ülkeler.


Bu haber 1,009 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    19,183 µs