En Sıcak Konular

Bakırda hedef 7.000 dolar!

19 Şubat 2019 08:27 tsi
Bakırda hedef 7.000 dolar! Uluslararası piyasalarda yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 7 prim yaparak 6.258 dolar/tona çıkan bakır fiyatlarında yükselişin sürmesi bekleniyor.

Bakırda hedef 7.000 dolar!

DÜNYA 

Uluslararası piyasalarda yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 7 prim yaparak 6.258 dolar/tona çıkan bakır fiyatlarında yükselişin sürmesi bekleniyor.

Uluslararası piyasalarda yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 7 prim yaparak 6.258 dolar/tona çıkan bakır fiyatlarında yükselişin sürmesi bekleniyor. Fiyat artışlarının en büyük destekçilerinden biri elektrikli otomobil üretimindeki artış olacak. Çin’de elektrikli otomobil talebinin bu yıl yüzde 53 artması bekleniyor. Diğer yandan son 13 yılın en düşük seviyesine inen stoklardaki gerileme yukarı yönlü baskı yaratacak. Finans kuruluşu Citigroup fiyatların bu yıl 6.700 dolara çıkacağını tahmin ederken, Goldman Sachs da yıl sonunda 7.000 doların test edileceğini düşünüyor.

Ekonominin sağlığı açısından bir barometre olarak gösterilen bakırın fiyatı uluslarası piyasalarda yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 7 yükseldi. Arz kaygılarıyla haftaya güçlenerek başlayan bakırın Londra Metal Borsası’nda (LME) üç ay vadeli fiyatı 6.258 dolar/tona çıktı. Fiyatların kısa vadede iki ayın en yüksek seviyesi olan 6.289 doları test etmesi bekleniyor. Analistler fiyatların burada kalmayacağı ve yılın geri kalanında yükselmeye devam edeceği kanısında. Fiyat artışlarının en büyük destekçilerinden biri ise elektrikli otomobil üretimindeki artış olacak.

Kablodan akıllı telefonlara kadar birçok alanda kullanılan bakır talebin uzun vadede elekrikli otomobil üretimindeki artışla güçlenmesi bekleniyor. Elektrikli otomobil üretiminde benzinli araçlara kıyasla üç kat fazla bakır kullanılıyor ve Amerikan finans kuruluşu Citigroup özellikle Çin’de artan elektrikli otomobil satışlarının bakır fiyatlarını yükselteceğini düşünüyor. Amerikan finans kuruluşuna göre 2018-2030 döneminde bakırdaki talep artışının üçte ikisi elektrikli otomobillerden gelecek. Uzun vadede bakırdaki görülmesi beklenen bu etki 2019’da kendini göstermeye başladı. Bu yıl ülkede benzinli otomobil satışlarının yüzde 9 azalması beklenirken, elektrikli otomobil satışlarının yüzde 53 artacağı tahmin ediliyor. Bunun da sektörde bakır kullanımını net yüzde 0.3 artıracağı hesaplanıyor. Çin’in hem otomobil hem de inşaat sektöründen gelen toplam yüzde 2’lik talep artışının yardımıyla Citi, yıl içinde fiyatların 6.700 dolara çıkacağını öngörüyor.

Stoklar 13 yılın dibinde

Amerikan kuruluş, şu an bakır stokunda yaşanan sert gerilemenin yılın ikinci çeyreğinde sürecek olmasının fiyatların yükselmesinde rol oynayacağını düşünüyor. LME’de dün itibarıyla bakır stoku son 13 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.

Bir diğer finans kuruluşu Goldman Sachs da fiyatlarda artış beklentisine katılıyor. Yılın ilk üç ayında bakırın ortalama 6.100 dolardan işlem göreceği tahmininde bulunan Goldman Sachs ancak yılın ilk yarısında fiyatların 6.400 dolara çıkacağını, yıl sonunda ise 7.000 doları göreceğini tahmin ediyor. Goldman Çin’in Temmuz 2019’dan itibaren hurda bakır ithalatını daha da kısıtlayacak tedbirleri hayata geçirmesi ve konutta iç talebin etkisiyle bakır fiyatlarının destek bulmaya devam edeceğini söylüyor.

Bakır yeni yıla 5.850 dolar civarından başlangıç yapmıştı. Goldman analistleri bu yıl ortalama fiyatın 6.450 dolar olacağını belirtirken, fiyatların 5 bin dolarlara doğru geri çekilmesi için ancak Amerikan Doları’nin yüzde 5’den fazla yükseleceği, petrol fiyatlarının 40 dolara yaklaşacağı senaryoların devreye girmesi gerektiğini kaydediyor.

Anlaşma umuduyla altın fırladı paladyum rekorda

Altın, ABD ile Çin’in ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varacağı beklentisiyle doların değer kaybetmesine paralel olarak iki haftadan uzun bir sürenin zirvesine yükselirken, paladyum fiyatı rekor kırdı. Bu hafta Washington’da devam edecek ticaret müzakerelerinde ABD ile Çin’in aralarındaki gerilimin üstesinden gelecekleri beklentisi ve başlıca merkez bankalarının ekonomiyi destekleyici politikalarının etkisiyle altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 1,327 dolarla Nisan 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın fiyatları; iki dev ekonominin anlaşmaya varmasının riskli varlıklara ilgiyi artırarak doları yavaşlatacağı ve Fed’in faiz artışlarının duraksayacağı beklentisiyle yılbaşından bu yana yüzde 3 değer kazandı. Paladyum da arz endişelerinin de etkisiyle 1.458 dolarla rekor kırdı. Paladyum, hibrid otomobil üretimindeki artış beklentisinden destek buluyor. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir raporda bu yıl paladyum piyasasındaki açığın derinleşeceği uyarısı yapılmıştı.

 



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,116 µs