En Sıcak Konular

TBB: S&P'nin değerlendirmesi haksızlık

20 Şubat 2019 08:45 tsi
TBB: S&P'nin değerlendirmesi haksızlık Yakın izlemedeki kredilere takibe atılmış muamelesi yapılmasının son derece yanlış olduğunu söyleyen Türkiye Bankalar Birliği, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin değerlendirmesini "haksızlık" olarak niteledi.

TBB: S&P'nin değerlendirmesi haksızlık

DÜNYA 

Yakın izlemedeki kredilere takibe atılmış muamelesi yapılmasının son derece yanlış olduğunu söyleyen Türkiye Bankalar Birliği, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin değerlendirmesini "haksızlık" olarak niteledi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmesinin "haksız" olduğu açıklamasını yaptı.

S&P değerlendirmesinin son dönemdeki toparlanmayı dikkate almadığı kaydedilen açıklamada, değerlendirmenin, "en kötü varsayımlara dayalı senaryoların ürünü olması nedeniyle temelsiz olduğu, Türkiye'nin kendine has özelliklerini ve gücünü, bankacılık sektörünün tecrübesini ve reel sektörün dinamizmini yansıtmadığı" kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Kredilerin sınıflandırılmasında "kredi riskinde önemli artış" kavramı önem kazanmıştır. Geçen yılda yaşanan dış gelişmeler, kur ve faiz artışı çerçevesinde bu kavram dikkate alınarak yapılan  hesaplamalar nedeniyle, "ödemelerde bir sorun olmasa da ileride olabilir" yaklaşımı ve bankaların ihtiyatlı tutumlarının da etkisiyle, yakın izlemeye alınan kredilerde artış olmuştur.

Ancak, bankaların kendi bünyelerinde geliştirdikleri modellerin sonucu belirlenen "kredi riskinde önemli artış" nedeniyle ikinci gruba alınan krediler sorunlu kredi olarak değerlendirilmemelidir. Değerlendirmenin, "kredinin ilk verildiği tarihe göre kredibilitesinde kısmen azalma olabileceği" şeklinde yorumlanması daha doğru olacaktır.

Kaldı ki, zorlu geçen yakın dönemlere ilişkin verilere göre yakın izlemedeki kredilerin takibe intikal oranı yüzde 5'ler seviyesindedir. Bu sınıftaki kredilere takibe atılmış ve donuk alacak haline gelmiş kredi muamelesi yapılması son derece yanlıştır. Sektörün aktif kalitesindeki bozulmanın yüksek olacağına ilişkin değerlendirme yapılması hem bankacılık, hem de reel sektör için büyük bir haksızlıktır.

Bu nedenle, ileriye yönelik yapılan tahminler ve hesaplamalara göre ikinci grupta, yakın izlemedeki kredilerin tamamının sorunlu hale geleceğine ilişkin değerlendirme doğru değildir. Ülkemiz realitesi ile de uyuşmamaktadır... Yakın izlemeye alınan kredi müşterilerinin tamamına yakını faaliyetlerini sağlıklı olarak sürdürmektedir.


Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,143 µs