En Sıcak Konular

Nazlanan aile şirketleri evlilik yolunda

19 Mart 2019 08:17 tsi
Nazlanan aile şirketleri evlilik yolunda ÜNLÜ & Co Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü İbrahim Romano, DÜNYA'nın sorularını yanıtladı.

Nazlanan aile şirketleri evlilik yolunda

DÜNYA 

ÜNLÜ & Co Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü İbrahim Romano, DÜNYA'nın sorularını yanıtladı. 

Türkiye’de şirket birleşmeleri ve satın almaları (M&A) son 2 yıldır yaklaşık yıllık bazda 9 milyar dolarlık bir işlem hacminde seyrediyor. Geçen yılın en önemli işlemi 3 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan ancak henüz sonuçlanmayan Sberbank’ın Denizbank’ı satış işlemi bu rakama dahil değil. Son iki yıllık süreçte, yılda 90 adet M&A işlemi oluyor ve işlem başına ortalama 100 milyon dolarlık bir büyüklük söz konusu. Global M&A pazarı ise 2018 yılında 3,5 trilyon dolarlık bir boyuta ulaştı. “Türkiye M&A pazarı çok küçük ama gelişime açık bir pazar” diyen ÜNLÜ & Co Kurumsal Finansman Yönetici Direktörü İbrahim Romano, orta-uzun vadede Türkiye’ye stratejik/finansal yatırımcı ilgisinin devam edeceğini dile getirdi. Romano’ya göre, bugüne kadar yabancı ortaklığa sıcak bakmayan şirketler için bu dönem tarihi fırsat içeriyor!

Romano, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Şu an içinde bulunduğumuz dönem, eskiden ortak arayışında olmayan Türkiye’nin kalbur üstü şirketlerinin satışı veya ortaklık görüşmeleri açısından önemli bir dönem diyebiliriz. Çünkü ekonominin çok iyi olduğu dönemlerde, yabancı yatırımcı eğer bir numaralı A şirketi satmıyorsa, B veya C şirketine gidiyordu. Daha yavaş ve risk iştahının azaldığı dönemlerde ise yabancı ‘Alacaksam eğer en iyi şirketi alayım’ diye düşünüyor. Bu yüzden daha küçük boyutlu şirketlere çok fazla şu sıralar ilgi yok..”

Bu dönemde aile şirketlerinde işlemlerin arttığını kaydeden Romano, “Eskiden ortaklığa temkinli bakan, nazlanan aile şirketlerinde daha çok işlem görüyoruz. Aile şirketleri açısından da şu an kritik bir dönem var diyebiliriz. Şirketlerin borçluluk oranları yıllar boyunca arttı ve bu borçların bir bölümü de yabancı para cinsinden. Eğer aile şirkete dışardan sermaye getiremiyorsa, şirket hisselerinin belli bir bölümünü satarak kaynak ihtiyacını karşılamaya yöneliyor. Veya 3 tane işi varsa, bir tanesini satıp çıkıyor” dedi. Romano, DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. 

10 milyar dolarlık hacimle kapatırız

2019 yılını da 10 milyar dolar civarında bir işlem hacmiyle kapatabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle stratejik yatırımcıların Türkiye’nin uzun vadede olumlu dinamiklerinden faydalanmak üzere yatırım fırsatlarını yakından izleyeceğini tahmin ediyoruz. Tabii önümüzde atlatmamız gereken bir yerel seçimler süreci var. Yerel seçimler uzun vadeli yatırımı planlayan yatırımcılar açısından kısa süreli bir belirsizlik yaratsa da, yatırım kararlarında jeopolitik riskler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin daha belirleyici olacağını tahmin ediyoruz.

Otomotiv yan sanayii ve enerji hareketli

Otomotiv yan sanayiinde ciddi bir hareketlilik gözlemliyoruz. Türkiye’deki oyuncular artık global oyuncu oldu. Yabancı alıcılar neden bu şirketleri tercih ediyor? Çünkü döviz bazlı gelirleri var. Bir diğer ilgi görecek sektör ise enerji sektörü. Enerji sektörü çok sıkıntılar atlattı. Bazı şirket sahipleri cebinden sermaye koydu, bazıları bankalar ile yeniden yapılanma yaptı. Ancak bugünkü koşullarda dahi bugün para yatırsanız yarın ödediğiniz paranın getirisini alabileceğiniz şirketler oluştu. Buna altyapıyı da ekleyebilirsiniz.

ABD önemli alıcı olacak

Türkiye’ye yabancı ilgisi deyince son günlerde hep Çin ve Ortadoğu ülkelerinden bahsediliyor. Ancak istatistiklere baktığımız zaman örneğin Çin gibi ülkeler çok büyük işlemlere giriyorlar. Dolayısıyla her zaman olduğu gibi alıcı tarafta büyük çoğunlukla Avrupalı şirketleri göreceğiz yine. Bu yıl ayrıca ABD’nin de Türkiye M&A pazarında önemli bir oyuncu olacağına inanıyorum. Yatırımcılar, ‘Parayı nereye yatıralım’ derdindeler.

Bu yıl hacimde iki katına ulaşacağız

İbrahim Romano, ÜNLÜ & Co olarak kuruluşundan bugüne kadar M&A yoluyla 12 milyar dolarlık yatırımı ülkeye kazandırdıklarını kaydeden Romano, “Gelecek dönemde de Türkiye’nin geleceğine olan inancımızla ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. 2018 yılını 4 adet işlem ve yaklaşık 1 milyar dolar işlem boyutu ile kapatmıştık. 2019 yılı hedefimiz ise M&A tarafında geçen yılın iki katı üzerinde işlem hacmine ulaşmak. Borç tarafında da 1 veya 2 adet yeniden yapılandırmayı tamamlamak” dedi. Romano, şirketin Pazar payının yüzde 16 civarında olduğu bilgisini verdi.

Yabancı elini taşın altına koymalı

Geçtiğimiz yıl çıkış yapanlar oldu ama o kadar ciddi boyutta çıkışlar olduğuna katılmıyorum. Türkiye genç, dinamik ve rekabetçi olmasından ötürü kendi içerisinde zorluğu da barındıran bir pazar. Eğer bir yabancı yatırımcı Türkiye’de yatırımı düşünüyorsa, sadece parmağının ucuyla bu işe girmeyecek, elini taşın altına koyacak. Bakın; Türkiye’de 50 yıldır faaliyet gösteren yabancı sermayeli ama artık yerlileşmiş çok iyi markalarımız var. Onlar parmağının ucuyla değil, bütün kollarını sıvayarak bu işe girmiş yatırımcılar. Yani gerçekten global şirketler Türkiye’den çekilmiyor. Sadece Almanya’da veya Fransa’da faaliyet gösteriyor, ‘Ama Türkiye’ye yatırım moda. Bende gideyim’ düşüncesi ile gelip en ufak bir dalgalanmada paniğe kapılıp başarısız olanlar çekiliyor. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi açısından yabancı sermaye girişine, yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyacımız var ve bu önümüzdeki dönemde devam edecektir.


Bu haber 910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,656 µs