En Sıcak Konular

SGK teşvik sistemine yazılım önerisi

21 Mart 2019 09:07 tsi
SGK teşvik sistemine yazılım önerisi SGK prim teşviklerinden geriye yönelik yararlanılmasına dair mevzuat ve uygulamadaki problemler İTO’da değerlendirildi.

SGK teşvik sistemine yazılım önerisi

İTOHABER 

SGK prim teşviklerinden geriye yönelik yararlanılmasına dair mevzuat ve uygulamadaki problemler İTO’da değerlendirildi. Toplantıda, SGK’nın geriye yönelik ödemelerinin, yazılıma dayalı sistemle hızlanabileceği dile getirildi.

İstanbul Ticaret Odası İş Ortamının İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi Çalışma Komitesi, İş-Sosyal Güvenlik Mevzuatı ve Uygulamalarında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu toplantı düzenledi. İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun yönetiminde gerçekleşen toplantıda, iş ve sosyal güvenlik hukuku uzmanları Doç. Dr. Resul Kurt ve Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu, komite üyelerinin mevzuat ile ilgili sorularını yanıtladı.

SORUN MANUEL SİSTEMDE

SGK prim teşviklerinden geriye yönelik yararlanılmasına dair mevzuat ve uygulamalarından kaynaklanan sorunlar da toplantıda gündeme geldi. Söz konusu teşviklerin 2011 yılında çıkarılan 6111 Sayılı Kanun’da düzenlendiğini belirten Doç. Dr. Resul Kurt; “2015-2018 arası dönemde tahminen 10 milyar liralık bir rakamdan bahsediyoruz. Geriye dönük teşviklerin incelenmesi SGK il müdürlüklerinde şu anda manuel olarak yapıldığı için bir yavaşlık sorunu var. İşlem manuel yapılınca, bir memur arkadaşımızın bir dosyaya bakması yarım gününü alıyor” dedi.

YAZILIMLA ÇÖZÜM MÜMKÜN

SGK prim teşviklerinden geriye yönelik yararlanılmasıyla ilgili yaşanılan sıkıntıda çözüm önerisini de aktaran Doç. Dr. Resul Kurt şöyle konuştu: “Bir yazılım ile otomatik olarak bu sorun çözülebilir. İşverenler elektronik ortamda belgelerini yüklemiş durumda. SGK da bunun incelemesini elektronik ortamda yapabilir. Bundan sonrası için yine işveren aylık prim hizmet belgesini yüklediğinde, SGK’nın e-bildirge sistemi teşvikten faydalanacakları otomatik olarak süzebilir. Ayrıca suiistimali önlemek de basit. ‘Hatalı başvuru yapıldığında, faydalanılan tutar cezasıyla birlikte geri alınır’ hükmü de getirilebilir. Bu sisteme geçildiğinde işlemlerin kısa sürede tamamlanması mümkün.”

İŞVEREN BAZLI DESTEK TEKLİFİ

SGK teşviklerinin daha fazla işlerlik kazanması için öneride bulunan Doç. Dr. Resul Kurt; “SGK teşvikleri işyeri bazında uygulanıyor. Farklı işletmeleri olan ve aslında yekûn istihdam artışıyla teşvik alması gereken birçok işveren teşvikten faydalanamıyor. Teşvikler işyeri bazında değil, işveren ve vergi numarası bazında uygulanırsa daha etkili olabilir” dedi. Toplantıda iş sağlığı ve güvenliği konusundaki görüşler de dile getirildi. Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu ise eğitim faaliyetleri ile devletin de bu konuda aktif olabileceğini, işçi ve işverenlere daha fazla yardımcı olabileceğini belirtti.


Bu haber 2,033 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,897 µs