En Sıcak Konular

3 sebep 1 beklenti

25 Mart 2019 08:46 tsi
3 sebep 1 beklenti Piyasaların ateşi yine yükseldi. Gözler Ankara'dan gelecek açıklamalarda. MB'nin adımları fonlama maliyetini artıracak.

3 sebep 1 beklenti

DÜNYA 

Piyasaların ateşi yine yükseldi. Gözler Ankara'dan gelecek açıklamalarda. MB'nin adımları fonlama maliyetini artıracak.

Haftanın son işlem gününde peş peşe gelen negatif haber akışının etkisinde kalan TL, dolar karşısında değer kaybederken borsa bankacılık hisseleri önderliğinde hızla geriledi. Dolar/TL gün içinde 5.84'leri gördükten sonra kapanışta 5.75'e geri döndü. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 5'leri aşarken BIST-100'deki kayıp yüzde 3.45 oldu.

Piyasalara ilk proaktif adım Merkez Bankası'ndan geldi. Hafta sonu da BDDK ve SPK bazı kurumlar nezdinde inceleme başlattı. Bankacılar, piyasada cuma günü yaşanan akıllara ağustos ayındaki kur hareketini canlandıran spekülatif atağın yaşanmasında 3 ana faktörün ön plana çıktığını söylerken beklentilerini bir maddede özetliyor. Buna göre yapısal konulara dair yol haritasını içeren ve piyasa dostu uygulamaları esas alan bir ekonomik yol haritası gelmeli.

Bankacılar, daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından da "Nisan ayıyla birlikte yol haritasını açıklayacağız. 8-9 ayda atılacak adımları birkaç ay içinde attık. Seçimden sonra süreç çok ama çok olumlu olacak" sözlerine atıfta bulunarak "Güven artırıcı söylemlerin devamını ve yeni yol haritasına dair ipuçlarının önümüzdeki günlerde geleceğini düşünüyoruz" dedi.

Geçen hafta yaşananlar açısından bankacılara göre 3 temel sebep ve gelen durumun özeti şöyle:

1- Piyasadaki dalgalanma çeşitli faktörlerin bir araya gelmesiyle tetiklendi. Bunun içinde siyasette, jeopolitik gerilimlerde, euro/dolar paritesinde dolar lehine yaşanan yükseliş ve küresel ekonomiye ilişkin sebepler de vardı.

2- Yabancıların çıkışının oluşturduğu kur hareketi, yerleşiklerde de döviz talebini tetikleyince hızlı bir değer kaybı yaşandı. Hafızasında Ağustos ta yaşanan spekülatif kur atağı olan vatandaş 23 haftadır kesintisiz biriktirmeye devam ediyor.

3- Piyasada seçim öncesi geçmişte de yaşanan dalgalanmalardan daha güçlü bir oynaklık gözlenmesinde, özellikle yabancı yatırımcıların seçim sonrası uygulanacak politikalara dair daha net bilgi sahibi olma beklentisi etkili oldu.

Asya'daki seviyeler önemli
Dün sabah saatlerinde konuştuğumuz bankacıların tümü yine dün Türkiye saati ile 22:00'de Asya'da oluşacak dolar/TL kurunun bu sabah için önemli bir sinyal etkisi yaratacağını düşünüyor. Cuma günü kurun zirve seviyelerinden kapanmamasını önemli bulan bankacılar, "Bu tip ataklarda teknik çalışmıyor. Şu anda 6.0 TL psikolojik sınır oldu. Bu seviye test edilse bile Merkez Bankası ve hükümetten gelecek önlemlerle önümüzdeki günlerde denge arayışı önem kazanacak" dedi.

Faiz indirimi rafa kalkabilir
Bankacılara göre bu kur atağının devam etmesi maliyet enfl asyonuna dolayısıyla TÜFE'ye yansıyacak. Bu da kalıcı fiyat istikrarını gözeteceğini dile getiren MB'nin faiz indirimi açısından elini zorlaştıracak. Kurdaki hareket faiz indirimi ihtimalini satın almaya başlayan piyasada ‘indirim senaryosu şimdilik rafa kalktı' yorumlarını da beraberinde getirdi.

Kalkanı ilk kuran MB oldu
Merkez Bankası ana fonlama aracı olarak kullandığı ve yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verildiğini açıkladı. Bankacıların verdiği bilgiye göre MB'nin bu haftalık 90 milyar TL'lik dönüşü var. Bu hafta fonlamanın maliyeti en az 150 baz puan artacak. Bir bankacı, "Yabancı açısından TL'yi açığa satmanın maliyeti de artacak" dedi.

TL mevduatın cazibesi artmalı
Geçen hafta döviz mevduatında stopajın arttığına işaret eden bir bankacı "Bir önlem de TL stopajının düşürülmesi olur" dedi. TL mevduat faizinin yatırımcı açısından cazip hale gelmesi gerektiğini savunan bankacı, "Mevduat faizinde getiri negatif" yorumunu yaptı.

MERKEZ'E ALKIŞ

Merkez Bankası'nın haftalık repo ihalelerine bir süre ara vermesi Türk Lirası likiditenin maliyetini artırması bakımından önemli bir adım olarak gören bankacılar, "MB, hiç olmadığı kadar proaktif bir adım attı. Daha önce bu tür hareketlerde 1-2 gün beklemeyi tercih eden banka çok hızlı reaksiyon gösterdi. BDDK ve SPK'dan gelen açıklamalar ise yabancı yatırımcı tarafında çok büyük endişe yarattı. Bu Türkiye'ye artan risk primi olarak geri dönebilir" yorumunu yaptı.


Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,564 µs