En Sıcak Konular

Kızılay, Malatya'dan dünyaya çadır satacak

25 Mart 2019 09:08 tsi
Kızılay, Malatya'dan dünyaya çadır satacak Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Kızılay Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın sorularını yanıtladı...

Kızılay, Malatya'dan dünyaya çadır satacak

DÜNYA 

Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Kızılay Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın sorularını yanıtladı...

Kızılay’ın 7 Nisan’da yapılacak Genel Kurulu’na hazırlanan Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, geçen yıl sadece Türkiye’de 9 milyon kişiye, 150 milyon liranın üzerinde yardım yapan Kızılay’ın toplam yardım tutarının 3 milyar lirayı aştığını söyledi. Kurban bağışı konusunda önemli ilerlemeler kaydeden Kızılay, bu yıl yurtiçindeki hisse sayısını iki katına çıkarmayı hedefliyor. Bir yandan topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Kızılay, diğer yandan yatırımlara devam ediyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, ihalesini kazandıkları Malatya’daki vagon fabrikasında, gerekli yatırımları yaparak dünyanın sayılı çadır fabrikalarından birisini kuracaklarını söyledi. Kınık, burada üretilen dayanıklı çadırların da dünya genelindeki yardım kuruluşlarına satmayı öngördüklerini bildirdi. Ankara Sohbetleri’ne konuk olan Kınık, Ankara Temsilcimiz Ferit Parlak’ın sorularını yanıtladı.

Kızılay’ın 2018 yılında gerçekleştirdiği yardımların tutarını paylaşabilir misiniz? Yardımlar hangi alanlarda yoğunlaştı?

2018 yılında yurtiçinde 9 milyon kişiye çeşitli ayni ve nakdi yardım ulaştırdık. Bu yardımlarımızın toplam değeri 150 milyon lirayı aşmıştır. Kızılay’ın yurt çapına yayılmış 14 aşevi bulunuyor. Aşevlerimizden 2018 yılında 19 milyon kap yemek yardımı yaptık. Özellikle üniversitelerimizde bulunan ve Sevgi Butiği adını verdiğimiz mağazalarımızdan 222 bin 663 kardeşimiz yararlandı. Buralarda hayırsever büyük tekstil firmalarımızın bize ulaştırdığı kullanılmamış sezon kıyafetleri insanlarımız ücretsiz alabiliyor. Gıda yardımlarında da hayırseverlerimizin desteğini alıyoruz. Gıda firmalarımızın bize bağışladığı gıda maddelerinden 349 bin kişi yararlandı. Onbinlerce müstehaka fitre ve zekat yardımı ulaştırdık. Ülkemizdeki ihtiyaç sahiplerinin dışında, milletimizin yardım elini dünyanın dört bir yanına da ulaştırdık. 2018 yılında dünya çapında 45 ülkede 7 milyon 700 bin kişiye yardım ettik. Arakanlı Müslüman kardeşlerimizden, Pakistan’daki afetzedelere, Irak’taki terör mağdurlarından, Suriye’deki mazlumlara Afrika’nın hemen her ülkesinden Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova gibi ülkelerde ülkemizin bayrağı ile Kızılay’ımızın hilalini dalgalandırdık.

Kızılay’a 2018 yılında ne kadar kan bağışı yapıldı? Kök hücre konusundaki yaptığınız çalışmalar ve bu alandaki bağışların durumunu değerlendirebilir misiniz?

2018 yılında 2 milyon 571 bin kişi tamamen gönüllü olarak Kızılay’ımızın kan bağış noktalarına gelerek kan bağışında bulundu. Biz bu kanları yaklaşık 4 milyon kan ürünü haline getirerek, hastanelerde kan bekleyen hasta ve yaralılara ulaştırdık. 2019'da yaklaşık 3 milyon kan bağışı almayı hedefliyoruz.
Kan bağışında erkeklerin oranı %85 dolayında. Hedefimiz %15 olan kadın kan bağışçı oranımızı ilk etapta %20’ye daha sonra ise gelişmiş ülkelerinin ortalaması olan %25’ler düzeyine çıkarmak. TÜRKÖK projesi olarak isimlendirdiğimiz ve Sağlık Bakanlığımız ile birlikte büyük bir başarı ile yürüttüğümüz kemik iliği bağışı ve ulusal kemik iliği veri bankası oluşturma çalışmasında da hedeflerin üzerinde bir başarı sağlanmış durumda. Toplam Kemik İliği donör sayımız 500 bini geride bıraktı. 4 bine yakın eşleşme gerçekleşti, bin 200’e yakın başarılı nakil yapıldı. Ulusal Kemik İliği Veri Bankamızın, dünyadaki diğer veri bankaları ile entegre oldu. Artık gerek ülkemizde kemik iliğine ihtiyacı olanlar için tüm dünyada, gerekse dünyanın herhangi bir yerinden ülkemizin veri bankasında eşleşme aramaları yapılabiliyor. Bu yolla onlarca yabancı uyruklu kişiye kemik iliği nakli de yapılmış bulunuyor.

İhalesini kazandığınız Malatya Vagon Fabrikası’nda gerçekleştirmeyi planladığınız yatırımları ve üretimleri paylaşabilir misiniz?

Kızılay, kendi çadırını kendisi üreten dünyadaki sayılı yardım kuruluşlarından biri. On yıllardır ürettiğimiz çadırlarla gerek ülkemizde gerekse yakın coğrafyalarda ihtiyaç sahiplerine barınma desteği veriyoruz. Barınma sistemlerinin nasıl olması gerektiği konusunda ciddi bilgi birikimimiz var. Ancak çadır bir afetten sonra “geçici barınma ünitesi” işlevi görüyor. Mevsimden, iklimden etkileniyor ve bir süre sonra doğal olarak işlevini yitiriyor. Malatya’da eski vagon fabrikası olarak bilenen ve yaklaşık 30 yıldır bir çivi bile çakılmayan fabrikaya, Kızılay’ın afet barınma ünitelerini bir adım ileriye götürmek üzere talip olduk. Özelleştirme İdaresi’nin ihalesini de kazandık. Yaklaşık 60 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada, ülkemizin en büyük, dünyanın da sayılı afet barınma sistemleri üretimini gerçekleştireceğiz. Çadır üretimimizi de buraya kaydıracağız. Modüler çelik yapılar, prefabrike yerleşim sistemleri, hızlı kurulan, dayanıklı olan barınma üniteleri inşa edeceğiz. Hem ülkemizin hem de dünyadaki insani yardım kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Fabrikaya ciddi bir yatırım yapacağız. Yaklaşık 1500 kişilik bir istihdam hedefimiz var. Fabrika bize teslim edildikten 2 yıl sonra üretime geçmeyi hedefliyoruz.

Kızılay’ın yapılanma sürecindeki gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Kızılay olarak stratejik hedeflerimizden biri de “tüm süreçleri takip edilebilen, şeffaf ve hesap verebilen” bir kurumu inşa etmekti. Bunun için dünyadaki insani yardım örgütlerine örnek olacak bir otomasyon sistemini 2019 yılının 1 Ocak günü hizmete aldık. Bu amaçla açtığımız ihaleyi SAP firması kazanmıştı. Bir insani yardım örgütünün tüm süreçlerini birlikte tanımladık. Yüzlerce çalışanımız sürece dahil oldu, tüm iş akışları tek tek çıkartıldı. Kızılay’da kağıt evrakı tamamen kaldırdık, tüm iş yapış süreçlerimizi takip edebilir hale geldik. Bu, bağışçılarımızla, ilgili kurum ve kuruşlarla da ilişkilerimizi yeni bir düzleme çekti. Bağışçılarımız yaptıkları yardımın nereye gittiğini takip imkanına kavuştu. Bu süreçte daha hızlı ve daha çevik bir yapıya ulaştık. Zira bağışçılar yaptıkları yardımın ihtiyaç sahibine ulaştığını gördüğünde o kurum ile kopmaz bir bağ kuruyor. Kızılay’a en büyük faydası bu noktada olacak.

Çağdaş finansyöntemlerini hayata geçirdik

Kızılay’ın vagon fabrikası dışındaki yatırımlarından ve yatırım planlarından bahsedebilir misiniz?

Biz Kızılay’ın finansal bir istikrara kavuşturulması için çağdaş finans yöntemlerini hayata geçirmeye başladık. Kızılay’ın gelir getirici faaliyetlerini bir çatı altında topladık. Kızılay içecek, Yapı Teknik, Çadır ve Tekstil, Plazma Fraksinasyonu, Sağlık Hizmetleri, Geri Dönüşüm Sistemleri ve Lojistik sistemlerimizi düzenli gelir getirebilecek bir organizasyon yapısına kavuşturduk, piyasada rekabet edebilecek mevzuata tabi hale getirdik. Vakıf medeniyetimizin tecrübelerinden istifade edecek yeni ve sürdürülebilir müesseseler kurmaya başladık. Zekat müessesesi gibi. Girişim sermayesi yatırım fonu gibi, gayrimenkul yatırım fonu gibi düzenli finansal sistemleri Kızılay’a kazandırdık. Kızılay bilindiği gibi sadece bağışlarla yaşayan ve tüm hizmetlerini bağışlarla yerine getiren bir yardım kuruluşu. Bu yeni
düzenlemeleri yaparken tek amacımız daha fazla insana nasıl ulaşırız, onlarını yarasını nasıl sararız derdidir.

Gelirimiz yüzde 60 arttı

Mali durumunuzdaki değişimi de paylaşabilir misiniz?

2016 yılında 1 milyar 278 milyon lira olan gelirimiz, 2017’de 3 milyar 363 milyon liraya, geçtiğimiz yıl ise yüzde 60’ın üzerinde artışla 5.5 milyar liraya yükseldi. 2019 yılında 6 milyar 465 milyon liralık gelir öngörüyoruz. Geçen yıl yurt içinde 50 bin 820 olan kurban hissesi sayısın bu yıl 100 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Yurtdışı hisse sayısının ise 105 binden 115 bine çıkmasını hedefliyoruz. Hedefleri yakaladığımızda, toplam kurban hissesi sayımız yaklaşık yüzde 40’lık artışla 215 bine yükselecek.


Kızılay’da ‘inovatif’ dönem
Ferit PARLAK - ferit.parlak@dunya.com

Jeolojik ve coğrafi k olarak hem bereketli hem de riskli bir bölgedeyiz; Cebelitarık’tan Endonezya adalarına uzanan Akdeniz-Himalaya deprem kuşağının içindeyiz; orman, ağaç ve altyapı eksikliği nedeniyle sel, heyelan gibi felaketlere açığız ve olası iç/dış karışıklığa müsait komşulara sahibiz. Bu nedenle, güçlü bir insani yardım kuruluşuna sahip olmamız gerekiyor. 90’lı yılların sonunda yaşanan deprem ve sel felaketleri sonrasındaki faaliyetleri ile güvenilirliğini yitiren ve 1999-2003 yılları arasında çeşitli tartışmalara malzeme olan Kızılay’da, son yıllarda yaşanan değişim gözle görülüyor… Başkan Kerem Kınık’ın anlattığı ‘inovasyon’ ağırlıklı yeni projeler ise kurumun artık dünya liginde liderlik kovalayacağının sinyallerini veriyor…


Bu haber 1,317 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,453 µs