En Sıcak Konular

İhracatçıya 1 milyar dolarlık düşük faizli kredi

17 Nisan 2019 08:14 tsi
İhracatçıya 1 milyar dolarlık düşük faizli kredi İhracatçılara rekabet avantajı sağlayacak 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzalayacaklarını kaydeden TİM Başkanı Gülle, faiz oranının döviz bazında yıllık 2.25 olacağını söyledi.

“İhracatçıya 1 milyar dolarlık düşük faizli kredi”

DÜNYA 

İhracatçılara rekabet avantajı sağlayacak 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzalayacaklarını kaydeden TİM Başkanı Gülle, faiz oranının döviz bazında yıllık 2.25 olacağını söyledi.

İhracatçılara uluslararası arenada rekabet avantajı sağlayacak 1 milyar dolarlık, düşük faizli yeni bir kredi destek mekanizması geliyor. Çimento, Cam Seramik İhracatçıları Birliği 2018 İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde ING Bank ile ihracatçılara rekabet avantajı sağlayacak 1 milyar dolarlık anlaşma imzalayacakları bilgisini veren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, kullandırılacak kredinin döviz bazında yıllık faizinin yüzde 2.25 olacağını söyledi.

Küresel piyasalarda genel bir belirsizlik süreci yaşandığını belirten Gülle, hem küresel hem de yerel anlamda sürekli yeni gelişmeler olduğunu, ekonomik gelişmelerin ise ihracatı en kritik faaliyet haline getirdiğini bildirdi. Artık büyüme ve istihdam denildiğinde akla doğrudan ihracatın geldiğini söyleyen Gülle, bu durumun kendileri için övünç kaynağı olduğu kadar sorumluluk anlamına da geldiğini belirterek, tüm paydaşlarla birlikte çok sesli bir ihracat ailesi kurgulamaya çabaladıklarını söyledi.

258 üründe rekabet avantajımız var

Çimento, cam, seramik sektörü ihracatının yüzde 10 artarak 3 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Gülle, genel ihracatın neredeyse sabit kaldığı mart ayında ise sektörün ihracatının yüzde 17 arttığını kaydetti. Yılbaşında İhracatımız 2019 raporu yayınladıklarını hatırlatan Gülle, dünyada en çok ithalatı yapılan 1000 ürün içinde, Türkiye’nin rekabet avantajına sahip olduğu 258 ürünün belirlendiğini söyled Sektörel örnekler veren Gülle, gri portland çimento ithalatının yüzde 75’ini gerçekleştiren 40 ülkenin 22’sinde Türkiye’nin hiç pazarı bulunmadığını, dolayısıyla sadece bu üründe kapısının aşındırılması gereken 22 ülke bulunduğunu dile getirdi.

Ağustosta ihracat stratejisi açıklanacak

Öncelikli hedef pazar konumundaki ülkelere ağırlık verilmesinin şart olduğunu ifade eden Gülle, “Bu sayede hem ihracatımızı, hem de küresel ölçekte dünya ticaretinden aldığımız payı çok daha yukarılara taşıyabiliriz” diye konuştu. Çimento, cam, seramik sektörlerinde de diğer sektörlerde olduğu gibi yenilikçi ürünlere ihtiyaç olduğunun altını çizen ve ekonomi reform paketi kapsamında ağustosta ihracat stratejisi açıklanacağını söyleyen Gülle, “Bu sayede küresel arenada daha fazla söz sahibi olabiliriz” dedi.

“Üretimde ve ihracatta Avrupa birincisiyiz”

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz, sektörün ülkenin doğal kaynaklarını işleyin ihraç ederken, ciddi istihdam sağladığını bildirdi.

Çimento, seramik ve cam sektörlerinde Avrupa’da hem üretim hem de ihracatta birinci sırada oldukları bilgisini veren Erdem Çenesiz, teknoloji ve sanayi yönünden dünyanın en gelişmiş ülkelerine yapılan ihracatta çok başarılı olduklarını dile getirdi. Bu başarıda; tecrübe, teknoloji, tasarım ve hızlı hareket etme kabiliyetinin etkili olduğuna vurgu yapan Çenesiz, tüm rakamların hızla büyümeye devam edeceğini kaydetti.

"24 Nisan’da enerji maliyetlerini tartışacağız"

Önceliklerinin yükselen grafiği sürdürülebilir kılmak olduğunu ifade eden Çenesiz, “Son 3 yılı yatırımla geçirdik. Çok modern ve yüksek kapasitelerle kurulu tesislerimiz yapıldı. Şimdi ise ihracat zamanı, artık cari açık yaratmadan yeni makine ve teçhizat ithalatı yapmadan tamamen üretim ve ihracat yapmamız gereken bir döneme giriyoruz” dedi. Enerji maliyetleri konusunda 24 Nisan’da bir toplantı yapılacağını söyleyen Çenesiz, bu toplantıda ihracat kabiliyetini artıracak ortamın yaratılacağı olumlu sonuçların çıkmasını tahmin ettiklerini belirtti.

Yeni yönetim kurulu

Genel kurulda, Çimento, Cam Seramik İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na Erdem Çenesiz, Başkan Yardımcılığı’na Tansu Kumru ile Feyyaz Ünal seçilirken, Birlik Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Ahmet Suyadal, Ali Murat Aköz, Arda Özkır, Aydın Kaya, Ender Ferruh Arslan Ercüment Arıcı, Hakan Gürün, Zeki Zeren.


Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,676 µs