En Sıcak Konular

Demir-çelikte ek vergi kaldırılmalı

18 Nisan 2019 08:23 tsi
Demir-çelikte ek vergi kaldırılmalı ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Washington’da bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin demir-çelik ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergilerini kaldırmasını istedi.

Demir-çelikte ek vergi kaldırılmalı

DÜNYA 

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Washington’da bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin demir-çelik ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergilerini kaldırmasını istedi.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Washington’da bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD’nin demir-çelik ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergilerini kaldırmasını istedi. Pekcan TAİK-ATC konferansında yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin otomotiv endüstrisi için gümrük önlemlerinden muaf tutulacağını umuyoruz. ABD’den, Türkiye’nin genelleştirilmiş tercihler sistemi statüsünü korumasını bekliyoruz” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile yaptığı iki görüşmede demir çelik ürünlerinde Türkiye’ye münhasıran uygulanan ilave vergilerin kaldırılması talebini dile getirdi. Bakan Pekcan, Washington’da TAİK-ATC yıllık konferansında yaptığı konuşmanın ardından ABD’li mevkidaşı ile bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre bakanlar arasındaki ikili görüşmede daha önce ABD Başkanı Donald Trump’ın dile getirdiği “Türkiye ABD dış ticareti 75 milyar dolara ulaşmalı” hedefinin gerçekleşmesi için atılacak adımlar konuşuldu.

Görüşmede Bakan Pekcan’ın uzun süredir iki ülke arasındaki ticaret gündeminde yer alan ABD’nin demir-çelik ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergilerinin kaldırılmasını ve Türkiye’nin ABD’nin genelleştirilmiş tercihler sistemindeki yerini korumasına yönelik mesajlar verdiği öğrenildi.

Diğer taraftan, iki ülke arasındaki dijital ekonomi alanında ortak faaliyetlerin de gündeme gelen konular arasında yer aldığı belirtildi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, iki ülkenin ticaret bakanlıkları arasında söz konusu konularda ortak çalışma grubu kurulması konusunda da mutabakata varıldığı ifade edildi.

‘Otomotivde muafiyet umuyoruz’

Ruhsar Pekcan, ABD’nin başkenti Washington’da Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan- Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37. Ortak Yıllık Konferansı’nın ikinci gününde düzenlenen öğle yemeğinde katılımcılara hitap etti.

Bakan Pekcan konuşmasında “ABD’nin Ticareti Genişletme Yasası’nın 232. bölümü kapsamında, çelik ve alüminyum ihracatında Türkiye’ye de uyguladığı ek vergilerle ilgili tutumunu değiştirmesini şiddetle istiyoruz. Ayrıca Türkiye’nin otomotiv endüstrisi için gümrük önlemlerinden muaf tutulacağını umuyoruz. ABD’den, Türkiye’nin genelleştirilmiş tercihler sistemi statüsünü korumasını bekliyoruz” dedi.

Beyaz Saray’da önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile birlikte ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kıdemli Danışmanı Jared Kushner ile çok verimli bir toplantı yaptıklarını da aktaran Pekcan, “Hepimiz Türk-Amerikan ticari ilişkilerini güçlendirme konusunda mutabık kaldık. Ticaret hacmimiz, 20.7 milyar dolar. Hedefimiz bunu 75 milyar dolara çıkarmak. Dolayısıyla her sektöre ve ürüne odaklanacağız” diye konuştu.

‘Koşulsuz yardım sağlamaya hazırız’

Ticaret Bakanlığı olarak “ihtisas serbest bölgeleri” kurmak için yeni bir vizyon üzerinde çalıştıklarını, bu bölgeler için mevcut teşviklerin yanı sıra vergi teşvikleri de sağlanacağını belirten Pekcan şöyle devam etti: “Bu bölgeler, Türk-Amerikan işbirliği bölgeleri olabilir. Tüm Amerikan yüksek teknoloji firmalarını, ihtisas serbest bölgelerine yatırım yapmaya davet ediyorum. Bakanlığımızın ihtisas serbest bölgeleri kurma çabalarını desteklemenizi rica ediyorum. Amerikan yüksek teknoloji şirketleri ya kendileri ya da Türk şirketleriyle birlikte buralarda yatırım yapabilirler. Ben ve meslektaşlarımın serbest bölgelerimize yatırım tercihinde size koşulsuz yardım sağlamaya her zaman hazır olduğumuzu da belirtmek isterim.”


Bu haber 1,019 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,945 µs