En Sıcak Konular

Ruslar Akkuyu NGS’de kor tutucu çanak kullanacak

18 Nisan 2019 08:25 tsi
Ruslar Akkuyu NGS’de kor tutucu çanak kullanacak Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, santralde kor tutucu bir çanak kullanılacağını, olası bir kaçak yaşanırsa çanağın bir venüs çiçeği gibi kapanarak uranyumu hapsedeceğini söyledi.

Ruslar Akkuyu NGS’de kor tutucu çanak kullanacak

DÜNYA 

Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, santralde kor tutucu bir çanak kullanılacağını, olası bir kaçak yaşanırsa çanağın bir venüs çiçeği gibi kapanarak uranyumu hapsedeceğini söyledi.

Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Rusya’da düzenlenen ATOMEXPO Fuarı’nda Türkiye’den gelen bir grup gazetecinin sorularını cevapladı. Santralin ilk reaktörünün 2023 yılına yetiştirileceğini belirten Zoteeva “Sizin cumhurbaşkanınız da, bizim devlet başkanımız da 2023 tarihini verdi ve biz onların talimatlarını yerine getirmekle yükümlüyüz. İnşaat çalışmaları çok hızlı bir şekilde devam ediyor” dedi.

Malzemenin yüzde 40’ı Türkiye’den

Nükleer santral yatırımına yerli katkı konusuna da değinen Zoteeva “Öncelikli olarak elbette Türk yatırımcılarını tercih edeceğiz. Çünkü lojistik ve gümrük olarak birçok masraftan kurtuluyoruz bu şekilde. Örneğin inşaat aşamasında demirin büyük bir kısmını Türkiye’den satın alıyoruz. Ancak bazı nükleer yeterlilik gerektiren ürünleri Rusya’dan getiriyoruz. Materyallerin ortalama yüzde 40’ını Türkiye’den almayı düşünüyoruz. Çalışanların da yüzde 90’ı Türk olacak” diye konuştu.

9’luk depreme dayanıklı olacak

Akkuyu’da yapılacak santrale benzer iki santrali şu an Rusya’da tamamladıklarını söyleyen Zoteeva, “Bu iki santral Fukuşima sonrası bütün güvenlik şartlarına uygun olarak inşa edildi. Akkuyu Santrali de 9 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor. Olası bir uçak kazası halinde bile santralde çatlak dahi oluşmayacak” ifadelerini kullandı.

Kor tutucu kap kullanılacak

Akkuyu’da önceki nesillere göre daha fazla koruyucu önlem ve sistemlerin yer aldığını ifade eden Zoteeva “Kor tutucu dediğimiz ve bizim mühendislerimizin geliştirdiği yeni bir sistem var. Bunu çeşitli metallerin alaşımından yapılmış dev bir tas gibi düşünün. Herhangi bir erimiş uranyum kaçışı olursa o tasın içine girecek ve tas venüs çiçeği gibi kapanacak, uranyum orada hapsolacak. Bu nedenle toprağa ve suya sızma olmuyor, tamamen gömülmüş oluyor. O nedenle herhangi bir risk yok” diye konuştu.

İlk reaktör 2021’de gelecek

Kor tutucunun dört gemiyle aynı anda taşınarak Türkiye’ye getirileceğini anlatan Zoteeva, “Kor tutucu kabı, yeni bir Rus teknolojisi, Fukuşima sonrası güvenlik tedbirlerinin en önemli unsuru. Eylül ayında bu kor tutucuyu reaktörün temeline monte etmeye başlayacağız. Türkiye’ye ilk reaktör de 2021’de taşınacak” dedi.

“Yüzde 49’luk hisse satışından vazgeçtik”

Projenin daha önce açıklanan 20 milyar dolarlık maliyetinden sapma olmayacağını söyleyen Zoteeva, Akkuyu NGS’deki ortak arayışı çalışmaları hakkında ise şunları söyledi: “Bu konudaki stratejimizi biraz değiştirdik. Çünkü her yıl santralimizin değeri yapılan yatırımlar neticesinde artıyor. Bu kapsamda yüzde 49’luk hissenin satılmasından vazgeçtik. Çünkü değerimiz sürekli artıyor. Şu an iki potansiyel yatırımcı ile görüşmelerimiz sürüyor. Buna uzun vadeli bir süreç olarak bakıyoruz. Biz tekliflere açığız ama bizim için ciddi yatırımcılar lazım. Acelemiz yok, kendi paramız var ve biz şu an en düzgününü seçmeye çalışıyoruz.”

“Türkiye uranyumu her yerden alabilir”

Akkuyu’nun Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacağını anlatan Zoteeva, “Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığı santral ile azalacak. Bizim Türkiye’ye yaptığımız teklife göre santralde kullanılacak yakıtı Türkiye istediği ülkeden seçebilir. İllaki Rusya uranyumunu kullanmak zorunda değil. Daha uygun fiyata başka bir ülkede bulursa tercihini yapabilir. Türkiye yakıt konusunda Rusya’ya bağımlı olmayacak” dedi.

"Biz kendi işimize bakacağız"

Avrupa Parlamentosu’nun Akkuyu’nun inşaatının durdurulmasına yönelik girişimlerini nasıl değerlendirdiği sorulan Akkuyu NGS AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva şunları söyledi: “Onların iddialarına göre inşaat çevreye çok zararlı. Etraftaki Yunanistan gibi komşu ülkelere de zarar verebileceği gibi iddialar ortaya attılar. Zaten bir takım ülkelerin amacı bu. Sürekli ülkelerin gelişmesini durdurmaya çalışıyorlar. Üçüncü taraflar bizlerin muhatabı değil. Şunu açık yüreklilikle söylerim ki; biz işimize bakacağız. Güzel çalışmalar yapacağız."

‘Kor tutucu’ Bangladeş’in Roopur Santrali’ne kurulacak

Rus devlet nükleer kuruluşu Rosatom, Bangladeş’teki Rooppur nükleer santral ünitesinin 1. ünitesi için ‘kor tutucunun’ sisteminin (pasif bir güvenlik sistemi) kurulmaya başladığını duyurdu. Kor tutucu, nadir toprak metallerinden yapılıyor. Reaktördeki bileşimin dışarıya taşması durumunda onu içine emip anında önlüyor ve radyoaktif salınımın meydana gelmesine izin vermiyor. Bu tip ilk cihaz inşaası Rusya tarafından üstlenilen Çin’deki Tianwan nükleer santraline kurulmuştu.

Rosatom’un denizaşırı projelerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Alexander Khazin, “Bu, nükleer enerji santrali için hazırlanan benzersiz bir koruma sistemi ve reaktör binasına kurulan ilk büyük boyutlu ekipman. Yaklaşık 200 ton ağırlığında. Programa göre, kurulum altı ay içinde tamamlanacak” açıklamasında bulundu. Dakka’ya 160 km uzaklıktaki Rooppur’da Ganj nehrinin doğu kıyısında bulunan bölgede iki adet 1200 MWe VVER-1200 ünitesi inşa ediliyor. Rusya ve Bangladeş hükümetleri, Kasım 2011’de Ruppur nükleer santralin inşaatına ilişkin 12.5 milyar dolarlık bir işbirliği anlaşması imzalamıştı.


Bu haber 1,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,225 µs