En Sıcak Konular

TAİK-DEİK’in ABD trafiği hızlanıyor

19 Nisan 2019 08:49 tsi
TAİK-DEİK’in ABD trafiği hızlanıyor Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi 75 milyar dolara çıkacak.

TAİK-DEİK’in ABD trafiği hızlanıyor

DÜNYA 

Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi 75 milyar dolara çıkacak. İki ülke lideri tarafından açıklanan bu hedeflerden yola çıkan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye- ABD İş Konseyi (TAİK) temas trafiğini hızlandırmaya hazırlanıyor. 

Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaret hacmi 75 milyar dolara çıkacak. İki ülke lideri tarafından açıklanan bu hedeflerden yola çıkan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye- ABD İş Konseyi (TAİK) temas trafiğini hızlandırmaya hazırlanıyor. TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, ABD ile hedefl enen ticaret hacmine ulaşmak için TAİK olarak Kongre’de lobi faaliyetlerini büyüteceklerini, iş dünyası temsilcileri olarak yılda bir defa yaptıkları ortak konferans sayısını ikiye çıkartacaklarını söyledi. Yalçındağ, “İlişki ve diyalog. Bizim bunları eksik yaptığımız ortada. 2023 yılında ABD ile ticarette 75 milyar dolarlık hacmi yakalayabiliriz” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ile DEİK bünyesindeki Türkiye- ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council’ın (ATC) 37’nci yıllık ortak toplantıları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “Biz bu konferansı yakın geçmişte iki defa iptal ettiğimiz için buraya gelirken stres seviyemiz üst noktadaydı. İki tarafın katılma isteksizliğinden dolayı iptal edilmişti. Bugünlerde sorunlarımız olmasına rağmen bu kez aksine iki tarafın da istekli olduğunu gördük. İlgi gerçekten çok yüksekti. Son 15 yılın en yüksek ilgisiyle karşılaştık. Konferansa 700 kişinin üzerinde katılım oldu. Türkiye’den üç bakanımızın üst düzeyde temsili önemliydi. ABD ve Türkiye taraflarında iki Başkanın birlikte belirlediği 75 milyar dolarlık ticaret hedefi sebebiyle bu etkinliğin stratejik önemi arttı” dedi.

Yalçındağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonrasında yaptığı balkon konuşmasında “En önemli gündem ekonomi olacak” sözünü hatırlatarak “Dolayısıyla biz de TAİK ve iş alemi olarak Washington temaslarında amacımıza ulaştık” dedi.

Yalçındağ, Türk işadamları olarak bir iş planı hazırlayarak Türkiye’yi anlatacaklarını ticaret hacminin artırılması noktasında da proaktif bir şekilde çalışacaklarını aktardı. Yalçındağ’ın verdiği bilgiye göre yılda bir defa Washington’da düzenlenen ortak konferans artık 6 ayda bir olmak üzere iki defa yapılacak. Biri Washington’da diğer Ankara’da olacak. Daha sonra da bu sayının 4’e kadar çıkartılması planlanacak. Ayrıca 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için sektörlerle ilgili bir rapor hazırlayıp iki ülke başkanına sunulacak.

Beyaz Saray değer kattı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşme hatırlatıldığında, “Beyaz Saray görüşmesi konferansa başka bir değer kattı. Bakan düzeyinde Beyaz Saray’da bir Başkan ile yapılan ilk görüşmeye imza atıldı” ifadelerini kullanan Yalçındağ, “Ayrıca Washington’da çok farklı yerlerde görüşmeler de oldu. Aslında buraya gelirken çok umutlu değildim ama şimdi çok ümitliyim” dedi. TAİK Başkanı Yalçındağ, “Türkiye ve ABD arasında yaşanan gerginliğin bu aralarda son bulması lazım. Yoksa geri dönülemez zararları olan bir manzara ile karşılaşırız” değerlendirmesini de yaptı.

‘En verimli toplantılara imza atıldı’

Washington temaslarını değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Geçen hafta Cumhurbaşkanımız ile birlikte ABD seyahati öncesinde Rusya’ya gittik. Son zamanlarda çıktığımız seyahatler içinde en memnun olduğumuz görüşmeler gerçekleşti. Türkiye’den 27 firma ile gittik. Başkan Putin ile 2.5 saat geçirdik. Tüm taleplerimizi ve sorunlarımızı anlatma fırsatı bulduk. Oradan ABD’ye geldik. Burada da çok etkili ve verimli görüşmelerimiz oldu” dedi. Olpak ayrıca, Rusya ile 26 milyar dolar olan karşılıklı ticareti 100 milyar dolara, ABD ile 25 milyardan 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda iş dünyası olarak önümüzdeki dönemde çok çalışacaklarını ve yeni yöntemlerle bu hedeflere hızla ulaşmayı planladıklarını anlattı.


Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,797 µs