En Sıcak Konular

Nükleer enerji için 40’tan fazla imza

22 Nisan 2019 08:07 tsi
Nükleer enerji için 40’tan fazla imza Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un 15-16 Nisan’da Soçi’de düzenlediği Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO-2019, yeni nesil nükleer santrallerin tanıtıldığı ve çeşitli işbirliği anlaşmalarına imza atıldığı bir etkinlik oldu.

Nükleer enerji için 40’tan fazla imza

DÜNYA 

Akkuyu Nükleer Santralı yapımını sürdüren Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un 15-16 Nisan’da Soçi’de düzenlediği Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO-2019, yeni nesil nükleer santrallerin tanıtıldığı ve çeşitli işbirliği anlaşmalarına imza atıldığı bir etkinlik oldu.

 Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu'nun inşaasına devam eden Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un 15-16 Nisan'da Soçi'de düzenlediği küresel, sanayi ve tartışma etkinliği Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO-2019'da 40'tan fazla işbirliği anlaşması için imza töreni düzenlendi. 13 bin metre karelik sergi alanına sahip olan fuar alanında 650’yi aşkın şirket ağırlandı. ATOMEXPO-2019 Forumu etkinliklerine 4 binden fazla delege ve konuk katıldı.

Barışçıl atom, ülke ekonomilerini büyütür

Sloganı “Daha iyi bir yaşam için nükleer teknolojiler” olan forumun açılışında konuşan Rusya Federasyonu Merkez İdari Yönetim Başkan Yardımcısı ve Rosatom Denetleme Kurulu Başkanı Sergey Kiriyenko, şunları söyledi:
Birleşmiş Milletler'in sürdürülebilir kalkınma için iki küresel görevi yapması gerekiyor. İnsanlığı yoksulluktan kurtarmak ve dünyayı iyileştirmek. Bu konuda ne ilk ne de ikincisi, yeterli enerji rezervi olmadan çözülemez. Nükleer enerji tüm bu sorunların çözülmesinde kilit rol oynayabilir. Gerçekten de, temiz ve güvenilir bir enerji kaynağının yanı sıra, barışçıl atom, bilimin, eğitimin, ilaçların, tarımın ve su kaynaklarına erişimin gelişmesine de katkıda bulunuyor. Şunu da vurgulamak gerek ki, bir nükleer enerji santralinin inşası, her bir ülkenin ekonomisini büyütür. Böylece kendisine iyi sonuç çıkaran bir itici güç haline gelir."

Yeni bilgi ve teknoloji kullanımı çok önemli

Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev de BM'nin 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin atom teknolojisi sunan çözümlerle temas ettiğini belirterek, aynı zamanda yeni bilgi ve teknolojileri uygulamanın önemine dikkat çekti. Likhachev, “Yeni bilgiye ihtiyacımız var. Hem acemi hem de nükleer enerjinin kurucuları olan herhangi bir ülke, atom teknolojilerinin popülasyon içindeki bilgisini ve alaka düzeyini korumalı ve geliştirmeli. Sadece dünya nükleer endüstrisinin kaynaklarının toplu kullanımı, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak” dedi.

Enerji, sanayi, bilim, tıp ve tarımdaki uygulamalar

Forum sırasında iki gün boyunca düzenlenen yuvarlak masa toplantılarında ileri atom teknolojilerini kullanan yenilikçi gelişim konularına ilişkin tartışmalar da yapıldı. Uzmanlar, nükleer ve radyasyon teknolojilerinin enerji, sanayi, bilim, tıp ve tarımdaki uygulamalarını inceledi, karbon içermeyen üretimdeki ana eğilimleri ve küresel ortaklıkların sürdürülebilir kalkınmayı sağlamadaki rolünü tartıştı. Katılımcılar, ekonominin enerji ve diğer sektörlerde altyapı projelerinin geliştirilmesi için yeni dijital çözümler ile tanıştı. Bilginin korunması ve insan sermayesinin geliştirilmesi alanındaki zorluklar, yatırımları çekmek için modern yaklaşımlar, nükleer endüstrinin sürdürülebilir kentsel kalkınmaya katkısı, uluslararası enerji projeleri ve daha birçok konu da bu forumda tartışıldı.

Elkon Elektrik, Rosatom'la stratejik işbirliği anlaşması imzaladı


Forumda Rosatom’un enerji mühendisliği bölümü JSC Atomenergomash, Enstrüman Mühendisliği Özel Araştırma Enstitüsü A.Ş. (JSC SNIIP) ile Türkiye’den Elkon Elektrik arasında Stratejik İşbirliği ve Ortak Eylem Anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre, taraflar gemi ve gemilerin yapımında kullanılan belirli türdeki deniz elektrik ve otomasyon bileşenlerinin ve ekipmanlarının üretiminin yerelleştirilmesi için ortak projeler uygulamak amacıyla işbirliği geliştirmeyi planlıyorlar. 
Anlaşmayı, Atomenergomash’ın Atom Enerjisi ve Yeni İşletmelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alexander Rantsev, JSC SNIIP Genel Müdürü Igor Burtsev ile Elkon Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje ve Tasarım Müdürü Serdar Özbay imzaladı. Anlaşma, Rus tersanelerinde yeni bina siparişlerinin tasarlanması ve inşasında; ekipman, ürün ve bileşenlerinin mümkün olan en üst düzeyde uygulanmasının yanı sıra ortaklıklar, çözümler ve en üst düzeyde uygulama geliştirmeyi amaçlıyor. 
İşbirliği çerçevesinde, taraflar Rus tersanelerinde kullanılan gemi parça ekipmanlarını analiz edecek ve aynı zamanda değiştirme, AR-GE ve modernizasyon programları hazırlayacak. Elkon Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje ve Tasarım Direktörü Serdar Özbay, “Türkiye ile Rusya arasındaki sıcak ilişkiler, gemi inşa sanayiine de fayda sağlayacak. Avrupa'daki gemi inşa endüstrisindeki en önemli deniz elektrik mühendisliği şirketlerinden biri olan Elkon, Ar-Ge merkezimizde geliştirilen teknolojilerle Rusya'nın katma değerli projelerinde ortak olmaktan mutluluk duyacaktır” dedi.

Hangi firmalar ödül aldı?

Forumda nükleer endüstrinin gelişimine ve insan enerjisinin yararına atom enerjisinin kullanımına önemli katkılarda bulunan dünya sanayi şirketlerinin olağanüstü hizmetleri için uluslararası profesyonel bir ödül olan ATOMEXPO Ödülleri’nin ikincisi düzenledi. Ödülün sahipleri: “Yaşam kalitesini artırmak için atomik teknolojiler” kategorisinde “Brezilya'da geliştirilen bir elektron hızlandırıcılı çok amaçlı gama ışını ve mobil kurulum” projesi (IPEN-CNEN / SP), “Gelecek için yenilikler” kategorisinde nükleer atıkların işlenmesi için ileri teknolojiler geliştirme projesi (Marubeni Utility Services Ltd., Japonya), “İnsan Sermayesi Gelişimi”kategorisinde UAEK “Nükleer Enerji Yönetimi Okulu” projesi, “En İyi Başlangıç” kategorisinde Tianwan NPP'nin (Çin) inşaat projesi, “Kamu Kabul Edilebilirliği” kategorisinde ise Paks Nükleer Santrali (Macaristan) tarafından uygulanan “Yaratıcı Enerji” projesi oldu.

Leningrad santralında 3 kat daha fazla güvenlik sistemi var



ATOMEXPO Fuarı etkinlikleri çerçevesinde St. Petersburg yakınlarındaki Sosnoviy Bor kentinde bulunan Leningrad Nükleer Santral İstasyonu da basın mensuplarına gezdirildi. Fotoğraf çekiminin yapılmadığı santrale giriş çıkışlarda aşırı güvenlik tedbirleri dikkat çekti. Leningradskaya NGS-2 Baş Mühendisi Alexander Vilyaev, Akkuyu'dakinin benzeri olan santral hakkında şu bilgileri verdi:
“3+ VVER son teknoloji üniteler ve 3+ nesil NGS’lerin kullanımı konusunda çok tecrübeliyiz. Rusya'da ve yurtdışında yapıyoruz. Güvenlik sistemleri, önceki teknolojilere göre çok gelişmiş. Fukuşima’ya benzer kazanın burada yaşanması imkansız. Standart VVER’den 3 kat fazla güvenlik sistemleri var. 60 yıllık kullanım ömrü öngörüldü. Reaktörün kılıfı hasar görmeden ve demir yorgunluğu oluşmadan 60 yıl çalışabileceği kanıtlandı. Önceki nesilde bu süre 30 yıldı. Şu anda işletmede tek ünite var. Bir diğer ünite de işletmeye girmek üzere. Diğer üniteler de hızlı bir şekilde inşa edilecek. 9 Mart 2018 tarihinde elektrik üretmeye başladı. İlk ünite 10 yılda inşa edildi. Tek ünitede 700 kişi çalışıyor. Katı ve sıvı nükleer atıkların gömülmesiyle ilgili ayrı prosedürler var. Son 20 yıl içinde hem Rusya'da, hem yurtdışında çok sayıda ünite açıldı. Son 20 yıldaki tecrübemizle bu teknolojinin çok iyi olduğunu tüm dünyaya kanıtladık."



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,609 µs