En Sıcak Konular

Akkuyu, İstanbul'un ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayacak

22 Nisan 2019 08:16 tsi
Akkuyu, İstanbul'un ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayacak Rosatom yetkilileri Soçi'de, elektrik fiyatı, finansman modeli ve nükleer atıklara ilişkin sorularımıza yanıt verdi.

Akkuyu, İstanbul'un ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayacak

DÜNYA 

Rosatom yetkilileri Soçi'de, elektrik fiyatı, finansman modeli ve nükleer atıklara ilişkin sorularımıza yanıt verdi.

Dünya çapında 300'den fazla nükleer işletmesini ve 250 bin çalışanı bünyesinde barındıran Rosatom tarafından Mersin'in Gülnar ilçesinde inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santralı, her biri 1200 MW güce sahip VVER-1200 tipi "III+" nesil reaktörlü 4 güç ünitesinden oluşacak.

İşletme ömrü 60 yıl olup 20 yıl daha uzatma imkanı bulunacak. İşletmeye alındıktan sonra yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretilmesi planlanıyor. Bu miktar İstanbul'un yüzde 90 ihtiyacını karşılayacak, Türkiye'nin ise yüzde 10'u ölçeğinde bir enerji sağlayacak.

Anlaşma uyarınca 7 yıl içinde 1. ünitenin işletmeye alınması öngörülüyor. Taraflar ilk ünitenin 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünde işletmeye alınmasını sağlamak için yoğun işbirliği yürütüyor.

3 Nisan 2018'de temeli atılan santralin inşaatı yoğun bir şekilde sürerken 2022 ve 2023 yıllarında projeye 10 binden fazla çoğu yerel bölge sakinlerinden oluşan işçi ve uzmanın katılması bekleniyor.

Proje kapsamında Türk tedarikçi şirketler de önemli işler üstelendi. İnşaat çalışmaları yerel yüklenici şirketlerin katılımıyla yapılıyor. Ön değerlendirmelere göre Türk tarafı, Akkuyu NGS yapımı sürecindeki çalışmaların yüzde 40'ını gerçekleştirecek.

Ayrıca NGS için Türk personelin yetiştirilmesine ilişkin işbirliği devam ediyor. 2018'de Rusya'ya eğitim için gönderilen 35 Türk öğrenci mezun oldu ve halen şirkette istihdam ediliyor. Şubat 2019'da mezun olan 53 kişiye de iş teklifi sunuldu. 140 öğrenci daha Rusya'da eğitime devam ediyor.

Rosatom yetkilileri Soçi'de sorularımızı yanıtladı:
◗ Akkuyu Nükleer Güç Santrali finansman modelinin diğer ülkelerdeki Rosatom projelerindeki farkı nedir?

Akkuyu Projesi, Built-Own-Operate (BOO)/Yap-Sahip Ol-İşlet modeli ile gerçekleştirilmektedir. BOO durumunda NGS tedarikçisi, inşa edilen NGS'nin yatırımcısı veya ortak yatırımcısı, sahibi veya ortak sahibi olarak hareket ettiği ve ayrıca santralin işletme aşaması boyunca temettüler aldığı için BOO modeli bu konuda bir EPC sözleşmesi (Engineering- Procurement-Construction) temelindeki işbirliğinden farklı.

NGS inşası ile ilgili olarak BOO, tedarikçinin ve proje yatırımcısının sözleşmenin imzalanmasından tasarım, yapım ve işletme işlerinden, işletmeden çıkarılmaya kadar NGS yaşam döngüsünün tüm aşamalarına katıldığı bir model. Projenin gerekli bir yasal temelinin olduğu, projenin ekonomik bileşenini sağlayan, inşa edilen NGS'nin elektrik satışı için sözleşme yapma imkanına sahip olan Türkiye'de uygulanması önemlidir.

Rosatom dünyada nükleer enerji alanında tam bir üretim döngüsü sağlayan tek şirkettir. Kapsamlı tam devir projesini uygulamak için tüm kaynaklara sahibiz. Rosatom için Akkuyu anahtar teslimi çözüm sunmak için bir imkandır. Proje, NGS'nin projelendirilmesine ve inşa edilmesine ek olarak finansman çözümlerini, yakıt teminini, hizmeti, kullanılmış nükleer yakıtın yönetimini, işletmeden çıkarılma konusunda entegre çözümlerin yanı sıra, ulusal personelin eğitimini, Türkiye'de nükleer yetkinliklerin nükleer alt yapının geliştirmesine yardımı içerir. Akkuyu'nun 20 milyar dolar olarak belirlenen maliyeti ortalama dünya uygulaması seviyesindedir.

◗ Türkiye, Akkuyu'da üretilen elektriğin yarısının kilovat saat başına 12.35 sent fiyatıyla, yani Türkiye'deki 4-5 sentlik elektrik piyasası fiyatından daha yüksek bir fiyatla satın alınmasını garanti etti. Bu durum, Akkuyu'nun yüzde 100 yerine yarı kapasitede çalışmasına yol açar mı?

Akkuyu tam kapasite ile çalışacak, üretilen elektriğin ortalama yüzde 50'si, devlet üretim ve dağıtım şirketi olan EÜAŞ'a satılacak, gerisi serbest piyasaya sunulacak. Projede birkaç olası senaryo var. Proje yapısı (üretim hacminin yüzde 50'sinin ortalama sabit fiyatı dahil) projenin uzun vadede sürdürülebilirliğini sağlar. Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve nüfusu nedeniyle elektrik talebi daima artacaktır. Anlaşma kapsamında ise belirlenen tarife değişmeden aynı kalacaktır. Her bir ünitenin işletmeye alınmasından sonra 15 yıl boyunca inşa edilen NGS için elektrik satış koşulları, projenin uygulanması esas olarak anlaşmalarda belirlendi. Kilowatt-saat başına öngörülen 12.35 kuruş tarifesi ağırlıklı ortalamadır. 15 yıllık bir sürenin ardından Akkuyu NGS'nin tüm üniteleri tarafından üretilen elektriğin tamamı serbest piyasada satılacaktır. Akkuyu şirketinin serbest piyasada elektrik satışından elde ettiği gelirin yüzde 20'sini Türkiye tarafına ödeyeceği, bu nedenle fiyatlar ne kadar yüksek olursa olsun Türkiye'nin inşa edilen NGS'nin elektrik satışından daha fazla para alacağı unutulmamalıdır.

◗ Akkuyu'da radyoaktif atıklara ne olacak. Depolama işlemi nerede yapılacak. Bu konuda sorumlu ülke Rusya mı, Türkiye mi?

Türkiye, uluslararası nükleer hukuka bağlı Birleşmiş Milletler üyesidir. Nükleer atık yönetimi de dahil olmak üzere nükleer enerji kullanımıyla ilgili tüm konular, uluslararası sözleşmelere tabidir ve uluslararası örgütlerin kontrolü altındadır. Akkuyu'daki atık bertaraf konusu, karar aşamasındadır. Türk hükümetiyle hem ekonomik, hem de çevresel bileşenlerin göz önünde bulundurulması gereken, çeşitli seçenekler üzerinde görüşüyoruz. Müzakerelerin sonuçlarına göre kullanılmış nükleer yakıt ile ilgili ayrı bir belge imzalanacak. Zamanı gelince bu konu hakkında da kamuoyu bilgilendirilecek.


Bu haber 1,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,804 µs