En Sıcak Konular

'Vergide kapsamlı revizyon ihtiyacı var'

24 Nisan 2019 08:05 tsi
'Vergide kapsamlı revizyon ihtiyacı var' Vergi Hukukçusu Ahmet Ak, istisna ve muafiyetlerin azaltılmasının uzun süredir politika metinlerinde olmasına rağmen adım atılamadığını hatırlattı. Ak, vergi aflarının da vergi tahsilatında sorun oluşturduğunun altını çizdi.

'Vergide kapsamlı revizyon ihtiyacı var'

DÜNYA 

Vergi Hukukçusu Ahmet Ak, istisna ve muafiyetlerin azaltılmasının uzun süredir politika metinlerinde olmasına rağmen adım atılamadığını hatırlattı. Ak, vergi aflarının da vergi tahsilatında sorun oluşturduğunun altını çizdi. 

Vergi Hukukçusu ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ak, ekonomide yaşanan sorunların azaltılmasında kapsamlı bir vergi revizyonunun önemli katkı sağlayacağını söyledi. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Ahmet Ak, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurularak kapsamlı bir çalışmanın başlatılmasını önerdi. Ak, tarım, dolaylı vergiler ve mükellef hakları alanlarında acil düzenleme yapılmasını önerdi.

Tarımda 3 yıllık vergi avantajı

Gerek yaşam koşulları, gerekse enflasyonla mücadele açısından tarımın önceliklerden biri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ahmet Ak, tüketim kooperatiflerinin kurumlar vergisinden muaf tutulmasını, ayrıca zirai ürün tevkifat oranlarının düşürülmesi gerektiğini belirterek, “Bu konuda atılacak en önemli adımlardan biri de, zirai ürünlere uygulanan tevkifat oranlarının sürekli olmasa da geçici olarak örneğin 3 yıl düşürülmesidir” dedi.

Büyükşehir düzenlemesinde mahalleye dönüştürülen köylerin statüsünün tekrar ele alınmasını öneren Ahmet Ak, “Aslında tarım arazilerinin yer aldığı köylerin statüsü emlak vergisine esas olmak üzere yeniden düzenlenmeli, tarım arazilerinden arsa vasfıyla alınan emlak vergisi uygulaması yerine, arazi vasfına göre vergi alınması sağlanmalı” dedi.

İstisna ve muafiyetlerin azaltılmasının uzun süredir politika metinlerinde olmasına rağmen adım atılamadığını hatırlatan Vergi Hukukçusu Ahmet Ak, vergi aflarının da vergi tahsilatında sorun oluşturduğunun altını çizdi. “Azgelişmiş ülkeler vergi denetiminde mal hareketlerini takip ederken, gelişmiş ülkeler daha çok para hareketlerini takip eder. Bu kapsamda piyasada mal hareketleriyle birlikte para hareketlerinin de takibi sağlanmalıdır” diyen Ahmet Ak, dolaylı vergilerin de adaletsiz bir yapının ortaya çıkmasına yol açtığını anlattı. Prof. Dr. Ahmet AK, “KDV ve ÖTV’de piyasanın kendi ticari geleneklerine göre oluşan kayıt dışılığın önlenmesi için sağlıklı bir şekilde denetlenmesi gerekir” dedi. 
Kurumlar vergisi indirilmeli

Sermayenin düşük vergili ülke ve bölgelere gitmesinin ayrı bir vergileme sorunu doğurduğunu anlatan Ahmet Ak, “Kurumlar vergisi oranının kademeli olarak düşürülmesi ülkemizi vergi rekabeti açısından avantajlı hale getirecek ve vergi tahsilatını artırabilecektir. Ancak bu sorunun çözümünde kurumlar vergisi dışında da bazı vergi düzenlemelerine ihtiyaç vardır” diye konuştu. Sadece beyanname sisteminin iyileştirilmesinin yetmeyeceğini, dijital ekonomi içindeki kazançların vergilenmesinin de sağlanması gerektiğini belirten Ahmet Ak, vergi denetiminin de yeniden tasarlanması gerektiğini bildirdi.

Gelir vergisinde de asgari ücretin vergi dışı bırakılması, aşan kısmın da daha adil bir şekilde vergilenmesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Ak, böylece emek gelirlerine avantaj sağlanmış olacağını anlattı.


Bu haber 1,728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,332 µs