En Sıcak Konular

Japon rüzgarı hız kesmiyor; Bursalı Emaş da satılıyor!

10 Haziran 2019 08:12 tsi
Japon rüzgarı hız kesmiyor; Bursalı Emaş da satılıyor! Bir Türk şirketi daha Japonların oluyor. Türkiye’nin önemli plastik üreticilerinden Emaş, 3 Japon devinin birlikte kurduğu ortak bir şirkete devrediliyor.

Japon rüzgarı hız kesmiyor; Bursalı Emaş da satılıyor!

DÜNYA 

Bir Türk şirketi daha Japonların oluyor. Türkiye’nin önemli plastik üreticilerinden Emaş, 3 Japon devinin birlikte kurduğu ortak bir şirkete devrediliyor.

Son yıllarda Türkiye’de en fazla şirket alanların menşesi sorulsa büyük ihtimalle yanıtı Japonya olurdu. Denso, Marubeni, Nikkei, Toyo, Taheda Pharma, Ajinomoto, Mitsui, Kansai, Hitachi, GS Yuasa, Mitsubishi gibi ciroları milyar dolarlarla ölçülen Japon devleri, son 5 yılda yaklaşık 2 milyar dolar ödeyerek pek çok Türk şirketine ya ortak oldu ya da tamamını satın aldı. 2019’da da Türkiye’de Japon rüzgarı devam etti ve sektörün önemli oyuncularından Betek, Japon devi Nippon Paint’e devredildi. Japonya’nın en önemli kimya devlerinden DIC Corporation’a ait Sun Chemical, İzmir’de üretim yapan Makrochemical Endüstriyel Kimyasalları adlı şirketin tamamını satın almak için Rekabet Kurumu’ndan onay alırken, Sabancı Holding’e ait Temsa’nın iş makinaları birimi de Japon Marubeni ile masada. İşte bu listeye bir şirket daha ekleniyor. Bir Türk şirketi daha Japonlar tarafından satın alınıyor.

Türkiye’nin önemli plastik üreticilerinden olan Emaş satılıyor. Ancak tek bir Japon şirketine değil. 3 Japon devinin birlikte kurduğu ortak bir firmaya devrediliyor.

SUMITOMO, ITOCHU VE TOYO KURDU

İmzaların geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız atıldığı Emaş’ı alan ise İngiltere’de kurulu bulunan Sumika Polymer Compounds Europa. Her ne kadar Londra merkezli görünse de bu şirketin ortakları 3 Japon devi. 2007’de İngiltere’de konsorsiyum şeklinde kurulan Sumika’nın yüzde 55.1’i Sumitomo’nun. Geri kalan yüzde 19.9’luk hisse Itochu Corporation’a, yüzde 25 ise Toyo Ink’e ait.

1615 yılında kurulan Sumitomo, Japonya’nın en eski gruplarından. 404 yıl önce bir Budist rahip olan Sumitomo Masatomo tarafından kurulan bu devin 47 milyar dolarlık cirosu, 73 binden fazla çalışanı var. Japon devlerine verilen Keiretsu unvanına sahip Sumitomo Group, 18 milyar dolarla dünyanın en değerli 291’inci şirketi.

1858 yılında Osoka’da kurulan Itochu, Japonya’da “sogo shosha” adı verilen genel ticaret devlerinden biri. Fortune Global tarafından 44.7 milyar dolarla dünyanın en büyük 215’inci firması olarak geçiyor.

3 FABRİKASI VAR

Dünyanın en büyük mürekkep şirketlerinden biri olan ve Türkiye’de de faaliyet gösteren Toyo Ink ise Manisa’da üretim yapıyor. 2016 yılında DYO'nun mürekkep bölümünü satın alarak Türkiye'ye yatırımlarını başlatan Toyo Ink’in kökleri 1896 yılına uzanıyor. Kamatoro Kobayashi tarafından Tokyo'daki ilk mürekkep dükkanını kurulmasıyla faaliyete başlayan şirketin 8 binden fazla çalışanı var.


Bu haber 2,560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,580 µs