En Sıcak Konular

Katarlı yatırımcı 4.6 milyar lirasını geri götürdü

12 Haziran 2019 07:54 tsi
Katarlı yatırımcı 4.6 milyar lirasını geri götürdü Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul’da portföyü olan yabancı yatırımcılar arasında ilk 5 ayda Katarlı yatırımcıların hareketleri dikkat çekti.

Katarlı yatırımcı 4.6 milyar lirasını geri götürdü

DÜNYA 

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul’da portföyü olan yabancı yatırımcılar arasında ilk 5 ayda Katarlı yatırımcıların hareketleri dikkat çekti. Katarlıların bu süreçte yaklaşık 4,6 milyar liralık çıkış yaptığı gözleniyor...

Borsa İstanbul’da yatırımcı, gündemdeki konulara kitlendi. TCMB’nin bugün yapacağı PPK toplantısından faiz değişikliği beklemeyen piyasalar, içerideki S-400 belirsizliği ve 23 Haziran’da yapılacak seçim sonuçlarına kitlenirken, dışarıda ise ABD verileri ve FED’in 18-19 Haziran toplantısına odaklandı. Yılbaşından itibaren dolar kuru yüzde 9,45 değer kazanırken, euro yüzde 7,45 yatırımcısına kazandırdı. Borsa yatırımcısı ise ilk 5 ayda bir kazancı olmadı. Yeni yıla 91 bin civarından başlayan Borsa endeksi, mayıs ayını da yüzde 1’e yakın düşüşle 90500 civarından kapattı.

Bu süreçte Borsa İstanbul’da portföyü olan yabancı yatırımcıların hareketleri incelendiğinde, sadece ABD’li, Kanadalı ve İrlandalı yatırımcıların portföylerini artırdığı gözlenirken, yılın ilk beş ayında Katarlı yatırımcıların hareketleri dikkat çekiyor. Aralık ayında 14 milyar 745 milyon lira portföy değerine sahip olan Katarlı yatırımcıların portföyü mayıs ayında yüzde 30,95 yani 4 milyar 564 milyon lira azalarak 10 milyar 181 milyon liraya düştü.

Rus, Singapur ve Cayman adalarından çıkış

Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) yayımladığı 2018 Aralık- 2019 Mayıs verilerine göre, Borsa İstanbul’daki çıkış incelendiğinde Katarlı yatırımcıları Singapur, Rusya ve Cayman Adalarındaki fonlar takip etti. Borsa İstanbul Pay Senedi Piyasası’nda, Singapurlu yatırımcının portföy büyüklüğü 5 milyar 514 milyon liradan yüzde 18,72 düşerek 4 milyar 482 milyon liraya indiği dikkat çekiyor. Öte yandan, Aralık ayında 15 milyar 741 milyon lira portföyü olan Rus yatırımcının portföyü yüzde 15,91 düşerek 13 milyar 236 milyon liraya çekildiği gözlenirken, Cayman Adalarındaki yatırımcının ise 4 milyar 936 milyon lira olan portföy büyüklüğü yüzde 14,95 düşerek 4 milyar 198 milyon liraya indi.

ABD, İrlanda ve Kanadalı portfoyünü artırdı

MKK’nın Pay Senedi Piyasası’nda son 5 aylık veriler karşılaştırıldığında, portföyünü en fazla artıran ülkeler Borsa’da en yüksek paya sahip olan ABD’li yatırımcılar ile İrlanda ve Kanada oldu. Aralık ayında 59 milyar 905 milyon lira portföyü olan ABD’li yatırımcının 5 ayda portföyü yüzde 4,35 yükselerek 62 milyar 513 milyon liraya, aralık ayında 7 milyar 879 milyon lira yatırımı olan İrlandaki yatırımcının portföyü ise yüzde 8,28 yükselerek 8 milyar 531 milyon liraya çıktı. İrlandalı yatırımcının portföyü ise 3 milyar 786 milyon liradan yüzde 6,37 yükselerek 4 milyar 27 milyon liraya çıktı.

Birleşik Krallıktan 7 yatırımcı gitti

Bu arada ülke bazında yatırımcı sayısı incelendiğinde ise ilk 5 ayda çok ciddi giriş çıkışlar gözlenmiyor. Yılın ilk 5 ayında 4 ABD, 3 İrlanda ve 1 Kanadali yatırımcı giriş yaparken, Birleşik Krallık’tan 7, Hollanda ve Lüksemburg’dan 4, Cayman Adalarından 3 yatırımcının çıkış yaptığı gözlendi.

Yatırımcı sayısı incelendiğinde ise en yüksek yatırımcı yine ABD’liler olduğu gözleniyor. Borsa İstanbul’da 1223 civarında ABD’li yatırımcı bulunurken, 381 Birleşik Krallıktan, 252 Lüksemburg’dan, 121 Hollanda, 157 de İrlanda’dan yatırımcı işlem yapıyor. Bu arada Cayman Adaları’ndan da 108 yatırımcı Borsa İstanbul’da mevcut.

Yabancı oranı yüzde 63,90’a indi

Bu arada son 5 ayda yabancı takas oranı incelendiğinde ise aralık ayında yabancı yatırımcıların yüzde 65,01 olan takas oranı, en son açıklanan veri olan 23 Mayıs itibarıyla yüzde 63,90’na indiği gözlendi. 



Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,423 µs