En Sıcak Konular

Faiz düşüşünde en güçlü sığınak İsviçre Frangı!

12 Haziran 2019 07:56 tsi
Faiz düşüşünde en güçlü sığınak İsviçre Frangı! Küresel piyasalarda Fed’in faiz indireceği beklentileri güçleniyor.

Faiz düşüşünde en güçlü sığınak İsviçre Frangı!

DÜNYA 

Küresel piyasalarda Fed’in faiz indireceği beklentileri güçleniyor. Faiz piyasalarında gelecek 12 ay içinde 78 baz puan faiz düşüşünün fiyatlandığını bildiren JP Morgan, ‘faizler düşerse kazanan İsviçre Frankı olur” diyor... 

ABD işgücü piyasasına ilişkin mayıs ayı verilerinin beklenmedik bir şekilde zayıf çıkması ve geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’in enflasyonun gelecek aylarda aşağı yönlü hareket etmesi durumunda faizleri gözden geçireceklerini söylemesi Fed’in bu yıl faiz indirimine gitme olasılığını artırdı. JP Morgan, Credit Suisse ve Barclays gibi uluslararası kurumlardan art arda gelen 2019 yılı içerisinde Fed’in faiz indirimi yapacağı yönünde tahminler yaparken, ilk faiz indiriminin 30-31 Temmuz toplantısında gerçekleşebileceği belirtiliyor. Bunun gerçekleşmesi halinde ‘yatırımın en iyi adresi ne olur?’ sorularını gündeme getirdi. Amerikan finans kuruluşu JP Morgan ‘Fed’in faiz indirmesi halinde kazanan İsviçre Frangı olur’ diyor. Fed’in faiz indirimine gitmek üzere olduğuna ilişkin spekülasyon büyürken, tarihi veriler İsviçre Frangı’nda yükseliş şansının büyük olduğun gösteriyor. JPMorgan Chase & Co.’ya göre İsviçre Frankı 1981, 1989, 2001 ve 2007’deki dört faiz indirimi döngüsünde de en iyi performans gösteren para birimi oldu. ABD hazine tahvili faizleri düşerken frankın yükselmesi de aynı sürecin tekrarlayabileceğini işaret ediyor. Pazartesi günü frank tahminini güncelleyen banka, aynı sürecin tekrarlayacağını düşünüyor. JPMorgan Döviz stratejisti Paul Meggyesi, “Küresel ekonomide yavaşlama ve risk piyasaları frank için hızlı kazanç potansiyeli sağlıyor” dedi. Banka daha önce 0.98 olan dolar/frank tahminini güncelledi ve frankın dolar karşısında 0.95 ile Mart 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıkacağı öngörüsünde bulundu. Faiz piyaslarında gelecek 12 ay içinde 78 baz puan faiz düşüşünün fiyatlandığını bildiren JP Morgan, ‘faizler düşerse kazanan İsviçre Frangı olur” değerlendirmesi yapıyor.

Son 1 ayda %2 değerlendi

ABD’de resesyon tartışmaları yaşanmaya başlamasından bu yana frank değer kazanıyor. Son 1 ay içinde frank dolar karşısında yüzde 2 ile diğer G10 paraları içinde en fazla değer kazanan para birimi oldu. Mayısın ilk haftalarında dolar karşısında 1.015 düzeyinde olan frank, bu hafta 0.99 seviyesine kadar güçlendi. JP Morgan’a göre, İsviçre’nin GSYH’nin yüzde 10’una denk gelen cari fazlası frankı güçlü bir sığınak yapıyor. Japon Yeni, bu tip durumlarda frangın en önemli rakibi olarak öne çıkıyor.

Ancak Fed’in 1981, 1989, 2001 ve 2007’deki parasal gevşeme dönemlerini takip eden 12 aylık süreçte İsviçre Frankı’nın Yen’den daha iyi performans gösterdiğine dikkat çekiliyor. Frank aynı zamanda ABD’de yaşanan son beş resesyon döneminde en iyi performans gösteren 3 para birimi arasındaydı.

İçeride faiz indirimi yılın ikinci yarısında başlayabilir!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) bugünkü toplantısı öncesinde değerlendirmelerde bulunan ekonomistler, jeopolitik belirsizliklerin devam etmesi, risk priminin yüksek seyretmesi, enflasyonunun seviyesini şimdilik koruması gibi nedenlerle politika faizinde değişiklik olmayacağını öngörüyor.

Ancak ekonomistler, PPK toplantısında gelecek döneme ilişkin güçlü sinyallerin verilebileceğini, temmuz ayından itibaren politika faizinde düşüşün başlayacağını ve yıl sonuna kadar toplam 200-500 baz puanlık indirim yapılabileceğini tahmin ediyor. 2019’a Fed'den 3-4 faiz artırımı gelecek şekilde başlayan finansal piyasaların şimdi faiz indirimi beklentisine yöneldiğini anlatan bazı uzmanlar, gelişen ülkeler açısından destekleyici olan bu ortamda, TL varlıklarında daha fazla değer kazancı alanı gördüklerini söylüyor. Ancak para politikasında rahatlama adımının seçim sonrası döneme bırakılmasını bekleyen uzmanlar, haziran toplantısında sözlü söylemde faiz indiriminin sinyalinin güçleneceği, faiz indirim kararının da temmuz toplantısına bırakılacağını tahmin ediyor. 



Bu haber 1,424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,070 µs