En Sıcak Konular

İç pazar daraldı çimentocu ihracata yüklendi

12 Haziran 2019 08:01 tsi
İç pazar daraldı çimentocu ihracata yüklendi Yurtiçindeki projeler frene basınca çimentocu, rotayı yurtdışına kırdı.

İç pazar daraldı çimentocu ihracata yüklendi

DÜNYA 

Yurtiçindeki projeler frene basınca çimentocu, rotayı yurtdışına kırdı. Yılın ilk 5 ayında ihracatını yüzde 60 artıran sektör 383 milyon dolarlık dış satım yaptı. Yıl sonunda kapasite kullanımının da yüzde 53’lerden yüzde 38’lere gerilemesi bekleniyor... 

Avrupa’nın en büyük çimento üreticisi olan Türk çimento sektörü bu yıl ihracata ağırlık verecek. Özellikle iç pazarda yaşanan daralma nedeniyle ihracata yönelen sektör ilk 5 ayda ihracatını yüzde 60 oranında artırarak 383 milyon dolarlık ihracat yaptı.

Çimento endüstrisinin küresel ölçekte en büyük oyuncularının 100. kez düzenlenen INTERCEM Konferansı kapsamında İstanbul’da bir araya gelecek olması nedeniyle yapılan toplantıda konuşan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyyaz Ünal, “İç pazarda yılın ilk çeyreğinde yüzde 40’a varan daralma söz konusu. Global pazarda ise talep olması nedeniyle ihracata yöneliyoruz. Panama ve Suveyş Kanalı arasındaki ülkelere hitap ediyoruz. İlk 5 ayda ihracatımızı yüzde 60 oranında artırdık. Bu performansımızı yılın kalan bölümünde de devam ettirmeyi istiyoruz. Yılsonunda 2018’e göre yüzde 30 ihracat artışı sağlama hedefimiz var, bu hedefi tutturacağımıza inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

İlk 5 ayda 383 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını aktaran Ünal, ihracat artış oranıyla Türkiye’de yer alan 26 birlik içinde ilk 3’e girdiklerini kaydetti. Ancak asıl hedeflerinin daha karlı olması nedeniyle iç piyasa olduğunu anlatan Ünal, “İç pazarda yüzde 10 kar varken, dış pazarda bu oran yüzde 5’lere düşüyor. Fakat iç piyasada tüketim azalıyor. Türkiye’nin 2018’de yüzde 53 olan kapasite kullanım oranlarının yılsonunda yüzde 38’lere, iç tüketim miktarının ise 70 milyon tondan 50 milyon tonlara gerilemesini bekliyoruz” diye konuştu.

115 ülkenin çimentosu Türkiye’den

Türkiye’de yaklaşık 500 ihracatçı çimento firmasının faaliyet gösterdiğini ve 115 ülkeye çimento ihraç ettiklerini belirten Ünal, yurt genelindeki 55 entegre fabrika ve 19 bin sektör çalışanıyla Türkiye’ye ekonomik değer katmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi. Ünal, şunları kaydetti: “Bugün Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise dördüncü büyük üreticisi ve üçüncü büyük ihracatçısıyız. ”

“Fiyatlarımız Çin’in bile altında”

Toplantıda konuşan Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) ve TÇMB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Saka, “Türk Çimento Sektörü 2018 yılında, 54’ü entegre, 20’si öğütme olmak üzere toplam 74 tesisle, yaklaşık 70 milyon ton klinker ve 75 milyon ton çimento üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürmüştür. 2018 yılında üyeler tarafından üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 10’u ihracat edilmiştir” diye konuştu. Çimentocularla konutçular arasında yaşanan fiyat artışı iddialarına da değinen Saka, “Sektör olarak ciddi sıkıntı yaşamamıza rağmen enflasyonla mücadele kapsamında elimizden geleni yaptık. Girdilerimizin önemli bir bölümü döviz bazında olmasına rağmen maliyet artışını fiyatlarımıza yansıtmadık. Şu anda dünyanın en ucuz çimentosunu satıyoruz. Fiyatlarımız Çin’in bile altında” dedi.

34 ülkenin çimentocuları İstanbul’da buluşuyor

Çimento endüstrisinin küresel ölçekte en büyük oyuncuları, 100. kez düzenlenen INTERCEM Konferansı kapsamında İstanbul’da bir araya geliyor. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği, TÇMB ve ÇEİS işbirliğiyle 24-26 Haziran tarihlerinde İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de düzenlenecek konferansa 5 kıtadan, 34 ülke ve 52 şehirden 400 sektör temsilcisi katılacak.


Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,806 µs