En Sıcak Konular

Türkiye’yi biyoteknolojinin merkezi yapacaklar

12 Haziran 2019 08:02 tsi
Türkiye’yi biyoteknolojinin merkezi yapacaklar Türkiye'yi biyotekoloji üssü haline getirecek CinniGen İlaç'ın Tekirdağ'da kurduğu fabrika bugün açılıyor...

Türkiye’yi biyoteknolojinin merkezi yapacaklar

 DÜNYA 

Türkiye'yi biyotekoloji üssü haline getirecek CinniGen İlaç'ın Tekirdağ'da kurduğu fabrika bugün açılıyor... 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da faaliyet gösteren CinnaGen İlaç, 2 buçuk yıldır üzerinde çalıştığı ve Türkiye’yi biyoteknolojinin merkezi haline getirecek know how’a sahip fabrikasını bugün açıyor.

Toplamda 100 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçen fabrika, Türkiye pazarının ihtiyaçlarını üretmenin yanında 20 ülkeye de ihracat yapacak. Şirketin 2023 ihracat hedefi ise 100 milyon dolar olarak belirlendi. Türkiye pazarına 2016 yılında giren şirketin Tekirdağ’da ki Ar-Ge ve üretim tesisiyle birlikte hedefi de dünyanın ilk 10 biyoteknolojik ilaç üreticisinden biri olmak. Yeni fabrikayla birlikte ilk etapta Türkiye’nin 150 milyon dolarlık biyoteknoloji ithalatını durdurmak istediklerini belirten CinnaGen İlaç CEO’su Ferhat Farşi, “Türkiye şu an katma değeri yüksek olan ilaçları ithal ediyor. 1 milyar dolarlık bir biyoteknolojik ilaç ithalatı söz konusu. CinnaGen İlaç olarak fabrikamızın açıldığı bugün bu ithalatın büyük kısmını ülkede üretebiliriz” diye konuştu. İhracatın önemine değinen Farşi, “Türkiye’de katma değerli ihracatı artırmak gerekiyor. Biyoteknolojik ilacın ihracat değeri 1 kg için 1 milyon dolar civarındayken, kimyasal ilaç kg başına 17 dolar civarında” dedi. Önümüzdeki aylarda Türkiye’de açmayı planladıkları ikinci fabrikanın hazırlıklarına başlayacaklarını söyleyen Farşi, “Türkiye’yi Güney Kore gibi biyoteknolojide çok iddialı bir yere getirebiliriz” şeklinde konuştu.

Fabrika açılmadan ihracat başladı!

Fabrikanın henüz faaliyete geçmeden ihracata başladığını bildiren Farşi, “Sri Lanka, Ürdün, Bosna, Senegal, Ekvator, Fas, Katar, Cezayir, Vietnam, Moldova ve Sırbistan ile anlaşma imzaladık. Bunun dışında 12 ülkede görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Önümüzdeki yıllarda Avrupa’ya da ihracata başlayacaklarını ifade eden Farşi, aralarında MS hastalığının tedavisi için kullanılan ilaçla birlikte 3 önemli ürünlerini bu pazara satacaklarını bildirdi. Toplamında 20 ülkeye ihracat yapacaklarını kaydeden Farşi, “Ülkemize ithal edilen ürünler azaltılıp, bu ürünleri artık ihraç edebilen bir ülke konumuna yükseleceğiz” diye konuştu.

Ar-Ge’ye 70 milyon dolar ayırdı

Ar-Ge’ye 70 milyon dolar ayıran şirket, kanser ve MS gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak ilaçlar da üretecek. Onkoloji, romatoloji, büyüme hormonu ve kısırlık tedavisi gibi nadir görülen hastalıkların ilaçlarını da üretebilme kapasitesine sahip şirketin bunların yanı sıra 12 adet ürünü de geliştirme aşamasında bulunuyor. Türkiye'de büyümeyi hedefleyen şirketin ana hedefi ise biyoteknolojik ilaçların Türkiye başta olmak üzere dünyanın her yerindeki hastalar için kolay ulaşılabilir bir tedavi seçeneği olması yönünde.

Şirketlerinde 2 bin 300 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Farşi, “Bünyemizde aşağı yukarı 200 doktoralı eczacı bulunuyor. Cihazların başında doktoralı eczacı çalışıyor, Türkiye’de aynı şekilde 200 kişiyi istihdam edeceğiz” şeklinde konuştu. Farşi son olarak biyoteknoloji okulu açmak gibi bir fikirleri olduğunu da söyledi.


Bu haber 1,487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,650 µs