En Sıcak Konular

Tekstilcilerden Doğu’ya 30 bin istihdam için fabrika şartı

13 Haziran 2019 08:03 tsi
Tekstilcilerden Doğu’ya 30 bin istihdam için fabrika şartı TGSD Başkanı Hadi Karasu, Doğu ve Güneydoğu'da 30 bin kişiyi istihdam sağlayabileceklerini, ancak şartlarının fabrika binalarının yapımı ve eğitim merkezi kurulması olduğunu söyledi...

Tekstilcilerden Doğu’ya 30 bin istihdam için fabrika şartı

DÜNYA 

TGSD Başkanı Hadi Karasu, Doğu ve Güneydoğu'da 30 bin kişiyi istihdam sağlayabileceklerini, ancak şartlarının fabrika binalarının yapımı ve eğitim merkezi kurulması olduğunu söyledi... 

Devletin kapasite ve istihdam artışına çözüm olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yatırım çağırına tekstilcilerden olumlu yanıt var. Yatırım öncelikli bu bölgelere gitmek için şartları olduğunu dile getiren Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, “Bölgede kuracakları fabrika binasının yapılmasını, istihdam ofisi ve eğitim merkezi kurulmasını talep ediyoruz. Bunların yerine getirilmesi durumunda 30 bin kişiyi istihdam edebileceğiz. Bu bölgeye bilindik 10 firma yatırım yapmaya gittiğinde, arkasından gelenler de olacaktır” önerisini yaptı.

Bakanlıklara stratejik eylem planlarını ve isteklerini sunduklarını belirten Karasu, “Aslında çok da fazla bir şey istemiyoruz. Bizim yerinde yatırımı teşvik etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

2019 sektörümüz için çok zor geçecek

Hazır giyimcilerin çok zor şartlarda çalıştığını ve bu yılın tekstil sektörü için çok zor geçeceğini ifade eden Karasu, ters bir şey olmazsa sektörün yıl sonu ihracatının aşağı yukarı 18 milyar dolar olacağını söyledi. Karasu, ülkeler arası siyasi gerilimlerin de sektörü etkilediğini, İngiltere ile AB arasındaki Brexit anlaşması uygulamaya girdiğinde Türk ürünlerinin yüzde 20 daha pahalı hale gelecek olmasının da sektör için sıkıntı yaratacağını söyledi.

Öte yandan ABD Başkanı Trump’ın Çin’e uyguladığı yüzde 25’e varan ilave gümrük tarifelerinin sektöre pozitif yansıdığına işaret eden Karasu, Avrupalıların Çin’den mal alırken karşılaştıkları sıkıntıların Türkiye için avantaja dönüştüğünü kaydetti. Karasu, “Mesela şirket Çin’den sipariş vereceği zaman bunu bir sezon önceden yapması gerekiyor. Bizde ise bu durum ortalama 3 hafta sürüyor” dedi. Karasu, bunların Türkiye için avantaj olduğunu, ancak kapasite olmadan bu avantajı kullanamayacağını dile getirdi.

Dövizdeki hareketlilik sektöre yaramıyor

İç pazarda dövizdeki hareketliliğin ihracata yarıyor gibi gözükse de belli bir limitin üstünün ihracatçı için zararlı olduğunu dile getiren Karasu, “Dövizin stabil olmasını temenni ediyoruz. Doların 5-6 TL olması normal. Fazlası zorluyor. Dövizden kaynaklı hammaddenin yükselmesi iç piyasayı durağanlaştırıyor. Türkiye’de çok büyük bir iç piyasa oluştu. Çoğu büyük mağazanın cirolarının yarısını yabancı müşteriler sağlıyor. Türkiye’nin bölge de hub olma özelliği, yabancıları Türkiye’ye çekiyor” dedi.

İhracat sorununa 3 aşamalı sratejik plan

TGSD Başkanı Hadi Karasu, ihracattaki sıkıntıya yönelik 3 aşamalı bir stratejik plan yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Birinci aşamada nerede yavaşlama var diye pazara baktık. Geçmiş birkaç yıl içerisinde dünya pazarlarında durgunluk varken bunu anlayabiliyorduk ama şimdi ABD açıldı, perakende sektörü gayet hareketli ama Türkiye’ye etkisi çok yavaş. Nedenini incelediğimizde baktık ki Almanya en büyük pazarımız olmuş. Yıllarca yüzde 50’lere varan ihracatımızı Almanya’ya yaparken şu an orası oldukça küçülen bir pazar haline geliyor. İkinci aşamada İngiltere’nin Brexit meselesinin etkili olduğunu gördük. Oradaki en önemli konu İngiltere’nin serbest ticaret anlaşması yapıp yapmayacağı veya bizimle bire bir bir anlaşma mı yapacağı? Bu soru işareti olduğu için İngiliz müşteriler biraz durdu ve durumu kolluyorlar. Son olarak da katma değer artırımı sorununu tespit ettik. Teknik tekstil ve dijitalleşme ile daha teknolojik ürünler yaparak bu rakamları nasıl artırabiliriz diye uğraşıyoruz. Ayırca markalaşma ve sürdürülebilirlik sorunlarımız da var.”

Teknoloji eskidi yeni yatırım yapamıyoruz

İhracatta durağanlığı teknolojilerinin eskimesi nedeniyle aşamadıklarını ifade eden Karasu, “Sektörün kapasite ve teknoloji alanında sıkıntısı var. Kapasite kullanım oranı izin vermediği için yüzde 20’ye yakın bir sipariş fazlası var. Hem iç piyasa hem de ihracat potansiyeli için yatırım yapmamız lazım, ama yapmıyoruz. Know how’ımız herkesten daha iyi seviyelerde. Süreci değerlendirip hızlı hareket etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin dünyanın en büyük 5 ihracatçısından biri olduğunu kaydeden Karasu, “Türkiye’nin böyle bir başarıya sahip başka sektörü yok. Coğrafi avantajımızı da doğru kullanmamız lazım. Yabancı yatırımcı da pozisyon satın alıyor. Yabancılar sıfırdan yapmak yerine, olan şirketi satın alarak daha karlı hale geliyor” uyarısında bulundu.


Bu haber 949 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,730 µs