En Sıcak Konular

Doğalgazlı araçlar rallisi Türkiye’den start alacak

13 Haziran 2019 08:05 tsi
Doğalgazlı araçlar rallisi Türkiye’den start alacak Motor yakıtı olarak doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen Mavi Koridor Doğalgazlı Araçlar Rallisi 29 Ağustos'ta Türkiye’den start alacak...

Doğalgazlı araçlar rallisi Türkiye’den start alacak

DÜNYA 

Motor yakıtı olarak doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen Mavi Koridor Doğalgazlı Araçlar Rallisi 29 Ağustos'ta Türkiye’den start alacak...

Tüm dünyada doğalgazın motor yakıtı olarak kullanımını yaygınlaştırmayı hedefl eyen Mavi Koridor Doğalgazlı Araçlar Rallisi’nin 13’üncüsü Türkiye’den start alacak. Mavi Koridor, Rus doğalgaz devi Gazprom ile Almanya Düsseldorf merkezli enerji teknolojileri şirketi Uniper’in ortaklığında 2008’den bu yana her yıl düzenleniyor. Etkinlik kapsamında sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ve sıvılaştırılmış doğalgazla (LNG) çalışan karayolu araçları Avrupa’da konvoy halinde geziyor.

Yeni teknolojiler tanıtılıyor

Etkinlikler sırasında maliyetlerin düşürülmesi için doğalgazın taşımacılıkta daha yaygın kullanım alanı bulmasına yönelik yeni teknolojiler de tanıtılıyor. Güzergah boyunca geçilen ülkelerde doğalgazla çalışan araçların geliştirilmesine ilgi duyan şirket ve kuruluşlar, konvoya ve doğalgazlı araç sergilerine katılarak, uzman toplantıları ve basına açık organizasyonlara ev sahipliği yaparak rallide yerel ortak olarak yer alabiliyor.

Karbon salımını azaltmaya katkı

LNG’nin farklı uygulamalarının hedef alındığı Mavi Koridor 2013 Rallisi’nde Baltık Denizi etrafında düzenlenen Hansa Turuna katılan araçları Turku’dan Stokholm’e LNG ile çalışan Viking Grace feribotu taşıdı. Ağır vasıtalara odaklanan 2017 rallisinde ise Avrupa’nın bir uçtan bir uca CNG’nin yanı sıra LNG’li araçlarla da geçilebilececeği ve LNG’nin ağır vasıta taşımacılığında karbon salımını azaltmanın en iyi yöntemi olduğu iddiası gündeme getirildi. Mavi Koridor Rallisi’nde 2018 yılında Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve Kaz- MunayGaz ekipleriyle beraber Şangay’dan Kazakistan yoluyla St. Petersburg’a 10 bin kilometre yol kat edildi.

İki hat arasına ‘mavi koridor’

Bu yılki Mavi Koridor rallisinde ise hem doğalgaz ile taşımacılık hem de doğalgaz taşımacılığı bir arada öne çıkacak. Bu başlık tercihinin arkasında Avrupa’ya yönelik doğalgaz tedarikinde dönüm noktası kabul edilen TürkAkım ve Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hatlarının bu yıl devreye girecek olması yatıyor. Mavi Koridor 2019 rallisinin ana fikri, yeni boru hatlarının varış noktalarını birleştirerek, Avrupa çapında doğalgaz altyapısını ve doğalgaz tedarikinin esnekliğini gözler önüne sermek.

Avrupa ve Rusya ayakları

Mavi Koridor 2019 Rallisi iki etaptan oluşuyor. İlk etapta, Ağustos ve Eylül aylarında Avrupa doğalgazlı araçlar konvoyu, TürkAkım’ın varış noktası olan Kıyıköy yakınında İstanbul’dan yola çıkarak Kuzey Akım 2’nin varış noktası olan Greifswald’a ilerleyecek. Rallinin Rusya ayağında ise TürkAkım’ın başlangıç noktası olan Russkaya’dan Kuzey Akım’ın başlangıç noktası olan St. Petersburg’a gidilecek.

St. Petersburg’da büyük buluşma

Her iki rallinin katılımcılarının kapanış töreni için bir araya geleceği St. Petersburg Uluslararası Doğalgaz Forumu’nda doğalgazın taşımacılıkta kullanımına ilişkin özel bir oturum düzenlenecek.

Mavi Koridor 2019 Rallisi’nin Avrupa ayağı için, İstanbul, Belgrad, Zagreb, Ljubljana, Milano, Brüksel, Viyana, Zwickau, Berlin, Greifswald ve St. Petersburg’ta yuvarlak masa ve basın toplantıları planlanıyor. Ralli, 29 Ağustos’ta İstanbul’dan başlayarak 20 Eylül’de Greifswald’a ulaşacak.

Ralli, paydaşları buluşturuyor

Mavi Koridor Rallisi kapsamında güzergah üzerindeki tüm büyük kentlerde, doğalgazın motor yakıtı olarak avantajlarını tanıtmak, doğalgazlı araç kullanımını destekleyecek önlemleri tartışmak ve gerekli doğalgaz altyapısını geliştirecek adımları değerlendirmek üzere merkezi ve yerel yönetim yetkilileri dahil, ilgili paydaşlar bir araya getiriliyor.

130’dan fazla kent, 55 bin kilometre yol kat etti

2008 yılında St Petersburg’dan Moskova’ya giden güzergahla başlayan Mavi Koridor projesinde bugüne dek 12 ralli düzenlendi. Bu süreçte projeye, Volkswagen EcoUp! aracından IVECO Stralis ve Volvo FM tırlarına, Solbus LNG otobüslerinden KAMAZ yarış kamyonuna dek 200’den fazla orijinal ekipmanlı doğalgazlı araç katıldı. Katılan araçlar, Avrupa ve Asya’da 130’dan fazla kentten geçerek toplamda 55,000 kilometre yol kat etti. 



Bu haber 1,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,243 µs