En Sıcak Konular

Kakao karteli için ilk adım!

14 Haziran 2019 08:11 tsi
Kakao karteli için ilk adım! Küresel kakao arzının yüzde 60’ını karşılayan Fil Dişi Sahilleri ve Gana kakao fiyatları için 2.600 dolar/ ton seviyesinden taban fiyat belirledi.

Kakao karteli için ilk adım!

DÜNYA 

Küresel kakao arzının yüzde 60’ını karşılayan Fil Dişi Sahilleri ve Gana kakao fiyatları için 2.600 dolar/ ton seviyesinden taban fiyat belirledi. Amaç tıpkı petrolde OPEC’in olduğu gibi fiyatların belirlenmesinde daha etkili olmak..

Çikolata endüstrisinin temel maddesi olan ve ‘kahverengi altın’ olarak nitelendirilen kakao üretiminin yüzde 60’ını gerçekleştiren iki Afrika ülkesi kakaonun OPEC’i olma yolunda ilerliyor. Küresel petrol üretiminin neredeyse yüzde 30’unu gerçekleştiren petrol karteli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü gibi fiyatlar üzerindeki etkisini artırmaya çalışan dünyanın en büyük iki kakao üreticisi Fil Dişi Sahilleri ve Gana kakao fiyatları için 2.600 dolar/ton seviyesinden taban fiyat belirledi.

Gana’nın başkanti Akra’da yapılan iki günlük toplantı sonrasında açıklama yapan sektör yetkilileri, ekonomileri için büyük önem taşıyan kakaoda işbirliğini pekiştireceklerini ve piyasada etkinliklerini artırmak amacıyla taban fiyat uygulamasına gidileceğini duyurdu. Çiftçilerinin gelirlerini düzenleyecek ve krediye erişimlerini kolaylaştıracak bu hamleyle iki ülke fiyatların belirlenmesinde daha etkili olarak, son yıllarda yaşanan fiyat dalgalanmalarından korunmayı hedefliyor. Küresel kakao üretiminin neredeyse üçte ikisini yapan iki ülke 2020-21 sezonu için vadeli satışlarını da askıya aldılar. Sürecin nasıl işleyeceği netlik kazanmadı fakat uygulamaya ilişkin teknik detayların temmuz ayında Fildişi’nde yapılacak bir toplantıda ele alınacağı ifade edildi.

Ancak analistler bu uygulamanın üretim fazlasına yol açabileceği uyarısı yapıyor. Rabobank analisti Carlos Mera, 2.600 dolarlık fiyatın satışlara olumsuz yansıyabileceğini ve üretim fazlası ile sonuçlanmasının muhtemel olduğunu söylüyor. Hackett Financial Advisors Başkanı Shawn Hackett de arz ve talebin minimum fiyatı desteklememesi halinde piyasalarda sıkıntı yaşanabileceği uyarısı yapıyor.

Taban fiyat açıklaması kakao fiyatlarında yükselişe yol açtı. New York’da eylül vadeli işlemlerde kako fiyatı yüzde 1.5’in üzerinde prim yaparak 2.552 dolar/ ton ile Temmuz 2018’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Kontrat ardarda 7 işlem günü boyunca yükselerek kapanmış oldu. Analistler fiyatlarda yükseliş için hala alan bulunduğunu söylüyor.

Ekonomileri kakaoya dayalı

Fildişi Sahili, dünyadaki toplam kakaonun yüzde 30’unu karşılıyor. FAO raporlarına göre Nestle ve Cadbury gibi şirketler, kakaolarının çoğunu Fildişi Sahili’nden alırken, bu ürün ülkenin ticaret gelirinin neredeyse üçte ikisini oluşturuyor. Gana da ise kakao tarım üretiminde kral. Ülkede GSYİH’nin yaklaşık altıda birini oluşturuyor. Ülkedeki çiftçilerin dörtte üçünden fazlası kendilerini küçük işletme çiftçileri olarak tanımlıyor yani kakao üretimi kurumsal yapılardan çok bireysel mülklerde yapılıyor. Kurumsal kontrolün olmaması ve yüksek üretim maliyetleri Ganalı kakao endüstrisinin gelişmesinin önünde engel olarak görülüyor. Gana’lı bazı kakao çiftçileri, kakaolarını neredeyse yüzde 50 daha fazla pahalıya satabildikleri Fildişi Kıyısı’na kaçırıyor.

Küresel üretim 4.6 milyon ton

Dünyada yıllık kakao üretiminin büyüklüğü 2017/2018 sezonunda 4.6 milyon ton olarak gerçekleşti. Afrika ülkelerinin küresel üretimde payı yüzde 75.8 olurken, sadece Fildişi Sahilleri ve Gana dünya üretiminin üçte ikisini gerçekleştiriyor. Diğer önde gelen üreticiler arasında Endonezya, Ekvador, Kamerun, Nijerya, Brezilya, Peru, Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Papua Yine Gine de bulunuyor.

En yüksek fiyatı 1977’de görmüştü

Kakao fiyatları uluslararası piyasalarda şu sıralar 2.500- 2.550 dolar/ton bandında işlem görüyor. Yılbaşından bu yana fiyatlar yaklaşık 140 dolar yani yüzde 6.02 yükselmiş durumda. Kakao bugüne kadar en yüksek fiyatını 1977’de 4.361,68 dolarla görmüş, 1965’de ise 211 dolarla en düşük fiyattan satılmıştı. 



Bu haber 1,535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.








    BİZE ULAŞIN: info@resulkurt.com
    TWİTTER/resulkurt34

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,069 µs